fbpx

Çocuklarda Arayüz Çürüğü

Bu içerikte neler var?

Çocuklarda arayüz çürüğü, 4-8 yaş arası çocuklarda sıklıkla karşılaşılan ve ebeveynler tarafından fark edilmesi nispeten zor olan çürüklerdir. Bu çürükler, mesafe olarak dişin sinirlerine yakın bir noktada konumlanır ve hızlı bir ilerleme kaydeder. Ağrı yapıncaya dek varlığının hissedilmesi mümkün olmayabilir.

Çocuklarda arayüz çürüğü, bazen tüketilen besinlerin diş aralarına sıkılmasıyla kendisini gösterebilir. Dolayısıyla her çocuğun rutin olarak 6 ayda bir diş hekimi kontrolüne götürülmesi önemlidir.

Çocuklarda Arayüz Çürüğü Nedir?

Tip literatüründe rampant çürüğü olarak da bilinen çocuklarda arayüz çürüğü, dişin yan yüzeylerinde ya da iki diş arasında oluşan çürüklerdir. Bu türden gizli çürükler gerek çocuklar gerekse diş hekimleri açısından rahatsız edici bir durumdur. Üstelik ağrı, sancı, kötü koku gibi çeşitli sorunlara yol açan bu çürüklerin tedavisi de oldukça önemlidir.

Çocuklarda Arayüz Çürüğü Sebepleri Nelerdir?

Çocuklarda arayüz çürüğü sebeplerinin başında, yeterli ve düzenli bakımın yapılmaması gelmektedir. 4-8 yaş grubu çocuklarda görülen bu çürük türü, genellikle el motor gelişimini tamamlayamayan çocukların ağız ve diş bakımında yetersiz kalması sonucunda ortaya çıkar. Bununla beraber;

  • Günlük rutinde diş fırçalamanın önemini çocuğa aşılayamamış olmak
  • Ağız ve diş temizliğinin nasıl yapılması gerektiğini öğretememiş olmak,
  • Diş fırçalama ve arayüzlerin temizliği konusunda yardımcı olamamak,
  • Diş aralarında besin artıklarının kalmış olması,
  • Temizlenmeyen besin artıklarının zaman içerisinde bakteri, plak ve tartar haline gelerek çürüğe yol açması çocuklarda arayüz çürüğü sebepleri arasında yer almaktadır.

Bu yaş grubundaki çocuklarda el motor becerileri yeteri kadar gelişmediğinden ebeveynleri tarafından yapılması çocuklarda arayüz çürüğünün önüne geçilebilmesi konusunda daha faydalı olacaktır.

Çocuklarda Arayüz Çürüğü Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda arayüz çürüğü belirtilerine birkaç örnek göstermek gerekirse;

  • Dişte oluşan hassasiyet,
  • Ağrı ve sancı
  • Ağızda oluşan kötü tat ve kötü koku
  • Dişlerin yan yüzeyinde ya da iki diş arasında oluşan beyaz, siyah ya da kahverengi lekeler,
  • Dişlerde gözle görülür şekilde oluşan oyuklar, arayüz çürüğü belirtilerine birer örnektir.

Çocuklarda Arayüz Çürüğü Nasıl Teşhis Edilir?

Çocuklarda arayüz çürüğü teşhisi için bir pedodnti uzmanına müracaat edilmesi gerekmektedir. Yukarıda bahsettiğimiz şikayetlerden herhangi birine sahip olan çocuğun bir pedodontiste götürülmesi ve muayene ettirilmesi gerekmektedir.

Çocuk diş hekimi, kendisine çeşitli şikayetlerle gelen çocuk için ilk olarak fiziki muayene gerçekleştirmektedir. Arayüz çürüğünün teşhisi için çoğu zaman fiziksel muayene yeterli olurken, zorlu çürüklerde röntgene de ihtiyaç duyulabilmektedir. Çürüğü tespit eden pedodonti uzmanı çocuk için uygun bir tedavi yöntemi planlamaktadır.

Çocuklarda Arayüz Çürüğü Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Çocuklarda arayüz çürüğü tedavi yöntemleri genellikle çoğu zaman çürüğün boyutuna ve türüne göre değişiklik göstermektedir. Bu gibi durumlarda genellikle arayüz çürüğü tedavisi için dişi güçlendirmek amacıyla dolgu işlemi uygulanmaktadır. Bununla beraber diş çürüğünün temizlenmesi için restoratif tedaviler de uygulanmaktadır.

Arayüz çürüğünden kaynaklı oalrak çocuğun dişinin büyük bir bölümünün kaybı söz konusu olduğunda pedodontist tarafından dişi korumak için tedaviye konu olan dişin üzerine kuron kaplama da uygulanabilmektedir. Fakat arayüz çürüğü tedavisinde bu yöntem, genellikle dişin sağlıklı kalan kısmının büyüklüğüne ve çürüğün nasıl bir konumda yer aldığına bağlı olarak tercih edilmektedir.

Çocuklarda Arayüz Çürüğü Hakkında Sık Sorulan Sorular

Arayüz Çürüğü Nasıl Oluşur?

Gizli çürük olarak da isimlendirilen arayüz çürüğü, dişlerin yan yüzeyinde ya da iki diş arasında kalan yemek artıklarının bakteri, plak, tartara dönüşmesi sonucunda oluşmaktadır. Ağız ve diş sağlığını büyük ölçüde etkileyen arayüz çürüğünü engelleyebilmek için doğru ve düzenli bakım yapılması gerekmektedir.

Çocuklarda Arayüz Çürüğü Nasıl Tedavi Edilir?

Arayüz çürüğünün tedavisi çocuk diş hekimi tarafından gerçekleştirilmektedir. Uzman hekimler genellikle ilk muayenede çürüğün konumunu, büyüklüğünü ve türünü belirlemekte, buna göre bir tedavi süreci planlamaktadır. Arayüz çürüğü için uygulanan tedavi yöntemleri genellikle şunlardır:

  • Diş dolgusu
  • Kanal tedavisi
  • Kuron kaplama

Arayüz Çürüğünü Önlemek için Ne Yapmak Gerekir?

Arayüz çürüğünün oluşumunu engelleyebilmek için günde en az 2 defa diş fırçalanması ve bununla beraber diş ipi kullanılması gerekir. Diş ipi, fırçanın ulaşamadığı arayüzlerin temizlenmesi konusunda en etkili yöntemlerden biridir.

Arayüz Çürüğü Tedavi Ücreti Ne Kadar?

Arayüz çürüğü tedavi çoğu zaman çocuğun dişindeki çürüğün büyüklüğüne, konumuna ve bu gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bu nedenle arayüz çürüğü tedavi ücreti hakkında kesin bir rakamdan bahsedebilmek mümkün değildir.

Çocuklarda Arayüz Çürüğü hizmeti sunan Medisam şubeleri