fbpx

Bebeklerde Dil/Dudak Bağı

Bu içerikte neler var?

Ankiloglossi olarak tanımlanan bebeklerde dil bağı, doğumsal bir anormalliktir. Doğumdan itibaren ortaya çıkan bu dil yapısı, bebeklerin ağız hareketlerini önemli ölçüde kısıtlar. Bebeklerde dil bağının başlangıçta önemli sorunlara yol açtığı söylenmese de bu durum ileri de kişinin emme, konuşma ve beslenmeyle alakalı önemli problemler yaşamasına neden olabilir.

Bebeklerde dil bağının sebepleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri ile ilgili merak edilen bilgiler şöyle açıklanabilir:

Bebeklerde Dil / Dudak Bağı Bölümü Hakkında

Bebeklerde dil bağının frenulum olarak adlandırılan üst dudağın arkasındaki doku ile bağlantılı olduğu söylenebilir. Üst dudağın iç yüzeyi ve diş eti arasındaki yapıya dil dudak bağı denir.

Bebeklerde dil bağının görevi dudak iç yüzeyi ile diş eti arasını sabitlemektir. Bebeklerde dil dudak bağı bazen ince bazen de kalın bir yapı olarak ortaya çıkar. Fakat bebeklerde dil bağının tedavi edilmemesi ileri süreçlerde çocuklarda konuşma ve beslenme ile ilgili birtakım problemlerin yaşanmasına neden olur.

Bebeklerde dil bağının ortaya çıkardığı bir başka problem ise, bebeklerde dudak bağı kopması olduğu söylenebilir. Her yaşta çocuğun yaşayabileceği bu problem; dudağın sürtünmesi, beslenme, zorla emzik yerleştirme ve düşme sonucu ortaya çıkabilir.

Bebeklerde Dil / Dudak Bağı Sebepleri Nelerdir?

Bebeklerde dil bağının geçerli bir nedeni bulunmaz. Bebeklerin ağız hareketini önemli ölçüde kısıtlayan ve tedavi edilmediğinde ileri süreçlerde çocuklarda ciddi problemler yaratan bebeklerde dil dudak bağı sebepleri genetik kaynaklıdır.

Dil bağı doğumla beraber ortaya çıkar. Dil dudak bağı rahim içinde bebekle birlikte geliştiği için bu yapı genetik faktöre bağlı olarak ortaya çıkar.

Bebeklerde Dil / Dudak Bağı Belirtileri Nelerdir?

Dil dudak bağının oluştuğu ilk olarak emme ile ilgili bir problem yaşandığında anlaşılabilir. Bununla beraber birtakım belirtiler, ebeveynlerin bebeklerinde bu yapının oluşup oluşmadığını gözlemlemesi için önemli semptomlar olabilir. Bebeklerde dil dudak bağı belirtileri şöyle sıralanabilir;

  • Emme yerine çiğneme hareketinin denenmesi
  • Beslenmeden önce stresli ve huzursuz hissetme
  • Kilo alamama
  • Bebeğin dudağının meme başını tam olarak kavrayamaması
  • Emzirme işleminin normalden daha uzun bir zamanda yapılması
  • Dil ile üst damak arasındaki mesafenin uzunluğu
  • Dilin uç bölümünde V şekline benzer bir ayrımın bulunması

Sayılan belirtiler bebeklerde dil bağının bebek üzerinde görülen semptomlarıdır.

Bebeklerde Dil / Dudak Bağı Nasıl Teşhis Edilir?

Bebeklerde dil bağına dair bir tanı konması, genellikle bebeklerin emmenin yetersiz olduğu durumlarda gerçekleşir. Bebeklerde dil bağının kalın bir yapıda olduğu durumlarda ise, kilo kaybı ve yetersiz beslenme çocuklarda bu yapının bulunduğuna dair güçlü tanı ibareleridir.

Bebeklerde dudak bağı tedavisi için alanında uzman bir doktor tarafından tanı konması gerekir. Uzmanlar bebeklerde dil bağının olup olmadığını anlamak için bebeğin dilini yukarı kaldırır. Yukarı kaldırılan dil damağa ulaşamadığı durumlarda bebeklerde dil bağının olduğu teşhis edilir.

Bebeklerde Dil / Dudak Bağı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bebeklerde dil dudak bağı tedavi yöntemleri dudak bağının bebeğin beslenmesini önemli ölçüde etkileyeceği durumlarda uygulanır. Bebeklerde dil bağının ilk aşamalarda önemli problemler oluşturmadığından söz edilebilir. Fakat emme aşamasını geçen çocuklarda dudak bağının cerrahi müdahale ile alınması gerekli olabilir.

Bebeklerde dudak bağı ne zaman kesilmeli sorusunun yanıtını merak edenler için 10 yaş sınırı verilebilir. Bebeklerde dil bağının tedavisi için üst dudak bağında skar doku oluşmaması adına hastanın köpek dişlerinin çıkması beklenir. Ardından uzman tarafından gerekli görülmesi halinde dudak bağı, cerrahi uygulama ile alınabilir.

Bebeklerde Dil / Dudak Bağı Hakkında Sık Sorulan Sorular?

Dil dudak bağı konuşmaya engel mi?

Bebeklerde dudak bağı kişide konuşmaya engel oluşturmaz. Fakat sesletim olarak tanımlanan “t, r, s, z, l” seslerin çıkışını engelleyen bir bozukluğa neden olur.

Bebeklerde görülen dil bağı nasıl geçer?

Doğumsal bir anormallik olarak tanımlanan bebeklerde dil bağının kalınlığı ve sertliği her bebekte farklıdır. Doktor tarafından düzenli olarak kontroller sağlanır. Herhangi bir yumuşama olmaz ve çocuğun yaşamını önemli ölçüde etkilerse cerrahi müdahale ile dil bağı alınır.

Dil bağı ameliyatını hangi bölümün doktoru yapar?

Bebeklerde dil bağının tedavisi çocuk cerrahı uzmanı tarafından uygulanır.

Bebeklerde Dil/Dudak Bağı hizmeti sunan Medisam şubeleri