fbpx

Dijital Diş Hekimliği

Bu içerikte neler var?

Teknolojinin ilerleme kaydetmesiyle birlikte dijital diş hekimliği kavramı ortaya çıkmıştır. Bu konuda gerçekleştirilen uygulamaları bilmek kişiye diş sağlığı hususunda bilinç kazandırır.

Dijital Diş Hekimliği Nedir?

Son yıllarda teknoloji büyük bir ilerleme kaydetmiş durumdadır. Haliyle pek çok işlem sanal ortamda gerçekleştirilebilir hale gelmiştir. Giderek dijitalleşen dünyada sağlıkla ilgili de önemli adımların atıldığı rahatlıkla söylenebilir. Bu adımlardan biri de şüphesiz ki dijital diş hekimliğidir.

Dijital diş hekimliğini kısaca tanımlamak gerekirse hastaya teşhis koymada ve tedavide dijital aygıtlardan yardım alarak hizmet vermektir. Gerek tanı ve planlamada gerekse tedavide beşer hatasının minimum seviyeye indirilmesi söz konusu hekimlikle mümkün hale gelir. Diş hekiminin alanına giren pek çok uygulama bilgisayar destekli aygıtlar kullanılarak gerçekleştirilebilir.

Geleneksel diş hekimliğinde hekimler daha uzun süreli tanı koyma ve teşhis işlemleriyle uğraşabilir. Bunun yanı sıra kimi zaman teşhiste ya da tedavi yönteminde yanlış kararlar verilebilir. Ayrıca kimi zaman uygulanan tedaviler beklenenden uzun sürebilir. Dijital diş hekimliği tedavi yöntemleri ise zamandan tasarruf yapabilmeyi mümkün kılan teknolojiye sahiptir.

Dijital Diş Hekimliği Hangi Uygulamaları Gerçekleştirir?

Son derece hassas bir şekilde gerçekleştirilen dijital diş hekimliği uygulamaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Dolgu,
  • Gülüş tasarımı,
  • Komplike implant tedavileri,
  • Ortodontik müdahaleler,
  • Estetik planlama,
  • Porselen kaplama.

Dijital diş hekimliği uygulamaları sayesinde hastaya özel olarak tasarlanan gece plağı, dolgu, kaplama, köprü, ortodonti plağı gibi ürünlerin üretim dataları muhafaza edilebilir. Bu datalar veri tabanında saklanır ve zaman içinde ihtiyaç duyulduğu zaman yeniden ölçü alımına gerek kalmadan aynı şekilde imal edilebilir.

Dijital diş hekimliği kapsamında danışanın ağzı teknolojik cihazlar yardımıyla taranır. Gereksinime uygun olarak ölçü alınır. Bu da mevcut diş problemlerinin çok daha kolay bir biçimde giderilmesine zemin hazırlar. Dijital diş tasarımı ve diğer uygulamalarla daha güzel gülüşe sahip olunabilir.

Dijital Diş Hekimliği Avantajları Nelerdir?

Dijital diş hekimliği avantajları ile ön plana çıkar. Bu hekimlik sayesinde gerek hekimler gerekse danışan hastalar pek çok açıdan fayda görebilir. Dijital diş hekimliği avantajları şu şekilde sıralanabilir:

  • Hassas bir ağız yapısına sahip olan danışanların tanı ve tedavi sürecini bile çok daha rahat hale getirir.
  • Kısa zamanda istenen gülüşe sahip olmaya yardımcı olur. Birkaç seansta tamamlanan tedaviler sadece bir gün içinde birebilir.
  • Mümkün olan en kısa sürede porselen diş tedavisi gibi tedavilerin gerçekleştirilmesi sağlanır.
  • İmplant gibi tedavilerde kusursuzluğu ve ağrısız bir süreci vaat eder.
  • Bu yöntemde son teknoloji cihazlar kullanılır ve böylece uzun ömürlü kullanım sunar.
  • İnsan kaynaklı hatalar en az düzeye indirilebilir.
  • Kamera yardımıyla ölçü alındığı için hastanın konfor alanından çıkmasına gerek kalmaz.
  • Dişteki bozukluklar tel ve braket kullanılmadan düzeltilebilir. Bunun için bireye özel olarak dizayn edilen şeffaf plak uygulaması gerçekleştirilir.

Dijital Diş Hekimliği Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Dijital diş hekimliği tedavi yöntemleri geleneksel yöntemlerin aksine çok daha pratik ve konforludur. Bu kapsamda CEREC CAD CAM sistem tabanından söz etmek mümkündür. CEREC CAD CAM diş tedavilerinde kullanılan bir sistemdir. Söz konusu yöntemle danışanın diş topografisi alınır. Alınan ölçüler dijital ortama iletilir ve 3 boyutlu analizle beraber gerçekleştirilecek uygulamaya bağlı olarak bazı işlemler yapılır.

CAD CAM diş tedavisi sayesinde estetik gülüş tasarımı basit bir biçimde sağlanabilir. Gülüş tasarımı için doğru şekle ve ölçüye göre diş dizaynı sağlanır. Böylece şık ve hoş bir gülüşe kavuşmak mümkün hale gelir. Gerek ölçü alımı gerekse diş oluşturma aşamaları için bu sistem çok büyük bir görev üstlenir. Porselen lamina veneer, zirkonyum kaplama, bonding, implant diş, yaprak porselen diş kaplama, dolgu tedavileri bu sistemle gerçekleştirilebilir.

CAD CAM teknolojisi kullanılarak alınan ölçüler 10 mikron hassasiyetindedir. Bu da 1 mm’nin yüzde birini ifade eder. Yapılacak kaplamaların alt kısımlarında çürük oluşumunun meydana gelmemesi bu ölçümle mümkün hale gelir. Dijital biçimde ölçü alınmasının ardından yine dijital ortamda diş dizaynı gerçekleştirilir. Dijital diş tasarımı sayesinde daha sağlıklı ve doğru gülüşler dizayn edilebilir.

Dijital diş hekimliği kursuna katılım sağlayan diş hekimleri bilgisayar destekli cihazları kullanmayı öğrenebilirler. Dijital diş hekimliği kursuyla birlikte hem kendi alanlarındaki gelişmelere ayak uydurmuş olurlar hem de danışan hastaların memnuniyetini artırırlar.

Dijital Diş Hekimliği Hakkında Sık Sorulan Sorular

CAD ile CAM Arasında Ne Gibi Bir Fark Vardır?

CAD, bilgisayar destekli çizimdir ve birtakım yazılımlar kullanılarak ürün tasarımı gerçekleştirilir. CAM ise bilgisayar destekli imalat anlamına gelir ve içerisinde bulunan makinaların kontrolünü sağlayan yazılımlar barındırır.

Dijital Diş Hekimliğinden Kimler Faydalanabilir?

İmplant tedavisi, ortodontik tedavi, gülüş dizaynı, sabit protez tedavisi, protez kaplama, köprü, inley-onley tedavisi almak isteyenler bu tedavi yönteminden faydalanabilir.

Dijital Diş Ölçüsü Alma İşlemi Kaç Dakika Sürer?

Ağız içi tarayıcısıyla 5 dakika içinde ölçü alımı tamamlanabilir.

Dijital Diş Hekimliği hizmeti sunan Medisam şubeleri