fbpx

Yetişkinlerde Telsiz Ortodontik Tedavi (Invisalign)

Bu içerikte neler var?

Son dönemlerde oldukça tercih edilen yetişkinlerde telsiz ortodontik tedavi yöntemi çarpık dişlerin düzeltilmesinde kullanılır. Aralıklı çıkan dişler ya da diş yapısında oluşan çapraşık durum ortodontik tedaviler ile düzeltilebilmektedir. Uzun bir süredir tel tedavisi hastalarda kullanılmış olsa da telsiz tedaviler de yeni teknolojiler aracılığı ile çıkmaya başlamıştır.

Yetişkinlerde Telsiz Ortodontik Tedavi Nedir?

Ortodontik tedaviler, doğru şekilde dizilmemiş dişlerin ve bazı durumlarda çene yapısının düzeltilmesini sağlayan diş hekimliğinin bir uzmanlık alanıdır. Çarpık veya bozuk dişlerin düzeltilmesi için eski dönemlerden bugüne kadar tel tedavisi kullanılmaktadır. Ancak diş hekimliği alanındaki teknolojilerin de gelişmesi ile birlikte şeffaf plak telsiz ortodontik tedavi yöntemleri uygulanmaya başlanmıştır.

Yetişkinlerde telsiz ortodonti tedavisi, şeffaf plak adı verilen bir yöntemle bozuk dişlerin düzeltilmesini sağlar. Tedaviye Invisalign adı da verilmektedir. Bu tedavi yönteminde şeffaf plaklar hastaların ağız, diş ve çene yapılarına göre yapılarak dişlere yerleştirilir. Takıp çıkarılarak uygulanan plak tedavisi, çoğunlukla orta ya da hafif düzeydeki diş bozukluklarında tercih edilen bir yöntemdir.

Yetişkinlerde Telsiz Ortodontik Tedavi Ne İşe Yarar?

Telsiz ortodonti tedavisi, çapraşık ya da aralıklı olan dişlerin düzeltilmesine yarayan bir tedavi yöntemidir. Çarpık ve bozuk dişler özellikle konuşurken ya da gülerken estetik bozukluğa neden olur. Bunun yanı sıra ağız sağlığına da kötü etkileri bulunabilir. Dolayısıyla bu bozuk dişlerden kurtulmak isteyebilirsiniz. Bunun için diş plak tedavisi ile çok fazla bozuk olmayan dişlerinizi daha düzgün bir hale getirebilirsiniz.

Yetişkinlerde Telsiz Ortodontik Tedavi Kimler İçin Uygulanır?

Bir diğer adıyla Invisalign tedavisi, çocuk, genç ve yetişkinlerde uygulanan ortodontik bir tedavi yöntemidir. Ancak bireyin bu tedaviye uygun olup olmadığına gerekli tetkikler ve muayene sonucunda diş hekiminiz karar vermektedir. Orta düzeyde ya da hafif olan diş bozukluklarında telsiz ortodontik tedavi sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir. Ancak bazı diş çapraşıklıkları telsiz tedaviye uygun olmayabilir. İleri düzeydeki bozukluklarda tel ya da çapraşıklığın boyutuna göre ameliyat tedavisi uygulanır.

Yetişkinlerde Telsiz Ortodontik Tedavi Süresi Ne Kadar?

Tedavi süreleri hastadan hastaya değişiklik göstermektedir. Invisalign şeffaf plak tedavisinin başlaması için öncelikle doktorunuz dişlerinizi muayene etmeli ve bir tedavi planı oluşturmalıdır. Dişinizin bozukluğuna göre tedavi sürecinin ne kadar süreceği ve bu süreç boyunca kaç adet plak kullanılacağı kararlaştırılır. Ardından hastanın diş şekline göre plaklar hazırlanır ve tedavi başlar.

Plaklar kullanılmaya başlandıktan sonra her seansta kullandığınız bu plaklar değişmektedir. Dişteki düzelmeye göre her seansınızda diş ölçünüze göre yeni plaklar hazırlanır ve verilir. Seanslar genellikle 10 ila 15 gün arayla yapılmaktadır. Tedavinin ne kadar süreceği ise dişlerin bozukluğu ile alakalı bir durumdur. Ancak tel tedavisinden daha kısa olduğu bilinmektedir. Elbette tedavinin uzunluğuna bağlı olarak telsiz ortodonti fiyat aralıkları da değişmektedir.

Yetişkinlerde Telsiz Ortodontik Tedavi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Diş teli tedavisi uygulanmadan sadece şeffaf plaklar ile dişler olması gerektiği düzene girer mi?

Bazı hastalarda şeffaf plak tedavisi, metal teller ile yapılan tedavinin yanı sıra daha hızlı ve etkili olabilmektedir. Dişlerdeki hareketler daha hızlı görülebilir. Ancak bu, her hastada aynı şekilde gelişecek diye bir kural yoktur.

Yetişkinlerde telsiz ortodontik tedavi öncesi neler yapılması gerekir?

Genel olarak bütün ortodonti tedavilerinden önce ağız içerisinde bulunan sorunlar giderilmektedir. Örneğin diş taşı temizliği, çürük tedavisi ya da çekilmesi gereken diş varsa öncelikle bunlar yapılmaktadır. Tedaviye temiz başlamak oldukça önemlidir.

Şeffaf diş plağı tedavisinin fiyatları ne kadardır?

Telsiz ortodontik tedavi fiyatları için net bir bilgi vermek mümkün değildir. Çünkü fiyatlar Tedavinin süresine ve diş bozukluğunun boyutuna göre değişiklik göstermektedir.

Yetişkinlerde telsiz ortodontik tedavi sonrasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Tedavinin ardından dişlerin tekrar bozulmalarını önleyebilmek için hastaların, diş hekimlerinin tavsiye ettiği süre zarfı boyunca plakları kullanması gerekir.

Şeffaf plak tedavisi ağrılı mıdır?

Ortodontik tedavilerin hemen hemen hepsinde, tedavinin başlangıcında mutlaka bir ağrı görülür. Plaklarda bu ağrı tel tedavisine göre daha az olsa da hastaların çoğunda görünmektedir. Ancak dişler düzeldikçe ve hasta plakları alıştıkça bu ağrı azalarak yok olur.

Yetişkinlerde Telsiz Ortodontik Tedavi (Invisalign) hizmeti sunan Medisam şubeleri