fbpx

Diş Dolgusu

Bu içerikte neler var?

Diş kaybının yaşanmaması için geliştirilen diş dolgusu tedavi yöntemi, bir çeşit diş restorasyonudur. Çürük, kırık ya da çatlamış olan dişlerin kalan boşluklarını doldurmak için uygulanmaktadır. Dolgunun neden ve nasıl yapıldığı dişlerin uğradıkları zararın sebeplerine göre değişiklik gösterir. Aynı şekilde diş dolgusu fiyatları da tedavinin çeşidine göre şekillenmektedir.

Diş Dolgusu Bölümü Hakkında

Çürük olan dişlerin artık ve çürüklerinin temizlenmesinin ardından geriye kalan boşluğun özel bir madde ile doldurulmasına diş dolgusu denir. Bu tedavi yöntemi sayesinde ağız sağlığını kötü tetikleyen dişlerden uzaklaşılmış olur. Kişiye estetik bir görünüm kazandırmasının yanı sıra dişler daha temiz ve sağlıklı olur.

Dolgunun yapı malzemesi genellikle hastadan hastaya ve dişin durumuna göre değişiklik gösterir. Örneğin dolgu, amalgam malzemeden yapılırsa gri, kompozitten elde edilirse beyaz, altından yapılırsa sarı olmaktadır. Diş hekimleri hastaya uygun olan dolgu malzemesini seçerek işlemde kullanır.

Kırık, çatlak ya da çürük dişlerin arta kalanına uygulandığı için yalnızca estetik açıdan değil çiğneme fonksiyonunun da daha kolay gerçekleşmesini sağlar. Ağız sağlığı için çürük dişler hafife alınmamalı ve gerekirse dolgu tedavisi yapılmalıdır.

Diş Dolgusu Sebepleri Nelerdir?

Bilinen en temel sebebi diş çürüklerinin temizlenmesinin ardından oluşan boşluğu gidermek için yapılmasıdır. Dişte oluşan bu boşluklar çiğneme hareketlerini kısıtlamaktadır. Aynı zamanda yemek yerken boşlukların arasına yemek tortularının kalması ve ağız açık nefes alırken içeriye hava girmesi kişiyi rahatsız eder. Dolayısıyla dolgu, ağız sağlığı için çok önemli bir yer tutmaktadır.

Birtakım sebeplerden dolayı dişte meydana gelen kırıklar, kırık diş dolgusu yapılmasına neden olur. Çünkü kırıklar da çürük dişlerde olduğu gibi ağızda boşluk yaratmaktadır. Bunların yanı sıra önceden yapılmış olan dolguların düşmesi ve aşınması gibi olumsuz durumlarda da yeniden dolgu yapılması gerekir.

Diş Dolgusu Belirtileri Nelerdir?

Diş dolguları, dişleri sağlam ve ağız hijyeni yerinde olan kişilere uygulanmaz. Bu işlemin yapılabilmesi için dişlerde bazı deformelerin oluşması durumu söz konusudur. Diş dolgusu yapılmasını gerektirecek diş üzerinde oluşan deforme ve belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Halihazırda diş dolgusu olan kişilerin, dolgularının kırılmış ya da aşınmış olması.
  • Çürük dişlerin temizlenmesinin ardından oluşan boşluğun kişiyi rahatsız etmesi.
  • Çürük dişler neticesinde oluşan kötü ağız kokuları.
  • Herhangi bir sebepten dolayı kırılmış ya da çatlamış olan dişler.

Diş Dolgusu Nasıl Teşhis Edilir?

Dişe, dolgu yapılıp yapılmayacağına diş hekimi karar vermektedir. Sizi rahatsız eden dişler olduğunda Uzman doktora muayene edilmeniz gerekir. Doktor muayenenin ardından dişe dolgu gerekip gerekmediğine karar verecektir. Eğer dolgu yapılacaksa dişin yapısına ve hastanın durumuna göre yapı malzemesini belirleyerek en doğru işlemi uygulaması gerekir.

Diş Dolgusu Yöntemleri Nelerdir?

Günümüzde, dolgu olarak kullanılan dört adet diş dolgusu çeşitleri bulunmaktadır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Altın Dolgular: Bu dolgu türü, sipariş üzerine laboratuvar ortamında hazırlanır. Kullanım süresi hastadan hastaya değişir ancak genel olarak 20 yılı bulabilir. Pek sık kullanılan bir dolgu çeşidi değildir.
  • Kompozit Dolgular: Diş ile aynı renkte olduğu için doğal görünüm isteyen hastalarda sık sık kullanılan bir dolgu türüdür. Maliyeti düşüktür fakat dayanıklılık konusunda çok iyi değildir. Zamanla aşınma ve kırılma görülebilir. Kullanım ömrü 3 ila 10 yıl arasında değişiklik gösterir.
  • Porselen Dolgular: Maliyeti daha yüksektir ancak oldukça dayanıklı olduğu için kullanım ömrü epey uzundur. Hastanın diş rengine ve ağız yapısına uygun şekilde hazırlanır ve en çok tercih edilen dolgu türüdür.
  • Amalgam Dolgular: Cıva, gümüş, kalay ve bakır gibi elementlerin karışımından elde edilen bir dolgu malzemesidir. Çiğneme ve basınca karşı dirençli olduğu için arka dişlerde sıklıkla tercih edilir.

Diş Dolgusu Hakkında Sık Sorulan Sorular

Dolgu yapıldıktan sonra nelere dikkat edilmeli?

Anestezi etkisi geçmeden yemek yenilmesi önerilmez. Ancak genel uyarıları ve bilgileri doktorunuz verecektir.

Dolgu yapıldıktan sonra diş hassasiyeti normal midir?

Diş dolgusu sonrası dişte 12 saate kadar ağrılar ve hassasiyet görülebilmektedir.

Diş dolgusu düşer mi?

Gerekli özen gösterilmediği takdirde dolguda kırık çatlak görülebilir ya da dolgu düşebilir.

Hangi çürüklere dolgu yapılmaz?

Diş pulpasına ve diş etlerine zarar veren ilerlemiş boyuttaki çürüklere dolgu uygulanmaz. İleri vakalarda diş çekimi gerçekleştirilir.

Diş Dolgusu hizmeti sunan Medisam şubeleri