fbpx

Beslenme Bozuklukları

Bu içerikte neler var?

Pek çok bireyde görülen beslenme bozuklukları farklı seviyelerde seyredebilir. Bu bozuklukların giderilebilmesi için psikolog eşliğinde terapi almak gerekebilir. Yemek bozuklukları ve tedavisi ile ilgili detayları merak ediyorsanız yazımızın devamına göz atabilir, aklınıza takılan soruları giderebilirsiniz.

Beslenme Bozuklukları Nedir?

Beslenme bozukluğu yemek bozukluğu olarak da bilinir. Bu bozukluk kısaca ifade etmek gerekirse bireyin sağlığını tehdit edecek derecede az ya da aşırı beslenmesidir. Beslenme bozukluğu bireyin bedenini ve psikolojisini önemli derecede etkileyen ve bir an önce tedavi edilmesi gereken rahatsızlık türlerini kapsar. Gündelik hayatı olumsuz derecede etkileyen bu rahatsızlıklar yaşam kalitesini düşürerek kişiye maddi ve manevi huzursuzluk verir.

Beslenme bozukluğu tedavisi için uzman psikolog yardımı almak şarttır. Bununla beraber bu hastalığın iyileştirilmesi ve beslenme bilincinin kazanılması için diyetisyen desteği almakta fayda vardır. Sağlıklı beslenme diyetisyen kontrolünde gerçekleştirilerek kişinin besinlerle ilişkisinin düzenlenmesini sağlar. Böylece yeme bozukluğu tedavisinden daha verimli sonuç almak mümkün hale gelir.

Beslenme bozuklukları kapsamında yetersiz beslenen kişi birtakım bedensel rahatsızlıklar ile karşı karşıya kalabilir. Bu rahatsızlıklar ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Kırılgan kemikler,
  • Kas erimesi,
  • Saç dökülmesi,
  • Regl olmama durumu,
  • Kuvvetten düşme,
  • Kusma neticesinde yemek borusu ve dişlerin zarar görmesi,
  • Eklem ağrıları,
  • Diyabet hastalığı,
  • Yüksek tansiyon.

Yeme bozukluğu ile kendini gösteren bu problemler hayattan zevk almanın önüne geçerek bireyi huzursuz ve mutsuz eder. Bununla birlikte yeme bozukluklarının ölümle sonuçlanma ihtimali de vardır.

Beslenme Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Beslenme bozukluğu belirtileri görülen kişiler en kısa zamanda bir uzmana başvurmalı ve gereken tedaviyi alarak beslenme konusunda iyileşme kaydetmelilerdir. Yeme bozuklukları diyetisyen ve psikolog tarafından tedavi edilebilir. Gereken tedavi alınmazsa geri dönülmez sonuçlarla karşılaşmak kaçınılmaz olabilir. Beslenme bozukluğu belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Kısa zaman içinde aşırı kilo verme,
  • Devamlı kalori hesabı yapma,
  • Önemli ölçüde vitamin kaybetme,
  • Sosyal alanda yemek yiyememe,
  • Dişlerde, ağızda ve ciltte kusurların oluşması,
  • Kilo almaktan korkma,
  • Devamlı olarak kilo vermekle ilgili konulardan bahsetme,
  • Kusmaya bağlı mide problemleri,
  • Çok fazla spor yapma,
  • Aşırı yemek yeme atakları.

Beslenme Bozukluğu Nedenleri Nelerdir?

Beslenme bozukluğu nedenleri de en az belirtileri kadar merak edilen bir konudur. Beslenme bozukluklarının altında yatan sebeplerin bilinmesi daha etkili bir tedavi için önem taşır. Diyet yapmakla karıştırılan bu bozukluklar bireye büyük zararlar verebilir. Kişinin yaşamına müdahale eden ve gününün büyük bir bölümünü beslenme üzerine düşündürten bu durumun birkaç sebebi vardır. Bu sebepler şu şekilde sıralanabilir:

  • Özgüven eksikliği hissetmek,
  • Yaşamın ve duyguların kontrol altına alınmasını istemek,
  • Depresyon,
  • Değersizlik hissi,
  • Kimlik karmaşası,
  • Aile içi iletişimde yaşanan sorunlar,
  • Zayıf olma ve zayıf kalma isteği,
  • Zayıf olmayı zorunlu hale getiren meslek grupları,
  • Ağır travma yaşanması,
  • Çevrenin baskı yapması,
  • Stres.

Bu maddeler beslenme bozukluğu nedenleri arasında bulunur ve söz konusu nedenlerin iyi saptanması tedavi sürecinin performansına olumlu yönde etki edebilir. Bunun yanı sıra söz konusu sebeplerin çözüme kavuşturulması da yeme bozuklukları tedavisinde önem arz eder.

Beslenme Bozuklukları Nelerdir?

Beslenme bozuklukları kapsamında birden fazla rahatsızlıktan söz etmek mümkündür. Bu bozukluklar farklı belirtiler verebilir ve farklı şekillerde bireylerin hayatını etkileyebilir. Yeme bozuklukları şu başlıklar altında gruplandırılabilir.

Anoreksiya Nevroza

Tehlike arz eden bir yeme bozukluğu olan anoreksiya nevroza kilonun kontrol altında tutulması amacı ile aşırı derecede az yeme halidir. Vücut ağırlığının anormal bir şekilde düşmesi ve kilo alma konusunda hissedilen kaygı ile kendini belli eden bu rahatsızlık uzman bir psikolog tarafından tedavi edilebilir. Kilo almanın önüne geçilmek istenmesi ve sürekli olarak kalori sayımı yapılması bu rahatsızlığın belirtileri arasında bulunur.

Kilo almamak için yedikleri yemeği kusan anoreksiya nevroza hastaları gereğinden fazla egzersiz yaparak kendilerini yorgun düşürebilirler. Ne kadar zayıf olurlarsa olsunlar kendilerini buna ikna edemezler ve daha fazla kilo vermek isterler. Sağlıklı beslenme yöntemlerinden uzaklaşarak ruhsal ve bedensel anlamda yıpranma yaşayan hastalar alacakları tedavi ile eski sağlıklarına kavuşabilirler.

Bulimia Nevroza

Belirli aralıklarla tıkınırcasına yemek yeme atakları geçirme ve bu atakların ardından telafi düşüncesi ile sağlıksız davranışlar sergileme rahatsızlığı bulimia nevroza olarak adlandırılır. Psikiyatrik yeme bozukluğu olarak nitelendirilen bu rahatsızlıkta yeme hususunda kontrol kaybı gözlenir. Belirli aralıklarla bireyi yoklayan bu kontrolsüzlük aşırı yeme eylemini tetikleyerek bireyin kendini durdurmasını zorlaştırır. Netice itibarı ile kişi yediklerini yakmak için doğru olmayan birtakım eylemlere başvurur.

Aşırı yemek yiyen kişi yediklerini kusarak kalori alımının önüne geçtiğini düşünür. Müshil kullanma, zayıflama ilaçlarını tüketme ve uzun süre aç kalıp aşırı egzersiz yapma gibi sağlıksız yöntemler bireylerin en sık başvurduğu yöntemler arasında yer alır. Kilo alma korkusunun baskın geldiği bu hastalık zihindeki beden algısının bozulmasına ve kişinin bedeni üzerinde devamlı olumsuz düşüncelere kapılmasına yol açar.

Ortoreksiya Nevroza

Beslenme bozuklukları arasında yer alan ortoreksiya nevroza kısaca sağlıklı beslenme takıntısı olarak ifade edilebilir. Sağlıklı beslenmeyi abartma ve sağlıksız kabul edilen besinlerin hastalığa sebep olacağına inanma gibi yanlış düşünceler bu rahatsızlığın belirtileri arasında bulunur. Bu rahatsızlığa sahip olan kişiler dışarda yemek yeme hususunda huzursuz hissedebilirler. Bunun yanı sıra besinlerin içeriklerini takıntı haline getirirler ve sorgularlar.

Gece Yeme Sendromu

Beslenme bozuklukları içinde yaygın olarak karşılaşılan gece yeme sendromu akşam yemeğinin ardından geç saatlerde yemek yenmesi durumudur. Yani bir gün içinde alınan kalorinin yarısı gece saatlerinde alınır. Bu bozuklukta kişi uykudan uyanıp yemek yiyebilir. Erkeklere oranla bu rahatsızlık kadınlarda daha fazla görülür. Depresyon, düşük özgüven ve stresle ilişkisi bulunan bu hastalık yetersiz uykuya yol açar.

Aşırı Yeme Sendromu (Binge Eating)

Bir öğün içinde ve çok kısa bir süre çerçevesinde aşırı yemek yeme durumu aşırı yeme sendromu olarak adlandırılır. Beslenme bozuklukları arasında yaygın olarak görülen bu rahatsızlık tıka basa yeme olarak da ifade edilebilir. Aşırı yemek yeme durumu fiziksel açlıkla ilişkili değildir ve psikolojik rahatlama sağladığı bilinir. Aşırı miktarda yemek yiyen kişilerde obezite ile karşılaşılır.

Beslenme Bozuklukları Nasıl Tedavi Edilir?

Beslenme bozukluğu tedavisi için kişinin psikoloğa başvurması gerekir. Uzman, hastayı klinik olarak değerlendirir ve yeme bozukluğu testine tabi tutar. Ardından tanı koyulur ve psikiyatrik tedavi süreci başlatılır. Bu süreçte sağlıklı beslenme diyetisyen tarafından hazırlanan kişiye özel beslenme programıyla hastaya uygulanır.

Yeme bozuklukları diyetisyen tarafından verilecek olan beslenme eğitimi ile daha etkin bir tedaviye tabi tutulur. Hastaya uygulanan sağlıklı beslenme programı ile söz konusu rahatsızlığın getirdiği yanlış beslenme yöntemlerinden arındırılma sağlanır. Bununla birlikte terapi çeşitleri ile hastanın tedavisi gerçekleştirilir.

Beslenme Bozukluklarının Tedavisinde Hizmetinizdeyiz!

Beslenme bozuklukları ne yazık ki pek çok kişinin hayatını yaşanmaz hale getirebilen rahatsızlıklardır. Bu rahatsızlıklardan birine sahip olduğunuzu düşünüyorsanız uzman doktorlarımızla sizlere yardım etmeye hazırız. Size özel hazırlanacak sağlıklı beslenme programıyla ideal kilonuza kavuşacak, bunun yanı sıra doğru beslenme alışkanlığı kazanma şansı elde edebileceksiniz.

Çok ciddi sorunlara yol açan beslenme bozuklukları ile tek başınıza mücadele etmek sizi zorlayabilir. Bu bozuklukların üstesinden en iyi şekilde gelebilmeniz için verdiğimiz hizmetten faydalanabilirsiniz. Alacağınız destek sayesinde hayat kaliteniz önemli ölçüde yükselir. Aynı zamanda besinlerle ve bedeninizle aranızdaki ilişki düzelir. Bu da huzura kavuşmanıza olanak tanır. Yeme bozukluğuna sahip olduğunuzu düşünüyorsanız vakit kaybetmeden bize danışın.

Beslenme Bozuklukları hizmeti sunan Medisam şubeleri