fbpx

Çene Kistleri

Bu içerikte neler var?

Çene kemiğinde ortaya çıkan çene kistleri içi sıvı ile dolu boşluklardır. İnsan vücudunun tüm bölümlerinde ortaya çıkan kistler, sıklıkla çene kemiğinde oluşur. Çene kisti ameliyatı ile başlatılan tedavi süreci, kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkiler.

Çene kemiği üzerinde patojen bir yapı olarak ortaya çıkan çene kistlerinin oluşum nedenleri, belirtileri ve çene kistleri tedavisi hakkında birtakım bilgiler şöyle aktarılabilir.

Çene Kistleri Bölümü Hakkında

Ağız ve diş sağlığının yeterli yapılmaması durumunda ağız içinde birtakım bakteri oluşumları gözlemlenebilir. Ağız içinde oluşan bakteriler, temizlenmez ve oranı her geçen gün artış gösterirse ağız içinde çene kisti olarak tanımlanan birtakım şişlikler oluşmaya başlar.

Ağız içerisinde ortaya çıkan ve etrafı doku ile kaplı çene kistleri nelerdir? Çene kisti türleri; dentigeröz kistleri, kök ucu kistleri ve nazopalatin kistleri olmak üzere 3 farklı kategoriye ayrılır. Çene kisti alt ve üst çenede meydana gelebilir.

Üst ve alt çene kemiğinde kist oluşumu, sinsi bir şekilde kendini göstermeye başlar. Fark edilmediği takdirde büyümeye başlayan çene kisti, öncelikle iyi huylu olarak ortaya çıksa da zaman içerisinde kötü huyluya dönüşebilir. Dolayısıyla çene kemiğinin yapısındaki patolojik bozulmanın şiddeti artış gösterebilir.

Çene Kistleri Sebepleri Nelerdir?

Çene kistleri sebepleri net bir faktöre indirgenemez. Fakat çene kistinin temel nedeni, ağız içindeki yumuşak dokuların dişlerin arasına geçmesidir. Ağız içindeki dokunun dişlerin arasına girmesi ile birlikte, kist adı verilen boşluk oluşur.

Çene kistine yol açan bir diğer etmen ise, diş tedavisinde yanlış yöntem ve işlemlerin uygulanmasıdır. Özellikle gömülü diş operasyonu ve çürük diş çekimi işlemlerinde yapılan ufak bir hata, çene kemiğinde kist oluşumuna zemin hazırlayabilir.

Başlangıç aşamasında olmayan çene kisti için, cerrahi müdahale gerekli olabilir. Uzman çene cerrahisi tarafından çene kisti ameliyatı olanlar baş edilmesi zor ağrı ve şişlik gibi şikayetlerden dolayı bu yönteme başvurur.

Çene Kistleri Belirtileri Nelerdir?

Çene kisti, iyi veya kötü huylu bir şekilde ortaya çıkabilir. Hasta tarafından fark edilen belirtilerin bulunması halinde kist daha büyümeden tedavi sürecine geçilmesi gerekir. Aksi takdirde iyi huylu olarak meydana gelen alt ve üst çene kisti, tedavi edilmediği sürece rahatsız edici ve sancılı bir sürece doğru ilerleyebilir.

Çene kisti, ilk olarak sessiz bir şekilde gelişir. Çene kemiği içerisinde zaman içinde büyümeye devam eden çene kisti, enfeksiyon oluşmadığı takdirde belirgin semptomlar göstermez. Yaygın görülen çene kistleri belirtileri şöyle sıralanabilir;

  • Diş sallanması
  • Çene ağrısı
  • Yüzde şişlik
  • Gömülü diş
  • Alt dudaklarda uyuşukluk

Çene Kistleri Nasıl Teşhis Edilir?

Çene kistleri teşhisi doğru ve etkili bir tedavi süreci için oldukça önemli bir aşamadır. Çene kistinin net bir tanısını koymak için çene cerrahi uzmanı tarafından ağız filmi çekilir. Aynı zamanda uzmanlar yaptıkları çene kisti röntgen ve filmlerde radyografik bulguları analiz ederek, net bir çene kisti tanısı koyabilir.

Çene cerrahi uzmanları tarafından hasta teşhis edilmeden önce, birtakım çene kemiğinde kist belirtileri hastanın kendisi tarafından fark edilir. Yüzde şişlik, bölgesel ağrı ve diş sallanması gibi semptomların yanı sıra hastalar ağrıyan bölgeyi elle muayene ettiklerinde fark edilir bir şişlik saptayabilir.

Çene Kistleri Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Çene kistleri tedavi yöntemleri olarak cerrahi operasyon uygulanır. Bu noktada uzmanlar çene kistlerinin tedavisinde 2 farklı yönteme başvurur. İlkinde çene kistinin üstü açılarak büyümesi takip edilir. İkinci yöntemde ise, direkt olarak kist alınır.

Çene kisti için uygulanacak yöntem hastanın, genel sağlık durumu, cinsiyeti ve yaşına göre belirlenir. Çene kisti tedavisinde cerrahi operasyon bir seçime bağlı değildir. Ağrı veya şişlik hafif bir seyir izlese bile çene kisti kanser gibi ciddi hastalıklara zemin hazırlayabileceği için mutlaka cerrahi operasyon ile alınması gerekir.

Çene Kistleri Hakkında Sık Sorulan Sorular?

Çene kisti tehlikeli mi?

Çene kisti tehlikelidir. Çünkü tedavi edilmediği sürece kemiği zaman içinde eritebilir. Aynı zamanda iyi huylu çene kistlerinin zaman içinde kötü huyluya dönüşme riski olduğu için mutlaka alınması gerekir.

Çene kisti ameliyatı genel anesteziyle mi yapılır?

Çene kistlerinin tedavisi için uygulanacak operasyon, hastanın isteği üzerine sedasyon, genel ve lokal anestezi altında yapılabilir.

Çene kisti ameliyatı ağrılı mıdır?

Kist ameliyatı, implant ve diş çekimi işlemine benzer bir ağrı şiddetinde etki bırakır. İşlemden sonra uzmanların reçete ettiği antibiyotik ve ağrı kesiciler, iyileşme sürecini hızlandırır.

Çene Kistleri hizmeti sunan Medisam şubeleri