fbpx

Tam Diş Protezleri

Bu içerikte neler var?

Tam diş protezleri, diş protezleri arasında belki de en önemli olanıdır. Çünkü bu uygulama ağızdaki bütün dişlerini kaybetmiş olan hastalara uygulanır. Dolayısıyla doğal dişlerin yerine geçmesi amaçlanır ve hem estetik olarak hem de kullanım kolaylığı açısından hastanın ihtiyaçlarına uygun olmalıdır. Takılıp çıkartılan bir protez çeşidi olmasından dolayı her gece yatmadan önce çıkartılması gereklidir. Bu bakımdan kullanımı yeteri kadar konforlu bulunmasa da birçok hastanın tercih ettiği bir protez türüdür.

Tam Diş Protezleri Bölümü Hakkında

Diş, diş eti ya da ağız içindeki çevre dokuların herhangi bir sebepten dolayı hasar alması veya dişlerin kaybedilmesi durumlarında diş protezi tedavisi uygulanır. Protezlerin birçok çeşitleri bulunur. Örneğin kısmi diş kayıplarında kullanılan diş protezi çeşidi, ağızdaki bütün dişlerin kayıplarında yararlanılan protez çeşidinden farklıdır. Tam diş protezi hastanın bütün dişlerini kaybetmesi durumunda kullanılan bir tedavi yöntemidir.

Diş protezleri, bireyin konuşmasının düzelmesini, daha kolay yemek yemesini ve dişlerin daha estetik bir görünüme kavuşmasını sağlar. Bu bağlamda kişinin yaşam kalitesini arttırdığını söyleyebiliriz. Total diş protezi olarak da adlandırılan tam protezler, halk arasında takma diş olarak bilinir. Bu dişler yani protezler, hastalara özel olarak üretilir. Burada önemli nokta bireyin ağız yapısına tamamen uyum sağlaması, rahat kullanılabilmesi, ağız içine sabitlenmesi ve takılıp çıkarılırken zorluk yaşanmaması şeklindedir.

Tam Diş Protezleri Çeşitleri Nelerdir?

Tam protezler, hareketli diş protezlerinin bir çeşididir. Total diş protezi olarak bilinen bu protez, bireyin ağzında hiç diş kalmadığı durumlarda tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Alt ve üst çeneye ayrı olacak şekilde uygulanır ve ağızdaki mevcut olan kemik dokusu sayesinde desteklenir. Çoğunlukla akrilikten üretildiği bilinir.

Total diş protezleri hastaların doğal dişlerinin yerine geçtiği için alışma süresi yaklaşık olarak 1 ila 2 ay arasındadır. Salgı bezleri uyarıldığı için ilk zamanlarda tükürük miktarında artış görünebilir. Bunun yanı sıra konuşurken farklılık hissetmek ya da peltek konuşmak gibi durumlar oluşabilir. Tam diş protezlerinde alışma sürecinin daha kısa olması için bireylerin yüksek sesle okuma alıştırması ve tekerlemeler söylemeleri önerilebilir.

Tam Diş Protezleri Hangi Durumlarda Gereklidir?

Çürük, kemik erimesi, kaza ya da travma geçirmek gibi birtakım nedenlerden dolayı ağızdaki bütün dişlerine kaybetmiş olan bireylere uygulanmaktadır. Akrilikten üretilerek doğal diş dokusu verilmeye çalışılır. Bu protez türünün hastaya yapılabilmesi için bireyin bütün dişlerini kaybetmiş olması gerekir. Bunun yanı sıra protezin ağız içerisinde sabit bir şekilde durması için hastanın çene yapısının bu tedavi yöntemine uygun olması gerekir.

Tam Diş Protezleri Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Tam diş protezleri tedavisi ve uygulama şekilleri şu şekilde verilmiştir:

  • Hastanın genel ve detaylı ağız muayenesi yapılır.
  • Hangi protez tedavisinin uygulanacağına karar verilmesinin ardından hastanın ağız ve çene ölçüsü alınır.
  • Protez ölçüleri laboratuvara iletilir.
  • Üretilen protez prova için doktora gönderilir.
  • Provanın ardından hasta ile birlikte genel düzenlemeler yapılır ve proteze son hali verilir.

Tam Diş Protezleri Hakkında Sık Sorulan Sorular

Tam Diş protezleri kaç seansta tamamlanır?

Provalarla birlikte toplamda 5 ya da 6 seansta bitebilir.

Tam protezlerin fiyatları ne kadardır?

Total diş protezi fiyatları, protezde kullanılan malzemeye ve protezin öncesinde gerçekleştirilen bazı tedavilere göre değişiklik gösterir. Doğru fiyat bilgisi için diş hekiminizle görüşebilirsiniz.

Tam Diş protezleri yemek yerken hareket eder mi?

Bu sorun bazı durumlarda görünebilir. Örneğin çenedeki kemik miktarı tam protez için yeterli değil ise takma dişin tutuculuğu azalmaya başlar ve yemek yerken hareket edebilir. Bu gibi durumlarda özel yapıştırıcılar kullanılır.

Tam diş protezlerini kullanırken nelere dikkat etmeliyim?

Öncelikle protezlerin temizliğine oldukça önem verilmelidir. Ancak bu temizlik asla kaynar su ile gerçekleştirilmemelidir. Gece yatmadan önce protez ağızdan çıkarılır ve diş için verilen özel bir kap içerisinde muhafaza edilir. Bunun yanı sıra diş takıp çıkarılırken ya da temizlerken oldukça dikkat edilmelidir. Çünkü protezler kırılgan olabilir ve düşme durumunda kırılabilir.

Tam diş protezlerinin kullanım ömrü ne kadardır?

Bu protezler özenli bakım ve hijyen gösterildiği takdirde uzun süreler kullanıma uygundur. Bu ve bunun gibi yeni nesil diş protezi türleri neredeyse doğal dişin yerine geçerek hastalara uzun ömürlü kullanım sağlar.

 

Tam Diş Protezleri hizmeti sunan Medisam şubeleri