fbpx

Diş Gıcırdatma

Bu içerikte neler var?

Diş gıcırdatma, çoğunlukla uyku sırasında yapılan güçlü çene hareketleridir. Bu birçok yönden ağız, çene ve diş sağlığına zarar veren bir problemdir. Temelinde bazı stres ve diş eti problemlerinin olduğu düşünülmektedir. Sebebi bulunduğu takdirde birçok rahatsızlık gibi diş gıcırdatma tedavisi de mümkündür.

Diş Gıcırdatma Bölümü Hakkında

Tıpta bilinen adıyla bruksizm ya da diş sıkma toplumda ortalama olarak her beş kişiden ikisinde görülebilen bir problemdir. Bu rahatsızlığın genetik olduğu düşünülse de bazı psikolojik sorunlara bağlı olarak da gelişebilmektedir.

Bruksizm yani diş sıkma sorunu genellikle uyku esnasında meydana gelir. Rahatsızlık üç farklı şekilde meydana gelmektedir. Bunlardan ilki uyku boyunca kişinin dişlerini sıkmasıdır. Bu, zamanla dişlere ve çene yapısına zarar verir. İkincisi, ağzı açık uyuyan kişilerde uyku esnasında çenenin aniden kapanmasıdır. Bu durum dişlerin birdenbire birbirine çarpmasına ve nefes almada zorluğa yol açabilir. Son olarak ise dişler fazla sıkıldığı için gıcırdamasıdır.

Bruksizm genel olarak bir uyku bozukluğudur. Diş etlerindeki bazı problemlerden dolayı meydana gelebilse de çoğu zaman nörolojik faktörlerden dolayı ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Uykuda diş gıcırdatma durumu yaşayan hastalarda kas aktivitesi, hastalığı olmayan normal normal bireylerden 3 kat daha fazladır. Bunun yanı sıra kas kasılmalarının gücü de normal halinden çok daha yüksektir.

Diş Gıcırdatma Sebepleri Nelerdir?

Uzmanlar, diş gıcırtısına tam olarak neyin neden olduğunu bulamamıştır. “Diş gıcırdatma neden olur?” sorusuna birçok farklı şekilde cevap verilebilir. Rahatsızlığın genetik, fiziksel ya da psikolojik faktörlerin çevresinde gerçekleştiği bilinmektedir. Genel olarak bilinen diş gıcırdatma sebepleri şu şekilde sıralanabilir:

  •  
  • Sürekli stresli olmak.
  • Fazla öfke.
  • Hayal kırıklığı yaşamak.
  •  

Yaş ve birçok kalıcı hastalıklar da bu rahatsızlığa sebep olabilmektedir. Örneğin parkinson hastalığı, demans, reflü, epilepsi, uyku apnesi ve dikkat eksikliği gibi hastalıklar diş gıcırdatma sebepleri arasındadır. Aynı zamanda diş sıkma çocuklarda daha yaygın olmakla birlikte büyüdükçe bu rahatsızlık geçebilir.

Diş Gıcırdatma Belirtileri Nelerdir?

Diş sıkma belirtileri olarak şunları sıralayabiliriz:

  • Uyku esnasında dışarıdan duyulacak kadar yüksek sesle dişleri gıcırdatma.
  • Birbirine kenetlenen dişler üzerinde sürekli artış gösteren diş ağrısı.
  • Dişlerde hassasiyet hissi, diş üzerinde çatlak oluşumu ya da gevşeme durumu.
  • Dişlerin katmanlarını açığa çıkaracak düzeyde diş minesi aşınması.
  • Kulak ağrısı şeklinde hissedilen ağrılar.
  • Şakaklarda ve başta hafif ağrılar.
  • Uyku düzensizliği.
  • Yanakların iç kısımlarında çiğnemeden oluşan hasarlar.

Bu belirtilerden herhangi birini taşıyan ve rahatsızlık duyan bireylerin diş doktoruna görünmesi gerekir.

Diş Gıcırdatma Nasıl Teşhis Edilir?

Rahatsızlığın teşhisi için uzman doktor, sorunun büyüklüğünü değerlendirerek bazı öğeleri kontrol eder. Çene kaslarında hassasiyet, kırık ya da eksik dişler gibi belirgin belirtileri tespit etmeye çalışır. Röntgen sayesinde yanakların iç kısımlarındaki ve çene kemiklerinde oluşabilecek hasarları görüntüleyebilir.

Bunların yanı sıra yukarıda verilen belirtileri de kontrol ederek teşhis koymaya çalışır. Teşhis koyma bazı durumlarda tek seansta yapılsa da hastalığın boyutuna göre seans sayısı değişebilmektedir.

Diş Gıcırdatma Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Küçük yaşlarda görülen diş sıkma problemi genellikle tedaviye gerek duyulmadan ilerleyen yaşlarda kendiliğinden iyileşmektedir. Yetişkinlerde ise rahatsızlığın boyutu genellikle terapi gerektirecek kadar büyük değildir. Fakat bazı vakalarda hastalığın önüne geçilmesi gerekir.

Diş gıcırdatma tedavisi, hastalığın şekline bağlı olarak değişiklik gösterir. Hastalığın temelinde yatan problem psikolojik ise psikiyatrdan yardım alınabilir.

Diş doktoru tarafından verilen diş gıcırdatma plağı, dişleri ve çene eklemlerini hasardan korur. Ancak bu yöntem hastalığı tedavi etmek yerine yalnızca diş ve doku hasarını önlemektedir. Diş gıcırdatma aparatı psikolojik tedaviler esnasında dişleri korumak amaçlı kullanılabilir. Hastalığın temelinde genellikle psikolojik sebepler yaptığı için bazı durumlarda ilaç tedavisine de başvurulmaktadır.

Bir diğer geçici çözüm ise diş gıcırdatma botoksu şeklindedir. Uzman doktorunuza danışarak bu uygulamayı yaptırabilir ve sorundan kurtulabilirsiniz.

Diş Gıcırdatma Hakkında Sık Sorulan Sorular

Diş gıcırdatma hangi vitamin eksikliğinden kaynaklanır?

D vitamini bazı durumlarda bu probleme yol açabilmektedir.

Gece plağı diş sıkmanın önüne geçer mi?

Diş gıcırdatma plağı dişlerin birbirine aşındırmasını önlemektedir. Bunun yanı sıra gıcırdatmaya sebep olan bazı hareketleri de yavaşlatabilir. Tedavi sürecinde kullanılan bir aparattır.

Dental botoks nedir?

Botoks, gıcırdatmaya neden olan bölgedeki kasların işlevini geçici olarak azaltır ya da yok edebilir. Bu tedavi yöntemi kasları gevşetmek için kullanılır ve gıcırdatmanın önüne geçer.

Diş Gıcırdatma hizmeti sunan Medisam şubeleri