fbpx

20 Yaş Dişleri

Bu içerikte neler var?

Hemen herkesin ağrısını çektiği ve tedavi olduğu 20 yaş dişi belli bir yaşa kadar çenede gömülü olarak bekler. Bu dişler belirli bir zaman diliminden sonra çıkar ve çoğunlukla çektirilir. 20 yaş dişleri sebeplerini, belirtilerini, tedavi yöntemlerini, 20 yaş diş apsesi nasıl geçer gibi soruların cevaplarını bilmek söz konusu problemle başa çıkmayı çok daha kolay hale getirebilir.

20 Yaş Dişleri Sebepleri Nelerdir?

20 yaş dişi ağrısı ile ilgili pek çok kişinin tecrübe sahibi olduğunu duymuşsunuzdur. Ağızda en son çıkan bu dişler çenenin arkasında bulunur. 20 yaş dişleri sebeplerinden biri 20’lik dişlerin kişinin büyümesi ve çenesinin gelişmesiyle beraber açılan yer sayesinde çıkabilmesidir. Yine de 20 yaş dişi için pek çok insanın çenesinin yeterince gelişmemiş olduğu da bir gerçektir.

20 Yaş Dişleri Belirtiler Nelerdir?

20 yaş dişi belirtileri bu dişin artık gömülü olduğu yerden çıkmaya başladığını gösterir. Bu dişler 17- 25 yaş arası çıkar. 20 yaş diş belirtilerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Diş etinde hassasiyet oluşması,
  • Diş etinde ve dişlerde ağrıma,
  • Lenf bezlerinin şişmesi,
  • Kulak ve çeneye uzanan ağrılar,
  • Lokmaları çiğnerken hissedilen ağrı,
  • Ağızda kötü koku oluşumu.

Pek çok kişi 20’lik diş belirtisi olarak yukarıda sıralanan semptomlardan biri ya da birkaçıyla karşılaşabilir. 20’lik diş belirtisini kendinde fark eden kişiler en kısa zamanda bir uzmana başvurmalı ve vakit kaybetmeden 20 yaş dişleri tedavisini yaptırmalıdır.

20 Yaş Dişleri Nasıl Teşhis Edilir?

20 yaş dişi ağrısı bu dişi çıkaran her bireyde kendini gösterebilir. Şişlik, ağrı hissi ve öteki belirtiler uzmanlarca değerlendirilir. Diş ve ağız muayenesi ile birlikte net bir sonuca ulaşmak için diş röntgeni çekilir. Diş röntgeni ağızdaki tüm dişlerin köklerini, açılarını, kemik yapılarını ve bununla birlikte gömülü dişleri görmeyi sağlar. Bu röntgen uzman tarafından incelenir ve normal bir biçimde 20 yaş dişleri çekilmeli mi, ameliyatla alınmalı mı diye değerlendirilir.

20 Yaş Dişleri Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

20 yaş dişleri tedavisi dişin durumuna göre seçilir. Buna göre 20 yaş dişi ameliyatı ya da dişi çekimi yöntemlerinden biri uygulanır.

Diş Çekimi

20 yaş dişleri çekilmeli mi sorusunun cevabı dişin mevcut haline göre belirlenir. 20 yaş diş çekimi bu dişlerde ve bu dişler sebebiyle öteki dişlerde çürük oluşması durumunda tercih edilir. 20 yaş dişleri bakımı konumları itibarıyla oldukça zordur ve temizliği yeterince yapılamayabilir. Bireyin 20 yaş dişleri bakımını olması gerektiği gibi yapması güç olduğu için bazı olumsuz durumlarla karşılaşma olasılığı artar.

 20 yaş dişi çürümesi bakım eksikliğinden oluşum gösterebilir. Sadece bakımsızlıktan değil çenenin dar olması sebebiyle de 20 yaş dişi çürümesinin gözlenmesi mümkündür. Bu bakımdan söz konusu dişlerin çekilmesi gerekebilir. 20’lik diş yanağa batması halinde mevcut enfeksiyon yanaklara ve boyun bölgesine ulaşır. Bu sebeple 20’lik diş yanağa batması durumunda da çekilir. Diş etrafında oluşan tümörler de dişlerin çekilmesini gerektirir.

20 yaş diş çekiminden sonra kişi günlük yaşamına dönebilir. Bununla beraber 20 yaş diş çekimi sonrası dikkat edilmesi gerekenlere özen göstermek kişinin yaşamına kaldığı yerden rahatça devam edebilmesini sağlar. 20 yaş diş çekimi sonrası şunlara dikkat edilmelidir:

  • Dişin çekildiği yere dille ve el ile temas etmemek,
  • 1 gün boyunca sigara kullanmamak,
  • Oluşan şişliğe soğuk baskı uygulamak,
  • Çekim sonrası yaşanan kanamalarda uzmana başvurmak.

20 yaş diş çekimi sonrası dikkat edilmesi gerekenler dikkatle uygulanırsa yaşanabilecek problemler minimum seviyeye indirilebilir. Aksi takdirde 20 yaş diş çekimi sonrası ağrı, kanama ve şişlikle uzun süre uğraşmak gerekebilir.

20’lik Diş Ameliyatı

20’lik diş çıkmaması ve çıkmayan dişlerin öteki dişlerin köküne dayanması ameliyatı zorunlu hale getirir. 20’lik diş çıkmaması ile beraber 20 yaş dişi ameliyatı çene kemiğinin yapısının bozulması ihtimali karşısında tercih edilir. Ameliyat lokal anesteziyle yapılır ve 20 yaş diş ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler vardır. Bunlar:

  • Kolay çiğnenen ve yutulan yiyeceklerin tüketilmesi,
  • Yiyeceklerin ameliyatlı bölgeyle temas ettirilmemesi,
  • Ağız temizliğinin ve bakımının özenli yapılması.

20 yaş diş ameliyatı sonrası bu noktalara dikkat etmek iyileşme sürecini olumlu etkiler.

20 Yaş Dişleri Hakkında Sık Sorulan Sorular

20’lik Diş Apsesi Nasıl Geçer?

20 yaş diş apsesi nasıl geçer sorusunun cevabı sıklıkla araştırılır. Bu apse uzmanın vereceği antibiyotikle giderilebilir.

20’lik Dişler Ne Zaman Çektirilmelidir?

20’lik diş ağrısı çekmek oldukça zordur. Bu ağrıdan kurtulmak ve iyileşme sürecini hızlandırmak adına 20-30 yaş arasındayken bu dişleri çektirmek iyi olacaktır.

Rahatsızlık Vermeyen 20’lik Dişler Çektirilmeli mi?

20’lik diş ağrısı tüm bireylerde görülmeyebilir. Ağrı, şişlik, çürük, enfeksiyon gibi problemlere yol açmayan dişler çektirilmeyebilir.

Kaç Adet 20’lik Diş Vardır?

Ağızda toplamda 4 tane 20 yaş dişi mevcuttur.

20 Yaş Dişleri hizmeti sunan Medisam şubeleri

20 Yaş Dişleri hizmeti sunan Medisam hekimleri