fbpx

Bebeklerde Parmak Emme

Bu içerikte neler var?

Refleks olarak ortaya çıkan bebeklerde parmak emme davranışı gelişimlerinin ilk 1,5 yılında normal olarak kabul edilir. Henüz anne karnında öğrenmeye başladıkları parmak emme hareketi, bebeklerin en güçlü reflekslerinden biridir. Birçok ebeveynin üzerinde durduğu bebeklerde parmak emmenin açlıkla pek bir ilgisi yoktur.

Yeni doğan bebeklerde parmak emme nasıl bıraktırılır sorusunun yanıtını merak eden ebeveynler için bu davranışla ilgili birtakım bilgiler şöyle aktarılabilir.

Bebeklerde Parmak Emme Bölümü Hakkında

Bebekler gelişimlerinin ilk 3-4 aylık sürecinde emerek beslenir. Bebeklerde parmak emmenin ana rahminde öğrenilen bir hareket olduğu bilinir. Uzmanlar 3 aylık bebek parmak emmesi hareketini bir keşif olarak değerlendirir. Çevreyi ve kendi vücudunu keşfetmek için parmaklarını emen bebekler, bu davranıştan güçlü bir haz alır.

Bebeklerde parmak emmenin, diş eti kaşıntısı nedeniyle sergilendiği biyolojik bir faktördür. Dolayısıyla uzmanlar 3 veya 4 aylık bebek parmak emmesi hareketini doğal olarak karşılarken, 1,5 yıldan sonra devam eden bu davranış psikolojik bir tepki olarak nitelendirilebilir.

Bebeklikten gelen bu davranışın çocukluk döneminde devam etmemesi için bebeğinizi bu davranıştan vazgeçirmeniz gerekir. Bunun için sizlere sunduğumuz profesyonel klinik hizmetlerimizi değerlendirebilirsiniz.

Bebeklerde Parmak Emme Sebepleri Nelerdir?

Bebeklerde parmak emmenin doğumdan itibaren güçlü bir refleks olarak kullanıldığı söylenebilir. Dolayısıyla bebeklerde parmak emme sebepleri ile ilgili birtakım faktörlerden bahsederken davranışın temeline inmekte fayda olabilir.

Bebeklerin ağız ve parmakları gelişim sürecinde sürekli olarak temas halindedir. Gelişimlerinin ilk 1,5 yılında anne sütü ile beslenen bebekler, içgüdüsel olarak acıktıklarında parmaklarını emmeye başlar.

Bebekler yalnızca acıktıkları zaman değil, ilk dişlerini çıkarırken de parmaklarını emer. Aynı zamanda gelişimlerinin ilk 1 yılında bebekler, uyku sırasında veya uykusu geldiğinde kendilerini rahatlatmak için içgüdüsel olarak parmak emme davranışı gösterir.

Bebeklerde Parmak Emme Belirtileri Nelerdir?

 Bebeklerin birçoğu ilk 1 yaşına kadar parmaklarını emmekten haz alır. Genellikle el ve ayak baş parmaklarını emen bebeklerde parmak emmenin gelişimlerinin ilk 1,5 yılına kadar sürdürdüğü bilinir. Gelişimlerinin ilk 1 yılında olan bebeklerde parmak emme belirtileri oral dönemin getirdiği keşif isteğinden kaynaklanır.

Bebekler ilk 1,5 yaşına kadar beslenme gereksinimini yalnızca emerek karşılar. Bu nedenle bebekler doğumdan itibaren refleks olarak sergiledikleri bu davranışı, patolojik bir sebep olmadan 1,5-2 yaşından itibaren göstermemeye başlar.

Bebeklerde Parmak Emme Nasıl Teşhis Edilir?

Günümüzde birçok ebeveyn “bebeklerin parmak emmesi nasıl engellenir?” sorusunun yanıtını araştırır. Çünkü ebeveynler bebeklerinin ilk 1 yılında gösterdikleri bu davranışın çocukluk dönemlerinde de devam etmesini istemez.

Ebeveynleri tarafından 2 yaşından büyük bebeklerde parmak emmenin gözlemlendiği durumlarda uzman psikolog desteğine başvurmak gerekli olabilir. Çünkü bu süreçte çocuğunuza göstereceğiniz bir tepki, onun psikolojik olarak zarar görmesine zemin hazırlayabilir.

Bebekler ilk 2 yaşından itibaren parmaklarını emmeye devam etmesi, güven ve ilgi eksikliğinden kaynaklanabilir. Dolayısıyla alanında uzman doktorlara başvurmanız halinde bebeğinize karşı nasıl davranmanız gerektiği hakkında doğru bilgi edinebilirsiniz.

Bebeklerde Parmak Emme Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bebeklerin doğumdan itibaren içgüdüsel olarak sergilediği parmak emme davranışı ebeveynler tarafından takip edilir. Bazı bebekler 4 yaşına kadar bu davranışı göstermeye devam edebilir. Bu noktada anne ve babaların bilinçli olması ve bebeklerine karşı yanlış bir tutum sergilememesi gerekir.

Uzmanlar bebeklerde parmak emme tedavi yöntemleri olarak anne ve babaları nasıl davranmaları gerektiği hususunda bilinçlendirir.  Çocukların utanma ve stres durumunda parmaklarını emmesi, bir tür psikolojik bir tepkidir. Bu nedenle çocuğun utandığı veya strese girdiği asıl konuyu tanımlamak ve çocuğun bu noktada profesyonel bir terapi alması gerekir.

Ebeveynler parmak emmeye devam eden çocuklarına bu konuda baskıcı bir tavır sergilememesi gerekir. Şöyle ki çocuğunuzu parmağını emdiği için azarlamamalı, hatta parmak emmeyi bıraktığı zamanlarda onları ödüllendirebilirsiniz. Bu alışkanlığından vazgeçirmeye çalışırken çocuğunuzu toplum içinde uyarmamalı ve onu utandıracak bir tavırda bulunmamalısınız.

Bebeklerde Parmak Emme Hakkında Sık Sorulan Sorular

6 aylık bebeğim parmaklarını emiyor ne yapmalıyım?

Bebeklerin bu dönemde parmaklarını emmesi gayet normal bir durumdur. Bu nedenle parmaklarını ağzına götürmemesi için ona herhangi bir müdahalede bulunmanıza gerek yoktur.

6-7 yaşındaki çocuğum parmağını emiyor ne yapmalıyım?

Çocukların ana dişleri 6 yaşında çıkmaya başlar. Çocuğunuzun 6-7 yaşına kadar bu davranışı bırakması için ikna edemediyseniz, çene yapısının bozulma ihtimaline karşı mutlaka bir ortodonti uzmanına muayene için başvurmanız gerekir.

Çocuğumun gece parmak emmemesi için ne yapmalıyım?

Çocukların uyurken parmak emmemesi için eline eldiven takabilirsiniz. Böylece parmağını ağzına götüren çocuk, emmemesi gerektiğini hatırlayıp zaman içinde bu davranışı bırakabilir.

Bebeklerde Parmak Emme hizmeti sunan Medisam şubeleri