fbpx

Gömük Dişler

Bu içerikte neler var?

Dişetinin ve kemiğin içinde kalan gömük dişler cerrahi bir müdahale gerektiren problemdir. Sıklıkla 20’lik dişlerde ortaya çıkan bu problem; diş çürüğü, çene kırığı ve kist gibi ciddi problemlere zemin hazırlıyor olabilir. Gömük dişin, ağız kısmında olması gereken yer dışında ve çene kemiğinin altında çıktığı görülür.

Çocuklar ve yetişkinlerde ortaya çıkan gömük diş çıkma nedenleri farklı sınıflarda kategorize edilebilir. Aynı zamanda yirmilik, köpek ve küçük azı dişlerinde meydana gelen gömük dişlerin neyden kaynaklandığı ve bu problemin tedavi sürecine yönelik birtakım bilgiler şöyle aktarılabilir.

Gömük Dişler Bölümü Hakkında

Dişler çıkma zamanı geldiğinde çıkmayıp, çene kemiği altında konumlanan dişler gömük diş olarak tanımlanır. Tüm dişler de gömük bir şekilde ortaya çıkabilir. Süt dişlerinin erken kaybedilmesi ve çeşitli hastalıklardan kaynaklı ortaya çıkan gömük dişlerin kemik içinde kaldığı söylenebilir.

Yarı gömük dişin bir kısmı ağız içerisinde yer alırken tam gömük dişlerin tamamı çene kemiği içerisinde yer alır. Ağız bölgesinde çıkması gereken yerde ve zamanda çıkamayan dişler, yarı veya tam gömülü olarak ortaya çıkar. Bazı durumlarda gömülü halde bulunan dişler çene kemiği içerisinde yer alır. Bazen de doğru bölgede konumlanırken yalnızca yumuşak doku olduğu için de görünmeyebilir.

Gömük Diş Sebepleri Nelerdir?

Dişlerin gömülü olarak çıkması birçok nedenden kaynaklanıyor olabilir. Gömülü diş nedenleri şöyle sıralanabilir;

  • Genetik faktörler
  • Dar çene yapısı
  • Süt dişlerinin altındaki enfeksiyonlar

Gömülü olan diş, süt dişleri erken çıktığında yanında konumlanan dişler boşluğa uzandığında alttan gelen dişlerin önünü kapattığında ortaya çıkar. Dolayısıyla süt dişinin erken kaybedildiği durumlarda dişin boşluğunu koruyan koruyucu tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekir.

Gömük Diş Belirtileri Nelerdir?

Gömülü dişlerin belirtisi olarak birtakım faktörler sıralanabilir.

  • Diş eti kızarıklığı
  • Çene ve kulak ağrısı
  • Diş ve dişeti ağrısı
  • Gömülü dişin yer aldığı bölgede ağrı
  • Lenf bezlerinde şişlik oluşumu

Gömülü halde bulunan dişlerin oluştuğunu bu tip belirtileri takip ederek gözlemleyebilirsiniz. Gömülü diş çekimi gibi cerrahi uygulamalar gerektiren gömük dişler, lokal ve sistemik durumlardan kaynaklanabilir.

Gömük Dişler Nasıl Teşhis Edilir?

Gömülü dişler, tedavi edilmediği sürece kist ve enfeksiyon gibi ciddi problemlere neden olabilir. Dolayısıyla gömülü dişin zararları olarak bilinen ciddi problemlerin riskini en aza indirmek için diş röntgeni ile teşhis yapılması gerekir.

Gömülü halde bulunan dişlerin tedavisinde teşhis, bir ön koşul niteliği taşır. Diş ağrısı, şişlik ve diş eti kızarıklığı gibi belirtilerin görülmesi halinde hastaya genel diş röntgen muayenesi yapılır. Röntgen sonucunda çene kemiği içerisinde gömülü bir dişin olup olmadığı ortaya çıkar. Gömük dişin olduğu teşhis edildiğinde hasta için gömülü olan diş ameliyatı veya diş çekimi olarak gerekli tedavi süreci başlatılabilir.

Gömük Dişler Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Gömük dişin yarattığı ağrı ve şişlik, hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde etkiler. Özellikle en arka bölgede ortaya çıkan 20’lik dişlerde meydana gelen gömülü diş tedavisi için ortodontik muayene şarttır.

Gömülü diş tedavisi, dişin konumu ve gömünün derecesine bağlı olarak değişiklik gösterir. Cerrahi uygulama gerektirmeyen gömük dişlerde diş çekimi yapılır. Eğer diş hareket edemeyecek bir konumda yer alıyorsa gömülü diş ameliyatı uygulanması gerekir.

Gömük Dişler Hakkında Sık Sorulan Sorular

Gömülü dişin zararları nelerdir?

Gömük dişlerin tedavi edilmemesi, hastanın mevcut şikayetlerinde ilerleme kaydedip zaman içinde şiddetli ağrıya neden olan enfeksiyonlara yol açabilir. Aynı zamanda yanındaki dişlere de baskı yapmaya başlayan bu dişler, diğer dişlerin çürümesine ve çene kistine neden olabilir.

Üst çenede gömük dişler var mı?

Çene kemiği içerisinde çıkan bu dişler, alt ve üst çenede 2’şer adet çıkar. Üst çenedeki köpek dişleri bazen gömülü olarak çıkabilir. Köpek dişlerinin gömülü olarak çıkması genelde damakta ortaya çıkar. Fakat üst çenedeki süt dişlerinin gömülü çıkması ağızda gerçekleşir.

Gömülü dişler çekilmezse ne olur?

Gömük dişlerin çekilmemesi, yanlarındaki büyük azı dişlerinde çürükler oluşmaya başlayabilir. Aynı zamanda diş köklerinin erimesine ve apse oluşumuna zemin hazırlayan gömülü halde olan dişlerin çekilmemesi durumunda çene kisti gibi tehlikeli durumlar ortaya çıkabilir.

Gömülü diş çekimi ağrılı mı?

Gömük dişlerin çekimi sırasında lokal anestezi uygulandığı için ağrı hissi oluşmaz. Fakat işlem bittikten sonra, işlem sırasında kemik dokusuna yapılan baskıdan dolayı ağrı hissi ve şişlik meydana gelebilir. Bu şikayetleri azaltmak için diş hekimi diş çekiminden sonra hastaya antibiyotik ve ağrı kesici ilaç reçete eder.

Gömük Dişler hizmeti sunan Medisam şubeleri