fbpx

Oyun Terapisi

Bu içerikte neler var?

Çocukların kendilerini ifade etmelerine yardımcı olan oyun terapisi, çocukların yaşadığı psikolojik problemlerini çözüme kavuşturmada oldukça etkilidir. Yetişkinler kendilerini konuşarak ifade ederken, çocukların iletişim kurma yolları daha farklı gerçekleşir. Bu açıdan oyun, çocukların kendilerini ifade etmede en başarılı oldukları alandır.

Çocukların evrensel ifade biçimi olan oyun, yapılan birçok bilimsel araştırmada çocukların davranışlarını anlamlandırdığı en uygun bağlamdır. Uzman psikolog eşliğinde gerçekleştirdiğimiz oyun terapileri ile çocukların kendilerini ifade etmelerine yardımcı oluyoruz.

Oyun Terapisi Nedir?

Birbirinden farklı stillerde oynanan oyunlarla çocukların kendilerini ifade edebilmelerini sağlayan oyun terapisi, uzman terapistler eşliğinde uygulanır. Çocukların kendilerini rahat ifade edebilmeleri için güvenilir ortamda bulunmaları gerekir.

Çocuklar için uygulanan bu terapiyle uzmanlar, çocukların ihtiyaç duyduğu güvenilir alanı yaratmayı amaçlar. Böylece terapi amacıyla uygulanan bu teknikte, çocukların kendilerini ifade etmeleri, etrafındaki ilişkileri keşfetme ve anlamlandırması mümkün olabilir.

Çocukların kendilerini ifade edebilmeleri, ilişki kurabilmeleri ve etrafında olup bitenleri anlamlandırabilmeleri için özel olarak eğitim gören psikologlar, çocuklara uyguladığı terapide onların oldukça geniş olan hayal güçlerinden faydalanır.

Oyun terapisi teknikleri olarak bugüne kadar birçok uzmanın uyguladığı yöntemler, çocukların kendilerini daha rahat ifade edebilmelerine ve psikolojik rahatsızlıklarını çözüme kavuşturmalarına yardımcı olabilir.

Oyun Terapisi Yöntemleri Nelerdir?

Çocuklar için uygulanan oyun terapi yöntemleri yönlendirilmiş ve yönlendirilmemiş olmak üzere iki farklı kategoriye ayrılır.

Yönlendirilmiş Oyun Terapi Yöntemi

Yönlendirilmiş terapide terapist, oyun odasını ve terapide kullanılacak olan oyuncakları kendi belirler. Terapide aktif bir şekilde rol alan terapist, uygulayacağı terapide çocukların içinde sakladıkları negatif duyguları ortaya çıkarmayı amaçlar.

Yönlendirilmemiş Oyun Terapi Yöntemi

Yönlendirilmemiş terapide, oyun süreci çocuğun merkezinde gelişir. Günümüzde birçok uzman terapist, bu yöntemi çocuğun doğal davranışlarını gözlemlemek adına tercih eder. Çocuk oyun sürecini kendini rahat hissettiği doğal ortamında geçirir. Terapistler ise, çocukları doğal oyun ortamında gözlemler.

  • Çocuk Merkezli Oyun Terapisi: Çocuk merkezli terapide oyun sürecini çocuk yönlendirir. Türkiye’de en sık uygulanan oyun terapilerinden biri olan çocuk merkezli bu terapi tekniğinde, çocukların içinde çözemedikleri sorun oyun aracılığı ile çözüme kavuşturulur. Bu yöntemde terapist çocuğu hiçbir şekilde yönlendirmez. Oyunun yönetimi tamamen çocuğa aittir. Çocuk merkezli oyun terapisi, çocuğun kendini keşfetmesine ve üstesinden gelinmesi zor olan problemleri tek başına çözüme kavuşturmasına yardımcı olur.
  • Filial Oyun Terapisi: Filial terapide, anne–babaların çocukları ile olan ilişkileri güçlendirilir. Bu teknikte asıl amaç çocukları ile vakit geçirmeyi başaramayan ebeveynlerin, çocukları ile olan ilişkilerini güçlendirmek ve sağlamlaştırmaktır. Ebeveynlerinde oyun sürecine dahil edildiği bu yöntemde çocuklar anne–babalarına karşı güven duymayı öğrenir. Benzer şekilde ebeveynler de çocuklarına onları anladıkları ve sevdiklerini ifade etmeyi öğrenir.
  • Deneyimsel Oyun Terapisi: Deneyimsel terapide, çocuklar çevrelerinde olan şeyleri deneyim elde ederek anlamlandırır. Çocuğun merkezde olduğu deneyimsel terapide çocuk, terapisti dilerse oyuna dahil edebilir. Aynı zamanda terapisti istediği role büründürebilir. Bu yöntemde çocukların bir ebeveynmiş gibi terapiste olan davranışları gözlemlenir. Böylece terapistin hissettiği duygular, çocuğun ebeveynleri ile olan ilişkilerinde gerçekte hissettiği duygular olarak anlamlandırılabilir. Dolayısıyla oyun terapisi teknikleri olarak sık uygulanan bu yöntemde çocukların deneyim yoluyla öğrendikleri ön planda tutulur.

Oyun Terapisine Neden İhtiyaç Duyulur?

Kişilerin çocukluk ve ergenlik dönemlerinde yaşadıkları psikolojik travmalar, yetişkinlik evrelerinde sarsıcı etkilere neden olabilir. Bu nedenle çocukların yaşadığı travmatik olaylar ve geçirdikleri psikolojik rahatsızlıklar, oyun terapisi ile çözümlenmeye çalışılır.

Bu terapi yönteminin ilk uygulanmaya başladığı 1930’lu yıllardan itibaren çocukların oyun sürecinde sergilediği davranışlar, onların duygularının dışa vurum şekilleri olarak anlamlandırılır. Normalde yaşadıkları olaylara karşı yetişkinler gibi anında ve doğru bir şekilde tepki gösteremeyen çocuklar, terapistler eşliğinde uygulanan oyun terapileri sayesinde duygularını ifade etmeyi öğrenir.

Terapide terapistlerin faydalandığı oyuncak materyallerin yanı sıra çizim gibi farklı teknikler eşliğinde çocukların ebeveynleri ile olan ilişkileri uzman bir bakış açısı ile değerlendirilebilir.

Çocuklar günlük yaşamlarında özgüvensiz davranış sergileyip, sosyal yaşamlarını kısıtlayıcı bir kişiliğe sahip olabilir. Çocukların bu tip davranışlarının altında yatan birçok psiko-sosyal neden bulunabilir. Ebeveynler çocuklarının bu tip davranışlarını anlamlandırmak ve onların özgüveni yüksek ve sorunsuz birer birey olarak yetişebilmeleri için psikoterapi tekniklerini araştırma yoluna girebilir.

Yetişkinler için uygulanan psikoterapi tekniklerinden ziyade, çocukların kendi güvenli alanlarında doğal davranışlar sergilediği oyun terapisi yöntemleri daha doğru bir seçim olabilir. Böylece bu yöntemle çocukların halen ve ileride yaşayabilecekleri olumsuz durumların etkisi minimize edilip, ebeveynleri ile olan ilişkileri daha da güçlendirilebilir.

Oyun Terapisine Ne Zaman İhtiyaç Duyulur?

Çocuklar için bir psikoterapi tekniği olarak uygulanan oyun terapisi 2,5–12 yaş aralığındaki çocuklar için uygundur. Çocukların kendilerini ve duygularını ifade etmelerini daha kolay bir hale dönüştüren terapiyle, çocukların yaşadığı birçok travma ve psikolojik hastalık çözüme kavuşturulabilir.

Oyun terapileri yalnızca çocukların psikolojik rahatsızlık veya travmatik olay yaşamaları halinde değil, ebeveynlerin çocukları ile olan ilişkilerini daha da güçlendirmek amacıyla oyun terapisti eşliğinde uygulanabilir. Peki bu terapi tekniğine ne zaman ve ne gibi durumlarda ihtiyaç duyulur, birkaç başlık altında şöyle açıklayabiliriz;

  • Cinsel istismar
  • Uyku ve yeme bozukluğu
  • Agresif davranış
  • Kaygı bozukluğu
  • Obsesif kompulsif bozukluk
  • Sosyal yeti eksikliği
  • Kardeş kıskançlığı
  • Hiperaktiflik
  • Depresyon ve anksiyete
  • Özgüven eksikliği
  • Şiddete maruz kalma

Oyun Terapisinin Kazanımları Nelerdir?

Çocuklarda 2,5–12 yaş aralığında oyun terapisti eşliğinde uygulanan oyun terapileri, çocukların zihinsel ve psikolojik gelişimlerini oldukça etkileme potansiyeline sahiptir. Çocuklarda uygulanan bu terapi tekniğinin duygularını ifade etmekten, sosyal beceri kazanmaya kadar sayılabilecek birçok kazanımı mevcuttur. Oyun terapistlerinin uyguladığı bu yöntemin çocuklar üzerinde bıraktığı kazanımlardan şöyle bahsedebiliriz.

Oyunu merkeze alan bu terapiyle çocuklar öfke gibi yıkıcı duygularla baş etmekte daha başarılı olmaya başlar. Terapiye başlayan çocukların zaman içinde zihinsel gelişimleri olumlu yönde etkilenirken, çocuklar gerek sosyal çevrede gerekse içsel dünyalarında daha uyumlu bir kişilik kazanmaya başlar.

Uzman psikologlar eşliğinde uygulanan yönlendirilmiş ve yönlendirilmemiş oyun terapileri sayesinde, çocuklar özgüven geliştirmeyi öğrenip, sosyal yaşamlarında daha aktif bir karakter olmayı başarır. Oyun terapileriyle kendini daha doğru ifade etmeyi öğrenen çocuklar, öfke duygusunu yönlendirmeyi istedikleri şekilde başarıp, ebeveynleri ile daha rahat iletişim kurmaya başlar.

Kliniğimizde çocuk ve ergen yaş gruplarına göre ayrı ayrı uyguladığımız oyun terapisi fiyatları web sitemizde mevcuttur. Oyun terapileri ve uzman terapistlerimiz hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere bizle iletişim kurarak ulaşabilirsiniz.

Çocuklarınız İçin Oyun Terapisi İhtiyacınızda Yanınızdayız!

Oyun çocukların hayatında yetişkinlerin tahmin ettiğinden daha geniş anlamlara ve işleve sahiptir. Oyunun çocuklar için sahip olduğu anlamı değerlendirmek isteyen uzman psikolog ve terapistler, yetişkinlerin uyguladığı terapiyi oyuna dönüştürerek iletişim kurmayı tercih eder.

Çocukların yetişkinlere kıyasla duygularını sözlerle ifade etmede iyi olmadığı, psikologlar tarafından bilinen bir gerçekliktir. Yetişkinler duygularını ifade ederken, etrafındaki olan şeyleri anlamlandırırken ve insanlarla ilişki kurarken konuşmayı tercih eder. Fakat çocuklarda durum böyle değildir. Çocuklar kendi yaşıtlarıyla ilişki kurarken ve duygularını ifade ederken sözcükleri kullanmak yerine, oyun oynamayı tercih ederler.

Kliniğimizde oyun terapisi eğitimi almış uzman terapistler eşliğinde uygulanan oyun terapileri ile çocuklarınızla etkili iletişim kurma yöntemlerini geliştiriyoruz. Yaşadıkları travmatik olaylar ve psikolojik rahatsızlıklar nedeniyle kendilerini ifade etmede güçlük yaşayan çocuklar, kendilerini en rahat hissettikleri güvenilir oyun alanlarında en doğal tepkileri ile iletişim kurmayı başarır.

Çocukların kendilerine ait dünyalarına uzman terapistlerimiz oyun terapileri eşliğinde girebilir, içsel dünyalarında sakladıkları negatif duyguları ortaya çıkarabilir. Alanında uzman psikologlar ve terapistler eşliğinde uygulanan oyun terapisi fiyatları ve yöntemlerini web sitemiz üzerinden değerlendirebilirsiniz.

Oyun Terapisi hizmeti sunan Medisam şubeleri