fbpx

Diş Dövmesi

Bu içerikte neler var?

Dövmenin dünya çapında popülerleşmesi ile birlikte diş dövmesi de son yıllarda çoğalmaya başlamıştır. Bu dövmeler, başta hip-hop sanatçıları olmak üzere birçok ünlünün kullandığı kozmetik bir süslemedir. Dental dövme olarak da adlandırılan bu dövme türü, vücuda yapılan dövmelerden farklıdır. Dişler, nine tarafından korunduğu için normal dövmelerin yapılışından farklıdır ve kalıcı değildir.

Diş Dövmesi Nedir?

Diş dövmesi, dişlerin yüzeylerine yapılan dekoratif süslemeler olarak adlandırılır. Bu dövmeler ilk yapılmaya başlandığında dini uygulamalar ve bayramlar için kullanılıyordu. Özel günler için yapılmaya başlandığında yavaşça dikkat çekmeye başlamıştı. Zamanla daha popüler bir hale geldi ve özellikle sanatçıların oldukça tercih ettiği dekoratif süsleme oldu.

Diş dövmeleri gerçek dövmeler gibi değildir. Dişler, diş minesi tarafından korunduğu için diş üzerine, tene uygulandığı gibi bir dövme uygulaması yapılamaz. Bunun yerine genellikle üzerinde şekil ya da semboller bulunan bir kaplama ya da dişler için özel yapılmış geçici çıkartmalar kullanılır.

Diş Dövmesi Neden Yaptırılır?

Diş dövmesi ilk zamanlarda dini bayramlar ve gösteriler için dekoratif bir süslemeydi. Popülerleşmeye başladıktan sonra birçok kişi tarafından tercih edilmeye başladı. Bunun en büyük sebebi estetik gülüş tasarımı sağlanmasıdır. Kişilerin güldüklerinde kozmetik bir görüntü sağlayan diş dövmeleri birçok sanatçı ve marjinalliği seven kişiler tarafından tercih edilir.

Diş Dövmesi Kim Tarafından Yapılır?

Dental dövmeler estetik bakımından güzel bir görüntü verse de genellikle diş doktorlarının tavsiye ettiği bir çalışma değildir. Güvenliği açısından henüz net bir bilgi söylenmemiştir. Ancak ağız ve diş sağlığını kötü etkileyebileceği düşünülmektedir. Dolayısıyla bu dövmeler alanında uzman bir diş doktoru tarafından yapılmalıdır.

Diş Dövmesi Nasıl Yapılır?

Diş kaplamalarının ya da implantların üzerine yapılan diş dövmeleri, kişinin dişlerinden dijital ölçü alınmasının ardından laboratuvar ortamında üretilmektedir. Dövmenin yapımı yaklaşık olarak 2 ila 3 gün arasında sürmektedir. Bu süre zarfında kaplama ya da motif üzerinde çeşitli değişiklikler yapılabilir. Bu dövme türü kaplama ya da implant üzerine yapıldığı için kalıcı değildir.

Dişlerin yapısından ve diş minesi ile korunmasından dolayı normal dövmelerde kullanılan iğneler, diş üzerinde kesinlikle kullanılmaz. Bunun yerine kron kaplamaların üzerine dövmeler çizilir ve kaplama dişe yerleştirilir. Bir diğer seçenek ise diş üzerine yapıştırılan diş çıkartmalarıdır. Dövmeyi artık istemediğinizde ya da sıkıldığınızda doktorunuza görünebilir ve çıkarttırabilirsiniz.

Diş Dövmesi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Son dönemlerde popülerleşen bu dövme türü ile ilgili en çok sorulan sorular şu şekildedir:

Diş dövmesinde hangi tür bir boya kullanılır?

Diş dövmesi uygulamasında boya kullanılmaz. Kullanılacak olan malzeme yalnızca porselendir. Porselen katı hale gelmeden önce sıvı şeklindedir. Diş üzerinde istenilen motif, fırça ile kaplamanın üzerine yapıldıktan sonra porselen fırınlanarak cilalanır. Böylece ağız içinde korunur ve aşınmaya karşı dirençli bir hale gelir.

Diş dövmesi her dişe uygulanabilir mi?

Diş dövmesi, genellikle ağız açıldığında görünebilmesi için ön dişlere yapılmaktadır. Ancak bir sınır bulunmaz. İsteyen herkes istediği dişine bu dövmeyi yaptırabilir.

Diş dövmesinde yaş sınırı var mıdır?

Hayır, yoktur. Ancak diş hekimleri tarafından 18 yaşından küçük kişiler için önerilmez.

Dövme yapılırken acı hissedilir mi?

Herhangi bir acı ya da ağrı hissedilmez. Çünkü bu dövmeler laboratuvar ortamında porselen kaplama dişe yapılmaktadır. Ağızdaki dişe, kaplama dişinin ölçüsü alınmasından ve bu dişin yerleştirilmesinden başka bir işlem uygulanmaz. Bu işlemler de acısızdır.

Diş dövmesinin riskleri nelerdir?

Diş dövmesi, kişilerin ağız ve diş sağlığında birtakım olumsuz durumlara sebep olabilmektedir. Bu olumsuz durumlara örnek olarak dişlerdeki plak birikiminin artması, çürük oluşması, iltihap ya da diş eti hastalıklarının görünmeye başlanması, metal alerjisi ve diş minesinin ya da diş etlerinin zarar görmesi gösterilebilir.

Diş dövmesi Kalıcı mıdır?

Porselen kaplama ile yapılan diş dövmesi dişin üzerinden kolayca çıkmaz. Zamanla aşınabilme görülse de geçici değildir. Ancak kişi dövmeyi artık istemediğinde ya da sıkıldığında doktoruna görünerek bu kaplamadan kurtulabilir.

Diş Dövmesi hizmeti sunan Medisam şubeleri