fbpx

Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi

Bu içerikte neler var?

Pek çok anne babanın hakkında bilgi sahibi olması gereken bebeklerde diş çıkarma dönemi kimileri için sancılı geçebilir. Neyse ki bu dönem geçicidir ve ebeveynler bilinçlenirse söz konusu dönemi çok daha sağlıklı bir şekilde atlatabilir. Bebeklerde diş çıkarma ne iyi gelir, bu süreç ne kadar devam eder, bebeğin bakımı nasıl yapılmalıdır iyice öğrenilmelidir.

Bebeklerde Diş Çıkarma Sebepleri Nelerdir?

Bebeklerde diş çıkarma dönemi anne babalar için hem heyecan verici hem de yorucu olabilmektedir. Her bebek yaşadığı gelişim doğrultusunda diş çıkarma sürecinden geçer. Dişsiz doğan ve yavaş yavaş katı gıdalarla beslenmeye başlayacak olan bebekte zaman içinde dişler çıkmaya başlar. Bebeklerde diş çıkarma problemleri sıklıkla karşılaşılan sorunlardır. Bebeklerde diş çıkarma problemlerinin sebepleri bebeğin bünyesiyle ilgilidir.

Her bebek diş çıkarma sürecini farklı biçimlerde atlatır. Kimi bebekler bu dönemde oldukça zorluk çekerken kimileri normal hayat akışına devam eder ve sorun yaşamaz. Ancak kabul edilen gerçek şudur ki bebeklerin büyük çoğunluğu bu süreçte değişen davranışlar sergilerler. Var olan düzenleri değişebilir ve daha huzursuz olabilirler. Bunun sebebi ise dişlerin çıkmaya hazırlanırken bebeğe verdiği ağrıdır.

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

Bir insanın gelişim süreci içinde yer alan diş çıkarma dönemi bebekten bebeğe değişen semptomlarla kendini belli eder. Genel olarak bebeklerde diş çıkarma belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Huzursuz hissetme,
  • İshal ya da kabız olma,
  • Uykuda düzensizlik,
  • Ağız çevresinde beliren döküntüler,
  • Salya artışı,
  • Kilo alımında yavaşlama ya da kilo kaybetme,
  • Kulakta kaşınma ya da ağrı hissi,
  • İştahsızlık,
  • Ateşlenme,
  • Elleri ısırma,
  • Eline geçen eşyaları ısırma.

Bebeklerde diş çıkarma belirtileri dikkate alınmalı ve bebeğin bu dönemi daha rahat bir şekilde geçirmesine yardımcı olunmalıdır. Diş çıkaran bebeğin damak görüntüsü normalden daha farklı olabilir. Şişkinlik, kızarıklık gibi olağandışı durumlar diş çıkaran bebeğin damak görüntüsünde doğal kabul edilir.

Bebeklerde Diş Çıkarma Nasıl Teşhis Edilir?

Bebeklerde ilk diş çıkarma kaç gün sürer, dişin çıktığı nasıl teşhis edilir gibi sorular elbette anne babaların merak ettikleri konulardır. Yukarıda sıralanan belirtilerden birkaçına rastlanan bebeğin bir uzmana götürülmesi yerinde olacaktır. Çünkü bu belirtiler sadece diş çıkarma döneminde görülmeyebilir. Bunun yanı sıra genel olarak diş çıkaran bebeklerin bu semptomları taşıması ebeveynleri rahatlatabilir.

Uzman bebeği muayeneden geçirir ve gerekli durumlarda kan, idrar ve kaka tahlili isteyebilir. Bebeklerde diş çıkarma döneminde boğaz enfeksiyonu da görülebilir. Bu durumda yine genel muayene yapılabilir.

Bebeklerde Diş Çıkarma Sorunu Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bebeklerde diş çıkarma sorunu tedavi yöntemleri için öncelikle bir uzmana başvurmak gerekir. Uzman tarafından muayene edilen bebek semptomlar arasında yer alan ateş ve ağrı için ilaç tedavisi alabilir. Görülmesi olası boğaz enfeksiyonları için antibiyotik tedavisi uygulayabilir. Bebeklerde diş çıkarma döneminde boğaz enfeksiyonunun ilerlememesi için vakit kaybetmeden doktora danışmak gerekir. Bebeklerde diş çıkarma sorunu tedavi yöntemleri bebeğin durumuna göre tercih edilir.

Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Bebeklerde Diş Çıkarma Döneminde Neler Yapılmalı?

Bebeklerde diş çıkarma döneminde iş büyük çoğunlukla anne babaya düşer. Ebeveynler bebeklerini rahatlatmaya çalışmalıdır.  Bebeklerde diş bakımına özen göstermesi süreci daha hafif atlatmayı sağlayabilir. Bebeklerde diş bakımı ve söz konusu süreçte izlenecek adımlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Artan salyayla beraber bebeğin ağız çevresi tahriş olabilir. Bu yüzden salyanın düzenli olarak yumuşak ve temiz bir mendille temizlenmesi gerekir.
  • Ağız kenarlarına bebeklerin cildine uygun nemlendirici krem sürülmelidir.
  • Ebeveyn kendi işaret parmağına gazlı bez sararak bebeğinin dişlerine ufak dokunuşlarla masaj yapabilir.
  • Temiz bir beze konan buz dişlere dikkatlice uygulanabilir.
  • Diş kaşıma aparatları temin edilebilir.
  • Sıvı kaybeden bebek bu dönemde daha çok emzirilmelidir.
  • Bebeğin kulaklarına ve yanaklarına hafif masajlar uygulanabilir.

Bu uygulamalar bebeklerde diş çıkarma ne iyi gelir sorusuna da yanıt niteliği taşır.

Bebeklerde İlk Diş Çıkarma Kaç Gün Sürer?

Bebeklerde ilk diş çıkarma kaç gün sürer sorusu oldukça merak edilir. Ancak bu soru için kesin bir cevap yoktur. Bu süre bebekten bebeğe farklılık gösterir.

Diş Çıkarırken Yaşanan Huzursuzluk Ne Kadar Devam Eder?

Diş çıkmadan bir hafta kadar önce bu huzursuzluklar kendini gösterir. Genel olarak da diş çıkmaya başladığı zaman biter.

Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi hizmeti sunan Medisam şubeleri