fbpx

Frenektomi

Bu içerikte neler var?

Frenektomi, ağız içerisinde frenulum dokularının cerrahi bir müdahaleyle alınması işlemi olarak tanımlanır. Dil bağı, dudak bağı gibi isimlerle de bilinen frenulum dokuları, genellikle çocuklarda ve bebeklerde görülürken, çeşitli sorunlara yol açan bir durumdur. Dolayısıyla bu gibi durumlarda frenektomi tedavisinin uygulanması gerekir.

Frenektomi Bölümü Hakkında

Diş eti dokularıyla dil, dudak ve yanak dokuları arasında, dokuları birbirine bağlayan ve dokuların hareketini sınırlandıran doku katlantılarına frenulum denir. Üst dudak frenulumu, üst ön dişlerin arasında diestema oluşmasına sebep olabilir. Normalden daha kalın veya uzun frenulumlara, ileride sorunlara yol açmaması için müdahale edilmesi gerekir.

Frenektomi Nedir?

Dil bağı, dudak bağı gibi frenulum dokularının cerrahi olarak alınması işlemidir. Frenektomi ameliyatı ya da tedavisi olarak da nitelendirilebilen bu yöntemin amacı, anomalisi bulunan dokuların alınması sayesinde yol açtığı sorunların ortadan kaldırılmasını sağlamaktır.

Frenektomi Neden Yapılır?

Frenektomi neden yapılır?” sorusu günümüzde birçok insanın merak ettiği sorulardan biridir. Çocuklarda dil frenulumu, dilin hareketinin kısıtlamasına yol açabilmektedir. Düzeltilmediği taktirde dil frenulumları, ileride konuşma bozukluklarına, diş eti çekilmelerinde ve ortodontik bozukluklara sebep olabilir.

Frenektomi Nasıl Yapılır?

Frenektomi kolay ve kısa süreli bir işlemdir. Alınacak dil bağı ya da dudak bağına lokal anestezi uygulanılır ve kişi işlem esnasında bir acı veya ağrı hissetmez. Dil frenulumları cerrahi olarak veya lazer, elektrokoter gibi cihazlar kullanılarak alınabilmektedir. Ancak ortodontik bozukluklara yol açan dudak frenulumları kalın ve büyük dokular oldukları için mutlaka cerrahi olarak çıkarılması gerekmektedir.

Frenektomi Sonrası Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Dikişler ortalama 10 gün sonrasında alınmaktadır. Bu iyileşme sürecinde kişinin ağız hijyenine mutlaka dikkat etmesi gerekmektedir. İşlem sonrasında düzenli olarak bakım yaparak ve diş hekiminizin kullanmanızı önerdiği ilaçları düzenli kullanarak acısız ve ağrısız şekilde iyileşme sürecini tamamlayabilirsiniz. Dudak ve dil frenektomi işlemlerinden sonra aşırı sert, çok acılı, tuzlu ve baharatlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır.

Frenektomi Tedavi Zamanlaması Neden Olmalıdır?

Frenektomi tedavisinin yapılma zamanını iki faktör rol oynamaktadır. Birincisi üst çene kanin (köpek) dişlerinin tamamıyla sürmüş olmasıdır. Üst kanin dişleri aşağı doğru sürmesi esnasında üst orta kesici dişleri birbirlerine doğru ittirerek ortadaki boşluğu kapatabilmektedir. Bundan dolayı üst kanin dişleri sürmesi tamamlandıktan sonra frenektomi tedavisinin yapılması önerilir. İkinci ise ortodontik tedavi esnasında mutlaka üst orta dişler arasındaki boşluk kapatılmalıdır. Ancak frenulum dokusu dişlerin arasına doğru uzanmış ise dişler arasında 1 mm kadar bir boşluk kalabilir. Bu boşluğun daha fazla kapanamadığı durumda frenektomi işlemi yapılması önerilir. Çünkü frenektomi sonrası bölgede oluşan skar dokusu, diş hareketlerini yavaşlatmaktadır. Özet olarak frenektomi tedavisi yapılacaksa, üst kanin dişleri sürdükten ve ortodontik tedavi ile dişler arası boşluk olabildiği kadar kapatıldıktan sonra yapılmalıdır.

Frenektomi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Frenektomi ya da dil bağı ameliyatıyla alakalı merak edilen pek çok farklı soruyla karşılaşabilmek mümkün olurken, bunlardan en sok sorulan sorular şunlardır:

Çocuklarda Frenektomi Nedir?

Çocuklarda frenektomi, yetişkinlerde ve bebeklerde olduğu üzere frenulum dokularının lazer ya da cerrahi yöntemle alınması işlemidir.

Bebeklerde Dudak Bağı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Bebeklerde dudak bağı ameliyatı, teknolojisinin gelişmesi sayesinde lazerle gerçekleştirilir. Fakat dokunun kalın ya da büyük olması halinde cerrahi olarak çıkarılması ve dikiş atılması gerekir.

Lazerle Frenektomi Kimlere Uygulanır?

Lazerle frenektomi, daha ince ve daha küçük dil ve dudak bağına sahip olan hastalarda uygulanabilen bir yöntemdir.

Dudak Bağı Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Dudak bağı ameliyatı sonrasında hastaları dikkat etmesi gereken bazı kurallar bulunur. Bu kurallar uzman hekimler tarafından hastaya ya da ebeveynlerine eksiksiz bir şekilde aktarılır. Dil bağı ameliyatının bebeklere yapılması durumunda özel bir bakıma ihtiyaç duyulmazken, bebeklerin operasyon sonrası beslenmeye başlaması mümkündür. Yetişkinlerde ya da çocuklar frenektomi uygulaması sonrasındaysa antibakteriyal gargara kullanılması gerekebilir. Ayrıca operasyon yapılan bölgeye dil ile temastan kaçınılması önemlidir.

Frenektomi hizmeti sunan Medisam şubeleri