fbpx

Çarpık Diş

Bu içerikte neler var?

Özellikle estetik bir problem haline gelen çarpık diş sorunu, yalnızca görüntü bozukluğu açısından değil aynı zamanda birçok sağlık sorununa da yol açabilmektedir. Özellikle bu problem diş sağlığında ortaya çıkan sorunları beraberinde getirebilir.

Çarpık Diş Bölümü Hakkında

Yamuk diş olarak da bilinen bu problem birçok insanda görünen bir durumdur. Bebeklik döneminde çıkan süt dişlerinin dökülmesinin ardından insanda ömür boyu kullanacak olduğu kalıcı dişleri çıkar. Bu dişler ne yazık ki herkeste düzgün bir şekilde çıkmayabilir. Bazı kişilerde yamuk şekilde çıkan dişler, yamuk diş ya da çarpıklık olarak bilinir.

Çarpık Diş Sebepleri Nelerdir?

Çarpık diş sebeplerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Beslenme Bozukluğu: Özellikle çocuklarda kötü beslenme, diş çürümesine ve dolayısıyla zayıf diş gelişimine sebep olur.
  • Diş Eti Hastalığı: Diş eti rahatsızlıkları dişlerin gevşemesine, ısırma şeklinin bozulmasına ve diş diziliminin değişmesine neden olabilir.
  • Kötü Ağız Hijyeni: Çocuklarda süt dişi erken kaybedildiğinde, ağızda yer alan yan dişler kaybedilen bu dişlerin yerine sürüklenerek çıkmaya hazırlanan yetişkin dişlerin alanını daraltabilir ya da yok edebilir.
  • Genetik Faktörler: Ebeveynlerde ya da yakın akrabalarda diş eti bozukluklarının görülmesi çocuklarda da yaygın bir şekilde görülmesine neden olabilir.
  • Çene Boyutu: İnsanlık tarihi boyunca kolektif çene boyutu özellikle beslenme çeşidine göre değişmiş ve küçülmüştür. Çenede görülen küçülmeler çarpık ve yanlış dizilmiş dişlere neden olabilir.

Çarpık Diş Belirtileri Nelerdir?

Dişlerdeki ve damaklardaki bozukluğun büyüklüğüne göre çarpık diş belirtileri de hafif ya da şiddetli görülebilmektedir. Yamuk dişler özellikle gülümseme anlarında bariz şekilde fark edilebilir. Ancak yamukluk dişlerin arka alanında ise bunlar gözle görülemeyebilir.

Dişlerdeki bu yamukluk diş sağlığında birçok problemlere yol açabilir. Örneğin dişlerde plak oluşumu, çürük ve diş eti hastalıklarına rastlanılabilir. Bunun yanı sıra diş sıkma, çeneyi kaydırma, çene ve baş ağrısı gibi belirtileri de bulunmaktadır.

Çarpık Diş Nasıl Teşhis Edilir?

Çarpık diş tedavisi yapılabilmesi için öncelikle bir uzman ortodontist tarafından çarpık diş teşhisi konulması gerekir. Bunun için fiziksel muayene yapılır.

Çarpık Diş Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Çarpık diş tedavi yöntemleri günümüzde oldukça fazlalaşmıştır. Ancak ilk tedavi yöntemi olarak bir ortodontist tarafından tel tedavisinin başlatılması olur. Bilinmelidir ki tel tedavileri zaman isteyen bir uygulamadır.

Tel tedavisi uzun ve meşakkatli olduğu için çarpık diş tedavisinde telsiz yöntemlere başvurmak isteyen birçok hasta bulunur.

Çarpık diş düzeltme yöntemlerinden biri kaplamalardır. Yamuk diş kaplamaları şeffaf plaklar halinde dişleri sarar ve yamukluğun giderilmesinde yardımcı olur. Çarpık diş tel tedavisi istemeyen hastalarda zirkonyum kaplama çarpık diş için tercih edilmektedir.

Aynı şekilde tek yamuk diş düzeltme işleminde de genellikle kaplamalar ya da şeffaf plaklar kullanılmaktadır. Yamuk diş düzeltme aparatı denilen bir plak yardımıyla dişler olması gerektiği düzene girebilir.

“Dişlerim yamuk gülemiyorum” diyorsanız bir ortodontiste görünmeli ve kendiniz için en uygun çarpık diş tedavisine başlamalısınız. Yamuk dişleri düzeltme fiyatları ise tedavinin süreci ne ve gittiğiniz kliniğe göre değişiklik göstermektedir. Fiyatları uzman doktorunuzla görüşebilirsiniz.

Çarpık Diş Hakkında Sık Sorulan Sorular

Bu soruları şu şekilde sıralayabiliriz:

Yamuk diş genetik midir?

Genetik faktörler büyük etken oluşturur.

Çarpık diş tedavisi telsiz olur mu?

Bozukluğun şiddetine göre şeffaf plaklar sayesinde çarpıklığın düzeltilmesi sağlanır.

Kaç yaşından sonra diş teli takılmalıdır?

8 yaşının ardından düzenli diş kontrollerinin yapılması gereklidir. Hastaya ve bozukluğun şiddetine göre tedavi yaşı değişmektedir.

Yetişkinlik dönemindeyken bozuk diş sorunu neden olur?

Bozukluğun yaşandığı özel bir yaş ya da dönem olmaz. Kalıcı dişlerin çıkmasının ardından çarpıklık başlamışsa, yaş ilerledikçe bu bozukluk gittikçe artabilir.

Yamuk dişler için hangi doktora gidilmeli?

Yamuk diş sorunu için ortodonti bölümüne gidilmelidir. Bu sorunu yaşıyorsanız bir ortodontiste muayene edilmeniz gerekir.

Yetişkinlere diş teli takılır mı?

Diş telinin özellikle yetişkin yaşa gelindiğinde takılması önerilir. Çocuklarda erken yaşta diş teli takmak teli çıkardıktan sonra tekrar bozulmanın riskini almak demektir. Çünkü çocuğun gelişimi devam eder. Ancak gelişimi tamamlanıp genç veya yetişkin olduğunda diş teli takması sorunu kalıcı bir şekilde çözer.

Çarpık Diş hizmeti sunan Medisam şubeleri