fbpx

İmplant Tedavisi

Bu içerikte neler var?

Sağlık ve estetik açılarından olumsuzluk yaratan eksik diş problemi, implant tedavisi sayesinde düzeltilebilmektedir. Bu tedavi yöntemi sayesinde hastalar çirkin eksik diş görüntüsünden kurtularak daha estetik bir görünüme kavuşurlar. İşlevsel ve kozmetik amacıyla geliştirilen bu tedavi yönteminde vida şeklindeki yapay diş kökleri, çene kemiğine kolay bir operasyon ile yerleştirilir.

İmplant Tedavisi Nedir?

İmplant, ağızdaki eksik dişlerin yerine kullanılan titanyumdan yapılmış yeni bir tedavi şeklidir. Diş köküne yerleştirilen bu vidaların üzerine eksik dişler için özel olarak hazırlanmış diş protezleri takılır. Vidaların titanyumdan yapılmasının en büyük sebebi, çene kemiğinin titanyumu vücudun bir parçası olarak algılaması ve benimsemesidir. Böylece yüksek doku uyumu gerçekleşir ve dolayısıyla tedavinin başarı yüzdesi oldukça yüksektir.

İmplant diş, komşu dişlere zarar vermediği için özellikle tercih edilmektedir. Yalnızca eksik dişin olduğu bölgeyi ilgilendiren bir tedavi yöntemidir. Bu implant, ilgili bölgeye iyi yerleşmeyen protezin ya da köprü dişlerin yerine kullanılan daha sağlıklı ve elverişli bir alternatiftir. Fazla uzun olmayan küçük bir cerrahi uygulamanın ardından diş implantları, hasarlı ya da eksik dişlerinizin yerini doldurarak gerçek diş görevi görür.

İmplant Tedavisi Neden Yapılır?

Herhangi bir nedenden dolayı dişlerin köklerine yakın bir yerinden kırılması, kopması ya da düşmesi gibi durumlarda diş eksikliği denen olumsuz bir durum ortaya çıkmaktadır. Diş eksikliği, kişilerin çiğneme fonksiyonlarını olumsuz etkileyebildiği gibi birçok farklı ağız problemine de neden olabilmektedir. Örneğin ağız yaraları ve kötü ağız kokusu bunlara bir örnek olarak verilebilir. Dolayısıyla bu eksik dişlerin yerine estetik ve sağlık açısından yenileri yapılır.

İmplant Tedavisi Hangi Durumlarda Gereklidir?

İmplant tedavisinin gerekli olduğu durumları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Hiç dişi kalmamış ve çenelerdeki aşırı kemik erimesi neticesinde bireyin protez kullanamadığı durumlarda. Protezler implantların üzerine yerleştirilerek tutuculuğun artmasında yardımcı olur.
  • Yer yer birkaç dişin olmaması durumlarında.
  • Fazla diş olmayan bölgelerde yapılan köprü gövdelerinin uzun olması sorun yaratır. Diş olmayan bölgeye uygulanan bir ya da birden fazla implant sayesinde uzun köprülerin dayanıklılığı artmış olur.
  • Tek bir dişin kaybedilmesi durumunda. Olmayan dişin yanlarındaki dişleri küçültme yöntemine başvurmadan eksik dişin yerine tek bir implant yerleştirilir ve diğer dişler zarar görmeden gerçek diş görünümü oluşturulur.

İmplant Tedavisi Nasıl Uygulanır?

İmplant tedavisi süreci ilk olarak muayene ile başlar. Hastanın dişleri ve sağlık durumu kontrol edilerek implant yapılmasına uygunluk durumu değerlendirmeye alınır. Doktor uygun bulursa diş köküne yerleştirilecek implanta ve ardından üzerine yapılacak proteze karar verir. Ardından operasyon işlemi yapılır. İmplantın diş köküne yerleştirilmesi lokal anestezi sayesinde olur. İmplant sayısına göre operasyon süresi 30 ila 90 dakika arasında değişir.

İmplant tedavisi sonrası implantın kemikle bütünleşebilmesi için 3 ila 6 ay gibi bir zaman dilimi verilmiştir. İyileşme süreci boyunca implantların üzerine fazla baskı uygulamadan normal beslenme sürdürülür. İyileşme süresi tamamlandıktan sonra implantın, protezi tutacak olan ikinci parçası yerleştirilir. Son olarak diş yapısının ölçüsü alınır ve protez yapılarak takılır.

İmplant Tedavisi Hakkında Sık Sorulan Sorular

İmplant fiyatları nelerdir?

İmplant tedavisi fiyatları yapılacak olan implantın markasına, kişinin damak şekline ve eksik olan diş sayısına göre değişiklik gösterir. Bu sebeple fiyat bilgisi için net bir şey söylemek doğru değildir.

Uygulamanın yararları nelerdir?

İmplant tedavisi, sağlam ve rahat bir uygulamadır. İmplantların üzerine yerleştirilen protezler, kişilerin gerçek dişlerinin yerini alır ve doğal yapıyı korur. Bunlar olurken eksik dişlerin yanlarındaki sağlam dişlere kesinlikle dokunulmaz.

İmplant tedavisi her yaşta yapılabilir mi?

Gençlerde kemik gelişimi tamamlanan bütün bireylerde tedavi uygulanır. Yani kızlarda 16 ya da 17, erkeklerde ise 18 yaşının ardından tedavi yapılabilir.

İmplant yapılmasına engel olan durumlar var mıdır?

Evet, vardır. Bazı hastalıklar ya da engeller bu tedaviye kabul etmez. Örneğin birtakım kalp rahatsızlıkları, kanda pıhtılaşma problemleri, romatizmal hastalıklar, şeker hastalığı, çene kemiğinin implanta uygun olmaması ve bireylerin cerrahi işlemlere uygun olmaması gibi durumlarda implant tedavisi kullanılmaz.

İmplant Tedavisi hizmeti sunan Medisam şubeleri