fbpx

Diş Kökü İltihabı (Diş Kökü Enfeksiyonu)

Bu içerikte neler var?

Diş ve diş eti hastalıkları alanına giren diş kökü iltihabı pek çok kişide görülebilen bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürebilir. Dolayısıyla diş kökü enfeksiyonunun en kısa zamanda tedavi altına alınması gerekir.

Diş Kökü İltihabı (Diş Kökü Enfeksiyonu) Sebepleri Nelerdir?

Ağız içinde yer alan uzuvlar kişinin yeme, içme, gülme, konuşma gibi pek çok eylemi gerçekleştirebilmesine olanak tanır. Bu uzuvlardan birinde oluşan rahatsızlık tüm ağzı, hatta bazen vücudun diğer kısımlarını önemli ölçüde etkileyebilir. Bu da bireyin gündelik yaşamını olumsuz yönde etkiler. Diş kökünde oluşan iltihap da bu rahatsızlıklardan biri olarak kabul edilebilir. Bu probleme diş kökü enfeksiyonu ismin de verilmektedir.

Bakteriler dişlerin kök kısmına konumlanarak burada enfeksiyon oluşturabilirler. Tıpta bu enfeksiyona periapikal apse denilir. Dişlerin sinirlerini, bağ dokusunu ve kan damarlarını barındıran alan pulpa olarak adlandırılır. Bakteriler dişlerin pulpa adı verilen kısmına yerleşir ve enfeksiyona sebebiyet verirler. Diş kökü iltihabı sebepleri incelendiği zaman birden fazla unsurla karşılaşılmaktadır. O unsurlar farklı başlıklar altında toplanabilir.

Ağız Bakımına Yeterli Özen Göstermemek

Ağız bakımı gerek diş kökü enfeksiyonunu gerekse diğer diş ve diş eti problemlerini henüz oluşmadan önleyebilir. Dişlerin doğru ve düzenli biçimde fırçalanmaması bu rahatsızlığın en önemli sebepleri arasında yer alır.

Anatomik Nedenler

Kimi bireylerde ağız bakımına dikkat edildiği halde diş ve çene yapısındaki farklılık sebebiyle diş kökü iltihabına rastlanabilir.

Şekerli Gıda Tüketmek

Şeker oranı fazla olan pek çok gıda söz konusu problemin ortaya çıkmasına neden olabilir. Asit içeren yiyecek ve içecekler, tatlı çeşitleri, karbonhidratlı besinler dişlerde boşluk oluşumu meydana getirir. Böylece diş kökünde enfeksiyon durumu gözlenebilir.

Ağız Kuruluğu

Bireyin ağzında kuruluk varsa bu durum ağız ve diş sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bu kuruluk yaşın ilerlemesiyle ya da birtakım ilaçların yan etkisiyle oluşabilir.

Diş Kökü İltihabı (Diş Kökü Enfeksiyonu) Belirtileri Nedir?

Diş kökü iltihabı belirtilerine rastlayan birey vakit kaybetmeden bir uzmana danışmalı ve gereken tedaviyi yaptırmalıdır. Bu sayede ağız ve diş sağlığını koruma altına almış olur. Rahatsızlığın semptomlarını bilmek bu konuda bireye yardımcı olacaktır. Bu kapsamda diş kökü enfeksiyonu belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Şiddetli seyreden diş ağrısı,
  • Dişte hassasiyet,
  • Yutkunmada zorluk çekme,
  • Kulağa, boyna ve çene kemiğine uzanan; zonklayan, devamlı ağrı,
  • Soğuk ve sıcak gıda tüketiminde hissedilen ağrı,
  • Yanak, yüz ve boyun bölgelerinde şişme,
  • Isırma ve çiğneme eylemlerinde sızlama,
  • Çene altına konumlanmış olan lenf bezlerinde şişkinlik,
  • Ağızda kötü tat,
  • Ateş,
  • Ağızda koku oluşumu.

Diş Kökü İltihabı (Diş Kökü Enfeksiyonu) Nasıl Teşhis Edilir?

Diş kökü iltihabı tanısı uzman tarafından konulur. Semptomlarla karşı karşıya kalan kişi doktora başvurur ve doktor birtakım yöntemler kullanarak teşhis koyar. Bu teşhis yöntemlerinden biri fiziksel muayene esnasında problemli dişlere dokunmaktır. Bu dokunmanın amacı dişte sızlama ve ağrı hissi olup olmadığının kontrol edilmesidir.

Fiziksel muayenenin yanı sıra diş röntgeni çekimi de söz konusu rahatsızlığın tespitinde kullanılan yöntemlerden biridir. Diş röntgeni çekimiyle birlikte kişinin hangi diş kökünde iltihabın olduğunu ve yayılma durumunu gösterir. Bilgisayarlı tomografi taraması da iltihabın boyun kısmında ne kadar yayılım gösterdiğini gösterir. Bunun yanı sıra iltihabın şiddeti de yine BT taraması neticesinde ortaya çıkar.

Diş Kökü İltihabı (Diş Kökü Enfeksiyonu) Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Dişin kökünde oluşan iltihabın tedavisi iltihabı kurutmaya yönelik birtakım yöntemleri içerir. Uzmanın muayenesinden ve çeşitli taramalardan geçen diş kökünde meydana gelen enfeksiyon için birtakım tedavi yollarına başvurulur. Bu yollar rahatsızlığın boyutuna göre belirlenir. Antibiyotik kullanımı sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir. Diş üzerinde bir müdahalede bulunulmadan önce antibiyotik ilaç kullanımı sağlanır ve iltihap iyileştirilir.

Tedavi yöntemleri arasında yer alan insizyon kısaca apsenin içinin boşaltılması işlemidir. Apseli kısma ufak kesi atılır ve iltihap temizlenir. İnsizyonun yanı sura kanal tedavisi de yaygın bir tedavi biçimi olarak değerlendirilir. Diş açılarak problemli pulpa doku çıkarılır. Oluşan boşluk doldurulur. Diş iltihabı tedavisi için başvurulan son yöntem de dişin çekilmesidir. Diğer yöntemlerin etki etmediği durumlarda problemli diş çekilir.

Eğer problem tekrarlıyorsa o zaman diş kökü iltihabı ameliyatı gerçekleştirilir. Lokal ya da genel anesteziyle yapılan müdahale kısa süre içinde tamamlanabilir.  Bu işlemle köke erişilir ve söz konusu lezyon giderilir.

Diş Kökü İltihabı (Diş Kökü Enfeksiyonu) Hakkında Sık Sorulan Sorular

Diş Kökü İltihabı Ne Kadar Sürede Geçer?

Diş kökü iltihabında iyileşme süresi için net bir bilgi vermek mümkün değildir. Çünkü tercih edilen tedavi biçimi bu süre üzerinde büyük bir etkiye sahiptir.

Diş Kökü İltihabı Nasıl Önlenir?

Diş kökü iltihabı ağız bakımına dikkat edilerek önlenebilir. Bu bakım:

  • Dişlerin doğru teknikle düzenli şekilde fırçalanması,
  • Florürlü diş macunu kullanımı,
  • Diş ipiyle diş aralarının temizlenmesi,
  • Gargara yapılması,
  • Senede 2 defa diş kontrolü yaptırılması,
  • Beslenme düzeninin değiştirilmesi şeklinde uygulanabilir.

Diş Kökü İltihabı Kendi Kendine Geçer mi?

Diş Kökünde oluşan iltihap kendi kendine geçebilen bir rahatsızlık değildir. Bu yüzden mutlaka tedavi edilmesi gerekir.

Diş Kökü İltihabı (Diş Kökü Enfeksiyonu) hizmeti sunan Medisam şubeleri