fbpx

Diş Çekimi

Bu içerikte neler var?

Dişlerin doğal halinin korunması ağız sağlığındaki en temel amaçlardan biridir. Ancak bazı durumlarda diş çekimi yapılması gerekir ve maalesef bunun önüne geçilemez. Dişle ilgili birçok tedavinin işe yaramadığı durumlarda ağız sağlığına zarar veren dişlerin çekilmesi kaçınılmaz hale gelebilir. Birçok insanı korkutan bu işlem, doğru ve alanında uzman bir hekim tarafından yapıldığında oldukça basit bir uygulamadır.

Diş Çekimi Sebepleri Nelerdir?

Çocukluk döneminde süt dişlerinin yerine çıkan ve ömür boyu kullanılması amaçlanan yetişkin dişler, birçok nedene bağlı olarak çekilebilir. Diş hekimliğinde birinci amaç ağızdaki tüm dişlerin sağlam ve kullanıma elverişli olmasıdır. Fakat kanal tedavisi, krom kaplama uygulamaları ya da dolgu gibi işlemler neticesinde düzelmeyen dişlerin ağız sağlığına zarar vermemesi için çekilmesi gerekir.

Genel olarak dişlerin çekilmesi sebeplerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Travma veya çürüme sebebiyle dişler tedavi edilemezse çürük diş çekimi yapılır.
  • Kişinin çenesine tam olarak sığmayan çok fazla sayıda dişin bulunduğu vakalarda çekilme yapılır. Bu durum genellikle ortodonti tedavisi için gereklidir.
  • Bazı durumlarda diş etinin üzerine çıkamamış dişler görülebilir. Ya da benzer olarak diş etine gömülü 20’lik yaş dişlerin çekimi yapılır.
  • Bir sebepten dolayı kırılmış olan dişler ağız içerisinde rahatsızlık hissi uyandırır. Gerekli tedaviler ile bu durum düzeltilemiyorsa kırık diş çekimi yapılır.
  • Diş içerisinde yer alan sinirler ve kan damarlarından ortaya çıkan diş çürümesi ya da hasarları diş pulpasına kadar yayılabilir. Dolayısıyla ağızdaki bakteriler buraya girerek enfeksiyona neden olur. Bu sorun genellikle kök kanal tedavisi sayesinde düzeltilebilir ancak enfeksiyonun çok şiddetli olduğu durumlarda dişin çekilmesi gerekir.

Diş Çekimi Neden Gereklidir?

Diş çekimi bölümü hakkında bilinmesi gereken en önemli şey işlemden korkulmaması gerektiğidir. Çünkü insanlar bu işlemden korktukları için diş ağrılarında ya da çürüklerinde diş doktoruna gitmekten çekinirler. Bu durumda dişlerde oluşan hasarlar artarak ilerler ve yalnızca ağız sağlığına değil kişinin genel sağlığına da zarar vermeye başlar. Hayat kalitesine düşüren bu durum, uzman doktorlar tarafından kontrol altına alınabilir. Çoğu durumda dişlerin çekilmesi ağız sağlığı için yararlıdır.

Hangi Hastalarda Diş Çekimi Yapılır?

Diş hekimleri için dişleri çekmek, hastaya yapılan tedavi tercihlerinde son sıralarda yer alır. Ancak bazı hastalarda bu durum zorunlu olabilmektedir. Diş çekiminin zorunlu olduğu hastaları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Dolgu ya da kanal tedavisi yöntemleri ile tedavi olamayan hastalarda.
  • Diş köküne kadar ulaşan çürüklerin olması durumunda.
  • Bazı sebeplerden dolayı kırılmış ve kökü kalmış dişler için hastalarda kök diş çekimi mutlaka yapılmalıdır.
  • Sallanan ancak zamanında dökülmeyen süt dişi olan hastalarda.
  • Diş eti ve kemik yapısı bozulduğu için sallanan dişleri olan hastalarda.
  • Arka dişlerde sorun çıkması durumunda son çare olarak azı dişi çekimi yapılır.
  • Ağız içinde kist ya da tümör oluşumuna sebep olabilecek dişlerin çekilmesi gerekir.

Diş Çekimi Yöntemleri Nelerdir?

Duruma göre bu tedavi yöntemi genel anestezi, lokal anestezi ya da sedasyon denilen intravenöz anestezi ile gerçekleştirilir. Genel tabiriyle dişin yerinden çıkarılmasıdır. Çekimi zor hale getirecek bir durum yoksa basit diş çekimi olarak bilinen yöntem uygulanır. Bu yöntemde lokal anestezi kullanılarak diş kolayca çekilir.

Kırık diş, gömülü diş ya da 20’lik diş çekimi gibi zor işlemlerde genel anesteziye ihtiyaç duyulabilmektedir. Bu, hastanın durumuna bağlı olarak değişir. Çekimi nasıl yapılacağına doktor, özel muayene ve tetkiklerin ardından karar verir.

Diş Çekim Hakkında Sık Sorulan Sorular

Çekimin ardından diş kaç gün ağrır?

Diş çekimi sonrası genellikle iki ya da üç gün ağrı olması normaldir. İyileşme, ortalama 7 gün sürer. Ancak daha komplike işlemlerde bu süre 3 haftaya kadar uzanabilir.

Çekimden sonra ateş olur mu?

Ateş, olası bir komplikasyon değildir. Dolayısıyla ateş ya da titreme gibi şikayetleri yaşayan hastaların doktoruna görünmesi gerekir.

Kan sulandırıcı kullanırken diş çekimi yapılır mı?

Kan sulandırıcı kullanan bir hasta diş çekimi öncesi bu durumu doktoruna bildirmelidir. Gerekli tetkiklerin ardından duruma göre çekimin yapılıp yapılmayacağına doktor karar verir.

Çekim sonrası kanama artarsa ne yapılmalı?

Kanamalar ilk 24 saat doğaldır. Ancak şiddetlenmesi durumunda doktora başvurulabilir.

Diş Çekimi hizmeti sunan Medisam şubeleri