fbpx

Biberon Çürüğü

Bu içerikte neler var?

Bebeklerin 6.ayını doldurması ile başlayan biberon çürüğü erken dönem çocukluk diş çürüğüdür. Çocukların üst ön süt dişlerinde kahverengi ve küçük lekeler şeklinde kendini gösterir. Erken dönem çocukluk diş çürüğü olarak tanımlanan biberon çürüğünün birtakım risk faktörleri bulunur.

Biberon çürüğü nasıl önlenir?” sorusunun yanıtını merak edenler için erken teşhisin tedavi sürecinde kolaylaştırıcı bir faktör olduğu söylenebilir.

Biberon Çürüğü Bölümü Hakkında

Bebeklik döneminde ortaya çıkan biberon çürüğü başlangıcı üst çenenin ön kısmındaki süt dişlerinde beyaz ve kahverengi lekeler şeklinde ortaya çıkar. Üst öndeki süt dişlerinde ortaya çıkan kahverengi lekeler diş çürüğü olarak teşhis edilir.

Erken çocukluk döneminde ortaya çıkan diş çürüğü, biberon kullanım alışkanlığından kaynaklı olarak gelişir. Dolayısıyla ebeveynler, bebeklerin biberon alışkınlığına, ağız ve diş bakımına özen göstermeleri gerekir.

Biberon Çürüğü Sebepleri Nelerdir?

Bebeklerin gece uykusunun daha rahat geçmesi için ebeveynler zaman zaman sütü tatlandırma yöntemini deneyebilir. Biberon çürüğü sebepleri direkt olarak biberon kullanımından değil, biberonun içerisindeki sütün içeriğinden kaynaklanır.

Bebeklerin gece uykusuna geçmeden önce rahatlamaları için ebeveynler sütün içerisine bal veya pekmez ilave eder. Fakat gece uykusu sırasında süt ve sütün içeriğindeki ilave gıdalar, diş tabakasında kalır. Bebekler gece uyurken normalden daha az tükürük salgıladığı için dişlerde çürük oluşumu ortaya çıkar.

Bebeklerde süt tüketiminden ortaya çıkan diş çürüğü, ilk olarak üst ön dişlerde oluşmaya başlar. Ardından diş minelerinin zarar görmesiyle birlikte diğer dişlerde yayılma gösterir.

Biberon Çürüğü Belirtileri Nelerdir?

Erken dönem çocukluk diş çürüğünün başlangıç aşaması kolay anlaşılmayabilir. Dolayısıyla çocuklarda ortaya çıkan bu diş çürüğü, şiddetli bir ağrı ve diş kırılması şeklinde kendini gösterir. Erken teşhis edilmediği takdirde tedavi süreci zorlaşabilen biberon çürüğü belirtileri şöyle sıralanabilir;

  • Kötü ağız kokusu
  • Ön süt dişlerinde küçük kahverengi lekeler
  • Diş iltihabı
  • Diş ağrısı
  • Konuşma bozuklukları
  • Diş kırılması

Söz edilen belirtiler ebeveynler tarafından düzenli olarak takip edilmelidir. Aksi takdirde biberon çürüğü tedavi edilmezse çocukların yaşam kalitesi önemli ölçüde etkilenebilir.

Biberon Çürüğü Nasıl Teşhis Edilir?

Uzman Pedodonti hekim tarafından uygulanan biberon çürüğü tedavisi için kesin bir tanı konması gerekir. Ebeveynler diş kırılması, ağız kokusu ve diş enfeksiyonu gibi belirtiler gözlemlediğinde çocuklarını uzman pedodonti hekimine muayene için götürebilir.

Erken dönem çocukluk diş çürüğü, ilk olarak kendini üst çenenin ön dişlerindeki tebeşiri andıran beyaz lekeler şeklinde göstermeye başlar. Zaman içinde diş minesinin zayıflaması ile birlikte diğer dişlere yayılarak, kahverengi bir leke görünümünü alır.

Biberon Çürüğü Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Ebeveynler genellikle ilk olarak bebeklerin 20 aylık dönemlerinde üst ön dişlerin diş eti ile arasında kalan bölgede kahverengi lekelerin oluştuğunu fark eder. Ebeveynler çocuklarının üst ön dişlerinde oluşmaya başlayan lekeler için uzman bir pedodontiye başvurmazsa eğer, zaman içinde azı dişleriyle birlikte tüm üst ön dişlerinde lekeler yayılmaya başlar.

Alt dişlerde pek görülmeyen biberon çürüğü tedavi yöntemleri, oldukça gelişmiş teknikler içerir. Tedavisi elbette mümkün olan erken dönem çocukluk diş çürüğünün ilerlemesi halinde tedavi süreci uzun ve zor olabilir.

Bebeklerde biberon kullanımından ortaya çıkan diş çürüğü tedavisinin ilk aşamasında çürükler alınır. Genel anestezi altında yapılan biberon çürüğü ameliyatı, diş çürüğünün ilerlemiş vakalarında uygulanır. Fakat çürük ilerlemişse yalnızca çürüğün alınması yeterli olmayabilir. Bu durumda dişlerin çekilmesi gerekir.

Tedavisi devam eden çocukların beslenmesinde çürüğü tetikleyici risk faktörlerine yer verilmemelidir. Dolayısıyla tedavi sürecinde ebeveynlerin bebeklerine bal veya pekmez gibi gıda ürünlerini vermemesi gerekir.

Biberon Çürüğü Hakkında Sık Sorulan Sorular

Biberon çürüğü nasıl önlenir?

Bebeklerin 12 ayını doldurmasından itibaren uyku sırasında gıda alımına izin verilmemelidir. Bebeklerin uyku sırasında biberonla ve tatlandırılmış yalancı meme kullanılması önlenmelidir.

Süt dişlerindeki çürükler ne zaman oluşur?

Bebeklerin süt dişlerindeki kahverengi lekelere bağlı başlayan çürükler, 6.ayını tamamlamasıyla birlikte başlar. Ebeveynler bebeklerin süt dişlerinde oluşan çürüğü, genellikle gelişimlerinin 20.ayını tamamlaması ile birlikte fark eder.

Süt dişlerindeki çürükler nasıl geçer?

Beyaz ve kahverengi leke olarak fark edilen süt dişlerindeki çürükler için florür tedavisi uygulanır. Uzman Pedodonti eşliğinde süt dişlerindeki çürükler temizlenir ve gerekli görülürse çürüğün ilerlemiş olduğu diş çekilir.

Biberon Çürüğü hizmeti sunan Medisam şubeleri