fbpx

Bilişsel Davranışçı Terapi

Bu içerikte neler var?

Psikolojik anlamda tedavi görmek isteyen bireyler bilişsel davranışçı terapi alarak yaşam kalitelerini yükseltebilirler. Bilişsel davranışçı terapi nedir, kimlerin bu terapiye gereksinimi vardır, tedavi süreci nasıl işler gibi soruların cevabı için yazımızın devamına göz atarak aklınızdaki sorulara cevap bulabilirsiniz.

Bilişsel Davranışçı Terapi Nedir?

Bireyler bedensel olduğu gibi psikolojik ve ruhsal anlamda da birtakım rahatsızlıklarla karşı karşıya gelebilirler. Nasıl ki bedensel rahatsızlıkların giderilmesi için tedaviye gereksinim duyuluyorsa psikolojik bozuklukların da belirli yöntemler kullanılmak sureti ile bertaraf edilmesi gerekir. Bu sayede yaşam standartları kişi için çok daha iyi düzeye ulaşabilir.

Bir psikoterapi türü olan bilişsel davranışçı terapi bireye sıkıntı veren durumları hedefleyen, sıkıntının azaltılmasını sağlayan ve düşünce şeklini olumlu yönde geliştirmeyi sağlayan bir psikoterapi türüdür. Kişinin problemlerini çözümlemesine yardımcı olacak yeni yollar öğrenmesi söz konusu terapi ile mümkün hale gelebilir. Terapist eşliğinde gerçekleştirilen bu tedavi sayesinde kişinin hayata bakış açısı pozitif yönde değişebilir.

Bu terapide bireyin öz kaynakları baz alınır ve problem oluşturan durumlarla baş edebilmesine destek sağlayacak olan birtakım becerilerin kazanmasına yardımcı olunur. Danışan ile terapist bu tedavide birebir görüşme gerçekleştirir. Seanslarda öğrenilenler yine ilerleyen seanslarda uygulamaya konulur. Bunun yanı sıra terapistin verdiği bilgilerin beceriye aktarımı için birtakım ev ödevleri verilerek terapinin faydası artırılır.

Bilişsel davranışçı terapi kişilerin yaşanan olayları algılaması, bu olayları yorumlaması ve anlamlandırması üzerinde çalışma yapılmasını sağlar. Bu sayede yanlış anlama ve yorumlamaları, işlevi bulunmayan otomatik düşünceleri değiştirmek kolay hale gelir. Terapi sayesinde birey bilinçli bir çaba oluşturur ve içsel süreçlerinin bir bölümüne erişim sağlayarak farkındalık kazanabilir.

Bilişsel Davranışçı Terapi Teknikleri Nelerdir?

Bilişsel davranışçı terapi teknikleri bilişsel ve davranışsal olarak ele alınır. Bu yöntemleri birkaç farklı başlık altında toplamak mümkündür.

Sorgulama

Bilişsel davranışçı terapinin önde gelen tekniklerinden biri olarak değerlendirilir. Kişinin duygu durumunda yaşanan değişim karşısında “şu an aklından geçen nedir?” sorusu yöneltilir. Bu ve bunun gibi pek çok soru danışana sorularak kişinin otomatik düşüncelerinin test edilmesi sağlanır.

Dıştan İçe Doğru İlerleme

Yüzeysel düşüncelerden yola çıkmak sureti ile çok daha derinde yer alan temel inanışlara doğru ilerleme yöntemidir.

Düşünceleri Kaydetme

Bu teknik danışanın seans dışında gerçekleştirdiği bir faaliyettir. Bu yöntemle danışan düşüncelerini kaydeder.

Davranışsal Deneyler

Hatalı bilişe karşı etkinlik düzenlenmesi yöntemi olarak ifade edilebilir.

Aktivite Çizelgesi Hazırlama

Çoğunlukla depresyondaki bireyler için kullanılan bir yöntemdir. Danışandan gündelik zaman çizelgesi hazırlanması istenir.

Aşamalı Görevler Oluşturma

Verilen vazifenin zor olması durumunda yahut da danışanın kendini bunalmış hissettiği zamanlarda işin ufak basamaklara ayrılması yöntemidir. Bu sayede söz konusu görev göz korkutucu ve yorucu olmaktan çıkar.

Atılganlık Eğitimi

Kişiye diğer bireylerin haklarını görmezden gelmeksizin öz haklarını koruma altına almayı sağlayan becerilerin öğretilmesi tekniğidir.

Problem Çözme

Bu yöntemle mevcut sorun tespit edilir ve bu soruna çözüm önerileri bulunmaya çalışılır.

Zihinde Canlandırma

Bilişsel davranışçı terapi teknikleri arasında son yöntem olan zihinde canlandırma ile kişinin belirlemekte zorlandığı otomatik düşünceleri için rol oyunu yahut da imajinasyondan faydalanılır.

Bilişsel Davranışçı Terapi Hangi Durumlarda Uygulanır?

Bilişsel davranışçı terapi psikolog eşliğinde gerçekleştirilen bir tedavi yöntemi olarak bilinir. Bu terapi yöntemi özellikle çocukluk ve ergenlik çağındaki bireylerde iyi sonuçlar elde edilmesine olanak tanır. Bu terapi yönteminin şu durumlarda uygulandığı söylenebilir:

  • Depresyon,
  • Hiperaktivite bozukluğu,
  • Anksiyete bozuklukları,
  • Dikkat eksikliği,
  • Travma sonrası stres bozukluğu,
  • Enürezis noktürna,
  • Travma,
  • Obsesif kompülsif bozukluk,
  • Hipokondriyazis,
  • Cinsel işlev bozuklukları,
  • Özgül fobiler,
  • Somatoform bozukluklar,
  • Sosyal fobi,
  • Yeme bozuklukları,
  • Tik gibi davranış sorunları,
  • Bipolar bozukluk,
  • Uyku bozuklukları,
  • Öfke kontrolü,
  • Ağrı kontrolü,
  • Kişilik bozuklukları,
  • Şizofreni,
  • Alkol ve madde kullanımı,
  • Farklı sağlık problemlerine uyum sağlama,
  • Panik bozukluk.

Bilişsel davranışçı psikoterapi ile yukarıda belirtilen bozuklukların tedavisi çok daha verimli hale gelir. Bireyler aldıkları terapi ile problemlerinin çözümlerine ulaşma yollarını keşfedebilir, yaşamlarını daha kolay hale getirebilirler.

Bilişsel Davranışçı Terapi Kazanımları Nelerdir?

Bilişsel davranışçı psikoterapi bireylere pek çok kazanım sunar. Bu kazanımların en büyüğü bireyin yaşamında yer alan sorunların yok edilmesinden ziyade sorunlarla başa çıkma gücü vermesidir. Alınan terapi ile birlikte birey yaşamını zorlaştırdığını düşündüğü sorunları daha ayrıntılı bir biçimde tanımış olur. Problemlere neden olan otomatik düşüncelerin yakalanması ve sönümlenmesi deneyimi de yine bu terapi ile mümkün hale gelecektir.

Uzman psikolog ile sürdürülen bilişsel davranışçı terapisi seansları sonrasında, kişinin otomatik düşüncelerinin uyandırdığı kaygı, endişe ve korku gibi istenmeyen duygular kontrol altına alınabilir. Bu yoğun duygular tekrar gözden geçirilir ve doğru kabul edilen birtakım düşüncelerin aslında çok da mantıklı bir zemine oturtulamadığı görülür. Bu sayede insanları genelleme düşüncesi ortadan kalkmaya başlar.

Bilişsel davranışçı terapisinin kazanımları arasında kişinin yaşamının nasıl olduğuna odaklanması mümkün hale gelir. Birey bu sayede kendi üzerinde çalışabilir ve kendini dinlemeyi öğrenebilir. Kişinin kendisini dinlemesi kendine özgü farkındalığı geliştirmek açısından önemli bir adımdır. Netice itibarı ile kişi ne istediğini çok daha iyi bilmeye başlar. Bu sayede istediği ve istemediği şeyler netlik kazanmış olur.

Söz konusu terapi alındıktan sonra kişi başarıya ulaştıkça hayatında yer alan sorunları çözmek için kendinde kuvvet bulacaktır. Bilişsel davranışçı terapi psikolog yönlendirmeleri ile gerçekleştirilerek bireylerin hayatına önemli dokunuşlar yapar. Bu da psikolojik anlamda rahatlamayı, yatışmayı ve problemler karşısında dik durarak bu problemlerin üstesinden gelebilmeyi kolay hale getirir.

Bilişsel Davranışçı Terapi İhtiyacınızda Yanınızdayız!

Bireyler zaman zaman psikolojik anlamda zor bir süreçten geçmesi oldukça doğaldır. Günümüz dünyasında kişilerin üzerine binen maddi ve manevi yükler bir müddet sonra taşınması güç bir hal alabilir. Bu da kişiyi içinde çıkılması zor olan bir duruma sürükleyebilir. Maddi ve manevi yükler kişiye ağır gelmeye başladığı zaman psikolojik anlamda yıpranmalar kendini gösterebilir. Bireyler böyle durumlarda hemen profesyonel desteğe başvurmalıdır.

Çeşitli psikolojik sorunlar için bilişsel davranışçı terapi uygulamasından faydalanmak mümkündür. Söz konusu terapi ile kişi hayatındaki problemlerle mücadele etmek için kendinde güç bulacaktır. Problemin çözümü için daha doğru yolların tercih edilebilmesi ve bireyin hayatını etkileyen yanlış düşünceler mümkün olduğunca giderilmeye çalışılır. Böylece kişi hayattan zevk almaya başlar.

Eğer siz de bilişsel davranışçı terapi alarak kendinizi rahatlatmak ve daha iyi bir yaşam sürmek istiyorsanız bize danışabilirsiniz. Bir uzman psikolog desteği talebinde bulunmak ve psikolojik anlamda iyi hissetmek için bünyemizde hizmet veren profesyonellerden yardım alabilirsiniz. Bu sayede siz de problemlerinizle nasıl başa çıkmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz. Böylece hayatınızı daha yaşanılabilir hale getirebilirsiniz.

Bilişsel davranışçı terapisi ile huzur bulmak, olaylara daha objektif bakmak ve sorunların çözümü için farklı yollara başvurmak daha da kolay hale gelir. Psikolojik bakımdan kendinizi yenilenmiş ve dinç hissetmek için uzman desteği alabilirsiniz. Eğer bu desteğe ihtiyaç duyduğunuzu düşünüyorsanız vakit kaybetmeden bizimle iletişime geçin ve bir an önce terapiye başlayarak huzuru yakalayın.

Bilişsel Davranışçı Terapi hizmeti sunan Medisam şubeleri