fbpx

Diş Eti Kanaması

Bu içerikte neler var?

Pek çok kişide görülen diş eti kanaması rahatsızlık vericidir ve bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Bu bakımdan kişi diş etinin kanadığını gördüğü zaman bir uzmana başvurmalıdır. Kendiliğinden diş etinin kanaması ve çeşitli temaslar neticesinde oluşan kanama tedavi edilerek diş eti sağlığı koruma altına alınabilir.

Diş Eti Kanaması Nedir?

Periodontal rahatsızlıkların ilk ve en belirgin semptomu dişlerde kanama oluşmasıdır.  Bu kanama birçok kişide görülür ancak çoğunlukla dikkate alınmaz. Özellikle dişler fırçalanırken kanama oluşur. Diş ve diş eti hastalıkları bedende bulunan öteki organları da etkileyebilir. Bu bakımdan basit gibi görünen bu rahatsızlık ihmal edilmemelidir. Diş etinde kanama görüldüğü vakit mutlaka bir uzmana başvurulmalı ve gereken tedaviye başlanmalıdır.

Diş fırçalanırken, diş ipiyle temizlik yapılırken ya da sert gıda tüketirken diş etlerinin kanaması diş etinin kanaması olarak isimlendirilir. Bu durum ne yazık ki çoğunluk tarafından normal karşılanır. Ancak söz konusu kanama anormalliğe işaret eder. Yani bu kanama aslında diş etinde oluşan bir rahatsızlığı haber vermektedir. Cisimlerle temasta ya da kendiliğinden diş kanaması görüldüğünde bunu ciddiye almakta fayda vardır.

Sağlıklı bir diş etinin rengi soluk pembedir. Aynı zamanda mattır ve portakal kabuğunu andıran görünüme sahiptir. Dişler fırçalanırken yahut da diş ipi kullanımında kanama oluşmaz. Ancak problemli diş etlerinde şişlik ve kırmızı bir görünüm mevcuttur. Bunun yanı sıra kanamayla birlikte diş eti çekilmesine bağlı olarak dişlerin sallanması ya da uzaması durumuyla karşılaşılır.

Diş Eti Kanaması Sebepleri Nelerdir?

Diş etinin birtakım nedenlerden dolayı kanama yapması söz konusudur. Diş etinin kanamasının sebepleri incelendiği zaman birden fazla unsurla karşılaşılmaktadır. Bu kapsamda diş eti kanaması sebepleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Gingivitis (diş eti iltihabı) oluşumu,
  • Dişlerin olması gerektiğinden hızlı ve sert bir biçimde fırçalanması,
  • Sert fırça kullanımı,
  • Diş ipinin yanlış biçimde kullanımı,
  • Kan sulandırıcı bazı ilaçlar,
  • Hamilelik,
  • Diyabet,
  • Lösemi,
  • Hemofili,
  • Von Willebrand hastalığı,
  • C ve K vitaminlerinin eksikliği,
  • Takma dişlerin ağza tam olarak oturmaması,
  • Ortodonti tedavisinin yanlış uygulanması.

Diş Eti Kanaması Belirtileri Nelerdir?

Diş eti kanaması belirtileri incelendiği zaman şu maddelerle karşılaşılır:

  • Diş fırçalarken kan görülmesi,
  • Hassasiyet hissi,
  • Soğuk ve sıcak gıda tüketilirken dişlerde sızlama olması,
  • Gıdalar çiğnenirken diş etinde hissedilen baskı,
  • Diş etinde anormal kızarıklık görülmesi,
  • Diş etinde şişkinlik,
  • Diş protezi kullanan kişilerde protezin diş etini çok sıkması.

Diş etinin kanamasının belirtileri aynı zamanda bazı diş eti rahatsızlıklarının habercisi niteliğindedir. Bu bakımdan durumu basit bir kanama olarak değerlendirmek yanlış olur. Diş etlerinde oluşan hastalığın bir an önce teşhisinin konulması ve tedavisine başlanması gerekmektedir.

Diş Eti Kanaması Nasıl Teşhis Edilir?

Diş eti kanaması teşhisi bir uzman tarafından konulur. Aslında bu kanamanın bir sebep olarak değil netice olarak ele alınması lazımdır. Diş eti hastalıklarının bir sonucu olan diş etinin kanaması diş hekiminin yapmış olduğu ağız muayenesiyle ortaya çıkar. Daha da önemlisi kişinin yaşadığı problemi uzmana anlatması diş eti kanaması teşhisi koymada başlıca unsurdur. Kanamayla birlikte diş etinde oluşan hastalığın çeşidi de belirlenebilir.

Diş Eti Kanaması Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Diş eti kanaması tedavisi için öncelikle kanamaya sebebiyet veren hastalığın tespiti gerçekleştirilir. Rutin ağız bakımının sağlanması tedavinin başarısını artıran en önemli etkendir. Teşhisi konulan bir rahatsızlığın mevcudiyet durumunda senede 2 defa ağız ve diş muayenesine gidilmelidir. Diş etinin kanaması tedavisi dişlerin doğru ve düzenli bir biçimde fırçalanmasıyla desteklenmelidir.

Diş etinin kanamasına sebep olan rahatsızlığın derecesi tespit edilerek uygun bir tedavi yöntemi tercih edilir. Birtakım profesyonel diş temizliği ve ilaçların yanı sıra ileri derecedeki rahatsızlıklar için cerrahi müdahaleyle tedavi gerçekleştirilebilir.

Bakteriyel enfeksiyonlara bağlı olarak gelişen kanamalar için antiseptik gargara kullanılabilir. Yumuşak başlı diş fırçası kullanmak, dişleri doğru biçimde fırçalamak, tuzlu ve ılık suyla gargara yapmak da diğer yöntemler arasında yer alır. Diş etinin kanaması ileri seviyede bulunan bireylerde ilaç tedavisi tercih edilebilir. İlaçlar arasında özel diş macunları, ağrı kesiciler, gargaralar yer alır.

Diş Eti Kanaması Hakkında Sık Sorulan Sorular

Diş Etinin Kanaması Evde Nasıl Önlenebilir?

Diş etinin kanamasını önlemek için beslenme düzenini değiştirmek doğru olacaktır. Karbonhidrat tüketimi sınırlandırılmalı, sigara ve tütün kullanımından kaçınılmalıdır. Vitamin eksikliği durumunda vitamin takviyesi alınmalı, eksik olan vitamini karşılayacak besinlerin tüketimine ağırlık verilmelidir. Eğer kullanılan ilacın yan etkilerinden biri diş etinin kanamasıysa doktora başvurulmalıdır.

Diş Etinin Kanaması Kanser Belirtisi Olabilir mi?

Elde edilen sonuçlar kan kanserinin yaygın biçimde görülen semptomlarından birinin diş etinin kanaması olduğu yönündedir. Normal olmayan diş eti kanaması kanser belirtisi olabilir. Ancak her diş eti kanaması kanser semptomu olarak değerlendirilemez. Bunun için uzmana başvurmakta fayda vardır.

Diş Etinde Görülen Kanamanın Tedavisi İhmal Edilirse Ne Olur?

Tedavi edilmeyen diş etinde kanama oluşumu diş etlerinin çekilmesine, çene kemiklerinde kemik kaybına neden olabilmektedir.

Diş Eti Kanaması hizmeti sunan Medisam şubeleri