fbpx

Diş Apsesi

Bu içerikte neler var?

Dişetinde şişlik, kızarıklık, ağız kokusu ve ağrı gibi belirtilere yol açan diş apsesi tedavi edilmediği sürece ciddi hastalıklara zemin hazırlayabilir. Bakteriyel enfeksiyon şeklinde ortaya çıkan apse, diş dokusunun içinde ve çevresinde görülmeye başlanır. Diş bölgesinde farklı nedenlerden kaynaklanan apsenin belirtileri, teşhisi ve tedavi yöntemleri ile ilgili birtakım bilgiler şöyle aktarılabilir.

Diş Apsesi Bölümü Hakkında

Apse, vücudun herhangi bir bölgesinde ortaya çıkabilir. Bakteriyel enfeksiyon kaynaklı bir irin olarak görülen apse, diş dokusunun çevresinde stafilokok isimli bakterilerin irin oluşturmasıyla gelişmeye başlar.

Diş dokusunun içi ve çevresinde görülen apse, orta ve yüksek şiddette ağrı şeklinde gösterir. Diş hekimleri apseyi 3 farklı kategoriye ayırır. Dişin içinde ve çevresinde oluşan apse türleri; periodontal apse, periapikal ve gingival apse olarak sıralanabilir.

Yetişkinlerin 20’lik yaş dişi olarak adlandırılan son çıkan azı dişleri çıkarken çoğu zaman çene yapısı ile uyum sağlayamaz. Bu nedenle dişin çıktığı bölgede apse oluşturur. 20’lik diş apsesi şiddetli ağrıya neden olan bir tür apse çeşididir.

Diş Apsesi Sebepleri Nelerdir?

Dişin farklı bölümlerinde görülen diş apsesi nedenleri genellikle diş bakımının yetersiz yapılmasından kaynaklanan diş çürükleridir. İrinin toplandığı dişin iç kısmında ve çevresinde bakteriyel enfeksiyondan kaynaklı kızarıklık ve şişme görülür. Kişide şiddetli ağrıya neden olan apse, dişte meydana gelen kırık veya çatlaktan dişin iç dokusuna ulaşan iltihap sonucunda ortaya çıkar.

Bakteri diş dokusunun içinde zamanla diş köküne doğru ilerleyerek bölgede şişlik oluşturabilir. Diş kökünde iltihap oluşmaya başladığında bakteriler, apse bölgesindeki irine baskı uygular. Oluşum süreci bu şekilde gelişen apsenin çürük, periodontal problemler ve 20’lik diş gelişimi nedenlerden kaynaklandığı söylenebilir.

Diş Apsesi Belirtileri Nelerdir?

Genellikle ağrı ve şişlik olarak ortaya çıkan diş apsesi belirtileri şöyle sıralanabilir;

  • Sürekli olarak diş ağrısı yaşanabilir.
  • Sıcak ve soğuk yiyecekler tüketirken dişlerde hassasiyet yaşanabilir.
  • Gece uyku sırasında ani ağrı hissi ortaya çıkabilir.
  • Yemek yeme sırasında ağrı hissi meydana geldiği için, yemek yemede zorluk yaşanabilir.
  • Enfeksiyona bağlı yüksek ateş görülebilir.
  • Yüz, çene ve boyun bölgesinde şiddetli ağrı hissedilir.

Diş Apsesi Nasıl Teşhis Edilir?

Diş bölgesinde oluşan apse tedavi sürecinin başlaması için önce diş hekiminin bölgede bir apse oluştuğunu teşhis etmesi gerekir. Diş hekimi kişinin yaşadığı ağrı ve şişlik gibi şikayetler sonucu röntgen ve ağrıyan bölgeyi fiziksel muayene ederek apseyi teşhis edebilir.

Diş hekimi fiziksel muayenenin ardından hastaya röntgen uygulayarak, apsenin hangi seviyede olduğunu öğrenmek ister. Böylece apsenin tedavi süreci daha doğru bir şekilde ilerleyebilir.

Diş Apsesi Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Diş hekimi tarafından uygulanan diş apsesi tedavisi, hastanın ağrı ve şişliğini ortadan kaldırmaya yönelik gerçekleştirilir. Hastada görülen şişlik ve ağrı gibi semptomlar dolayısıyla diş hekimi hastadan diş röntgenini ister. Böylece diş köklerini röntgen ile görüntüleyerek, apsenin ilerleyip ilerlemediğini öğrenir.

Dolayısıyla apse tedavisi için uzman bir diş hekimi tarafından birtakım uygulamaların yapılması gerekir. Aksi takdirde kendiliğinden geçmeyen apse, diş bölgesinde ilerleyen problemlere neden olabilir.

Diş hekimi apsede oluşan irini boşaltmak için apse drenajı tedavi yöntemini uygular. Apselerin öncelikli tedavisi olan apse drenajının yanı sıra diş hekimleri apse tedavisi için diş çekimi, kanal tedavisi ve antibiyotik ilaç tedavisi uygulayabilir.

Diş Apsesi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Diş apsesi tehlikeli mi?

Dişin içinde ve çevresinde oluşan apse tedavi edilmediği sürece boyun ve yüz bölgesine yayılmaya başlar. Böylece apsedeki iltihap kana karışarak zaman içinde kişinin hayatını tehlikeye atabilecek hastalıklara yol açabilir.

Diş apsesi kaç günde geçer?

Apsenin boşaltılması ve tedavi sürecinde düzenli antibiyotik kullanımı ile birlikte diş bölgesinde ortaya çıkan apse yaklaşık olarak 6-7 gün içinde yok olmaya başlayacaktır.

Diş bölgesindeki apse nasıl boşaltılır?

Hastanın yaşadığı ağrı giderildikten sonra apse oluşan bölge lokal anestezi uygulanarak temizlenir.

Diş apsesinden kaynaklanan ağrıları azaltmak için evde ne yapılmalı?

Apsenin bulunduğu bölgede ağrı yaşanmaması için sıcak-soğuk yiyecek ve içeceklerden uzak durmak gerekir. Apsenin bulunmadığı taraf ile çiğneme yapılmalı, tedavi boyunca antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır.

Diş Apsesi hizmeti sunan Medisam şubeleri