fbpx

Çene Kemiği Tozları

Bu içerikte neler var?

Çene kemiği tozları kemik eksikliği halinde kemik oluşumunun istendiği bölge için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Kemik eksikliği, diş çekiminin yapıldığı bölgelerde ya da defetkli dişlerin çevresinde zaman içerisinde azalan kemik miktarı anlamına gelir. Çene bölgesinde oluşan kemik eksiklerinin pek çok farklı nedeni olsa da tedavisi çene kemiği tozları, başka bir deyişle greftleriyle son derece kolaydır.

Diş kemik tozu, pek çok farklı yollarla elde edilen, eriyen çene kemiğinin yerini doldurmasını sağlayan greft materyallerdir. Üretimi aşamasında farklı aşamalardan geçmesi sayesinde hastada herhangi bir olumsuzluğa neden olmayan bu materyaller, bunun aksine uygulandığı bölgede kemik miktarının artırılmasını sağlamaktadır.

Çene Kemiği Tozları Hakkında

Bazı çekilmiş diş bölgelerinde kemik boyutlarının ileri derecede azaldığı görülür. Kemik boyutlarının az olması protez veya dental implant işlemleri için istenilmeyen bir durumdur. Bu durumun yaşandığı bölgelerde kemik boyutlarını arttırmak için çene kemiği tozu uygulamaları gerekmektedir.

Çene Kemiği Tozları Nedir? Ne İçin Kullanılır?

Çene kemiğinin inceldiği veya yüksekliğinin azaldığı durumlarda, kemiğin yeterli boyutlarda olması için yerleştirilen biyomateryallere çene kemiği greftleri denir. Bu greftler bireyin kendi çene kemiğinden alınabilir, hayvansal kaynaklı olabilir veya sentetik olarak elde edilebilir. 

Çene kemiği tozları çene kemiği erimesi durumunda tedavi amaçlı kullanılan bir yöntemdir. Çoğu zaman dental implant uygulamasında implantın yerleştirilebilmesi, diş çekimi yapılan bölgenin kayıpsız bir şekilde iyileşmesinin sağlanması, kist ya da tümörün temizlenmesinin ardından bölgenin doldurulması için kullanılır.

Hangi Hastalarda Çene Kemiği Tozları Uygulamasına İhtiyaç Duyulur?

Kemik tozları çoğu zaman; implant uygulamaları için yeteri kadar kemik olmadığı durumlarda, diş çekiminin ardından çekim kavitelerinin kemik hacminin kaybolmadan iyileşmesinin istendiği veya diş çekiminin hemen sonrasında aynı seansta implant uygulanmasının istendiği durumlarda, kist vb. gibi patolojik oluşumlar alındıktan sonra o kemik kavitesinin doldurulması amacıyla ya da üst çenenin arka bölgesindeki dişlere yakın bulunan sinüs tabanının diş çekimlerinden sonra aşağıya doğru sarktığı durumlarda implant uygulamaları öncesinde sinüs yükseltme uygulamalarında kullanılabilir.

Çene Kemiği Tozları Uygulama Yöntemleri Nelerdir?

Çene kemiği tozları uygulama yöntemlerine genellikle implant tedavisi esnasında ihtiyaç duyulur. Diş kaybı sonucunda boş kalan çene kemiği zaman içerisinde erimeye başlar. Çene kemiği erimesi bazen diş eti hastalıklarından kaynaklı olarak da ortaya çıkabilir. Kemikte meydana gelen erime sonucunda implant uygulaması esnasında çeneye takılacak olan vida, yeterli seviyede kemik olmadığından ideal pozisyonda yerleştirilemez. Bu durum, yoğun kemik kaybı olan hastalarda tedavinin önüne geçer.

Çene kemiği tozları uygulama yöntemleri sayesinde diş olmayan ve kemik erimesi meydana gelen bölgede kemik gelişimi desteklenir. Çene kemiği greftleriyle beraber çene kemiğinde ideal yükseklik ve genişlik sağlandığından, tedavinin gerçekleştirilmesi mümkün hale gelir.

Çene kemiği tozu ameliyatı esnasında dişlerin çekilmesi ya da düşmesinin ardından kalan boşluğa çene kemiği tozu yerleştirilir ve tozun kemikleşme sürecini tamamlaması için beklenir. Bu sürecin daha kısa sürede tamamlanması için membran adıyla bilinen başka bir materyalden de faydalanılabilir. Membran, yumuşak dokuyla çene kemiği tozu arasında bariyer görevi üstlenir ve kemikleşme meydana gelene kadar dokunun toza ulaşmasını engeller.

Operasyon gerçekleştirilen bölgedeki çene kemiği kemik tozu zaman içerisinde kemikleşme sürecini tamamlarken, membran da aynı süreçte eriyerek kaybolur. İmplantın sabit kalmasını sağlayacak kemik yapısının oluşmaması halinde bir süre daha bekleyerek implant tedavisinin uygulanması gerekir. Bu süre çoğu zaman birkaç ayı bulurken, en doğru zaman uzman hekim tarafından belirlenir.

Çene Kemiği Tozları Hakkında Sık Sorulan Sorular

Çene kemiği tozları hakkında merak edilen birçok farklı soruyla karşılaşabilmek mümkün olurken, en sık sorulan sorular şunlardır:

Çene Kemiği Grefti Nedir?

Çene kemiği grefti ya da başka bir deyişle tozu, implant tedavisi için çenede yeteri kadar kemik bulunmaması, kemik erimesi söz konusu olan bölgelere uygulanan bir materyaldir.

Çene Kemiği Tozu Sebepleri Nelerdir?

Çene kemiği tozları sebeplerinin başında kemik erimesi gelir. İmplant uygulanacak bölgede yeterli genişlikte ya da yükseklikte kemik olmaması halinde çene kemiği tozu uygulamasına ihtiyaç duyulur.

Çene Kemiği Tozu Zararları Var mı?

Çene kemik tozu zararları hastaların en çok merak ettiği konular arasında yer alırken, dikkat edilmesi gerekenlere özen gösterilmesi halinde herhangi bir zararı yoktur.

Çene Kemiği Tozu Yaptıranlar Tedaviden Memnun mu?

Günümüzde yapılan araştırmalara göre kemik tozu yaptıranların büyük çoğunluğu tedaviden memnun olduğunu belirtmektedir.

Çene Kemiği Tozu Uygulamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kemik tozu uygulamasından sonra bazı hususlara dikkat ederek kemikleşme sürecine hız kazandırabilmek mümkündür. Çene kemiği tozu ameliyatından sonra uygulama yapılan bölgeyle sert yiyecekler tüketmekten kaçınmak gerekir. Ayrıca diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve ara yüz fırçalarıyla ağız hijyenini korumak, doktor tavsiyelerine uymak da önemlidir.

Tüm bunlarında dışında olumsuz bir durum olduğunu düşündüğünüz çene kemiği tozları belirtileri için de hekiminize başvurmayı unutmayın.

Çene Kemiği Tozu Fiyatları Ne Kadar?

Çene kemiği tozu fiyatları genellikle hastaya uygulanan greft düzeyine ve hastanın durumuna bağlı olarak değişmektedir. Bu nedenle net bir fiyattan bahsedebilmek mümkün değildir.

Çene Kemiği Tozları hizmeti sunan Medisam şubeleri