fbpx

Bebeklerde Diş Tedavisi

Bu içerikte neler var?

Yetişkinlerde olduğu kadar bebeklerde diş tedavisi de oldukça önemli bir konudur. Bu bakımdan bebeklerde ağız ve diş sağlığı ile ilgili bilgi edinmek anne babaların bilinçli hareket etmesine yardımcı olur.

Bebeklerde Diş Çıkarma Sebepleri Nelerdir?

Bebekler dünyaya dişsiz olarak gelir. Zaman içinde gelişimini sürdürürler ve bu gelişimin bir parçası olarak diş çıkarırlar. Diş etinin iç kısmında bulunan süt dişleri yavaş yavaş ağız boşluğuna doğru ilerler. Böylece ilk dişler kendini göstermiş olur. Bebeklerde diş çıkarma son derece doğal bir süreçtir. Ancak bebeklerde diş hastalıklarına rastlamak bu hastalıkların sebeplerinin araştırılmasını gerektirir.

Bebeklerde diş sorunu sebepleri birden fazla faktörü içine alır. Bebeklerde diş sorunu sebepleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Bebeğin bulduğu eşyaları ağzına götürmesi,
  • Biberonun ve emziğin yeterince temizlenmemesi,
  • Hafif seyreden ağız yaralanmaları,
  • Çıkan dişteki çürüğün ilerlemesi,
  • Diş çıkarma,
  • Gıdaların diş etine sıkışarak orada kalması,
  • Ağız bakımına ve hijyenine yeterince dikkat edilmemesi,
  • Sağlıksız beslenme alışkanlığı.

Bebeklerde diş hastalıklarının nedenlerine bakıldığı zaman anne babalara bazı görevlerin düştüğü görülür. Ebeveynler çocuklarının beslenme alışkanlığıyla ilgilenmeli, çocuklarının ağız hijyenini aksatmamalıdır. 2 yaş bebeklerde diş çürümesi sıklıkla rastlanan bir rahatsızlıktır. Bunun sebebiyse bebeğin emzirilmesi ve uyumasıyla sütün diş üzerinde kalmasıdır. 2 yaş bebeklerde diş çürümesini önlemek adına süt içirirken daha dikkatli olunmalıdır.

Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerin diş çıkarma dönemi hem heyecan verici hem de kimileri için zorlu bir süreçtir. Bebeklerde diş tedavisi ihmal edilmemesi gereken bir husus olduğu için birtakım belirtileri göz önünde bulundurmak gerekir. Bebeklerde diş sorunu belirtileriyse şu şekilde sıralanabilir:

  • Bebeğin ağzından akan salyanın artması,
  • Ateşlenme,
  • Huzursuzluk,
  • Beslenmeyi reddetme,
  • Ağrı,
  • İshal ya da kabız olma,
  • Ağzın çevresinde döküntülerin oluşması,
  • Kilo kaybı,
  • Uyku alışkanlıklarında değişme,
  • Bebeğin kulaklarını kaşıması.

Bebeklerde diş sorunu belirtileri genel anlamda bu şekildedir. Ancak bebekten bebeğe bu semptomların değişebileceği unutulmamalıdır.  Belirtilerle birlikte duruma göre bebeklerde diş tedavisi başlatılabilir.

Bebeklerde Diş Sorunu Nasıl Teşhis Edilir?

Çocuklarda ağız ve diş sağlığının korunması anne babanın gözetimiyle mümkündür. Eğer çocuğun dişinde bir sorun oluştuğu gözlendiyse mutlaka bir uzmana başvurmak gerekir. Bebeklerde diş sorunu teşhisi oldukça kolay bir şekilde koyulabilir. Pedodonti alanında uzmanlık kazanmış diş hekimi çocuğun ağız muayenesini gerçekleştirir. Dişler ve diş etleri incelenerek bebeklerde diş eti sorunu teşhisi koymak mümkündür.

Bebeklerde Diş Çıkarma Sorunu Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bebeklerde diş tedavisi önem arz eden bir meseledir. Bu bakımdan bebeklerde diş tedavisinin aksatılmaması son derece önemlidir. Her ne kadar bebeğin süt dişleri zamanı geldiğinde dökülse ve yerine kalıcı dişler gelse de mevcut dişlere iyi bakmak gerekir. Bebeklerde diş sorunu tedavi yöntemleri sorunun kaynağına ve çeşidine göre farklılık gösterir.

 1 yaş bebeklerde diş kararması, diş çürümesi, diş minesi erimesi gibi sorunlar görülebilir. 1 yaş bebeklerde diş kararması tedavisi için öncelikle lekelerin durumuna bakılır. Eğer kararma çürüğe dönüşmemişse temizlenebilir. Eğer kararma çürüğe evrilmişse dolgu tedavisi tercih edilir. Böylelikle bebeklerde diş tedavisi sağlanmış olur ve kararmalar giderilebilir.

Bebeklerde diş çürüğü tedavisi için yine dişteki çürüğün derecesi göz önüne alınır. Buna göre dişe dolgu ya da kanal tedavisi uygulanabilir. Bunların yanı sıra yer tutucu aparey de bir diğer tedavi yöntemi olarak tercih edilebilir. Bebeklerde diş çürüğü tedavisi ihmal edilirse ilerde düş çapraşıklığına sebebiyet verebilir.

Bebeklerde diş minesi erimesi tedavisi dentin alanlarının koruma altına alınması amacıyla uygulanır. Söz konusu alanlar kapatılarak bölgenin kuvvetlendirilmesi amacıyla florür verniği gibi ürünlerden faydalanılır. Bebeklerde diş minesi erimesi tedavisi de diğer diş problemlerinin tedavisi gibi önem taşıyan uygulamalardır. Bebeklerde diş sorunu tedavi yöntemleri sayesinde bebekler de sağlıklı dişlere kolaylıkla kavuşabilirler.

Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Bebeklerde Diş Çıkarma Süresi Ne Kadardır?

Bebeklerin diş çıkarma süresi için kesin bir veri sunmak yanlış olur. Ortalama 8 gün ve üzeri olan bu sürenin bebekten bebeğe değişebileceği söylenebilir.

Çürük Süt Dişleri Çekilmeli mi?

Çürük süt dişleri çekilmeli mi sorusu pek çok ebeveynin merak ettiği konulardan biridir. Dişteki çürüğün durumuna göre uzman çürük süt dişleri çekilmeli mi yoksa çekilmemeli mi buna karar verir. Öncelik dişin tedavi edilerek kurtarılmasıdır. Tedavi edilmezse çekilmesi zorunlu hale gelir.

Bebeklerin Dişleri için Hangi Doktora Başvurmak Gerekir?

Bebeklerde diş tedavisi pedodonti uzmanlığına sahip olan pedodontistler tarafından gerçekleştirilir.

Süt Dişi Çekilirken Anestezi Uygulanır mı?

Bebeklerde ağız ve diş sağlığı kapsamında merak edilen sorulardan biri de süt dişinin çekiminde anestezi uygulanıp uygulanmadığıdır. Tüm diş çekimlerinde olduğu gibi süt dişlerinde de lokal anestezi uygulanır.

Bebeklerde Diş Tedavisi hizmeti sunan Medisam şubeleri