fbpx

Diş Eti Çekilmesi

Bu içerikte neler var?

Diş eti çekilmesi dişleri tutan ve saran diş eti yapısının dişi ya da dişin kökünü açığa çıkartacak şekilde geri çekilmesi şeklinde tanımlanabilir. Bu problemin neticesinde dişler ile diş eti çizgisi arasında cep adı verilen boşluklar oluşmaktadır. Hastalık, tedavi edilmezse dişleri koruyan ve destekleyen dokular ciddi boyutlarda hasar alabilir. Bunun sonucunda da diş kaybı yaşanır.

Diş Eti Çekilmesi Bölümü Hakkında

Diş eti, ağızda yer alan bütün dişleri üst bölümünün çevresinden ve dişin kök tarafının altından saran pembe renkli dokuya denir. Diş etleri kan damarları açısından zengin olduğu için kırmızı ve hassastır. Diş köklerini koruyarak dişlerin sağlam olmasında yardımcı olur. Aynı zamanda diş etlerinin çene kemiğine yapışık halde olduğu bilinmektedir.

Diş eti çekilmesi ise birçok insanda görülebilen sıklıkla görülen bir diş hastalığıdır. İnsanlar bazen diş etlerinde çekilme olduğunu anlayamayabilir. Bunun sebebi etin çekilmesinin çok yavaş ve ağır bir şekilde gerçekleşmesidir. Beraberinde birçok problemi getiren bu hastalığın başladığını düşünüyorsanız mutlaka diş doktoruna görünmeniz gerekir. Diş eti çekilmesi tedavisi geciktirilir ya da yapılmazsa dişleri koruyan diş eti dokuları hasar alır ve yüksek ihtimalle diş kaybına yol açar.

Diş Eti Çekilmesi Sebepleri Nelerdir?

Diş eti çekilmesi sebepleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Diş eti dokusunu tahrip eden bakteriyel diş eti enfeksiyonları olan periodontal hastalıklar.
  • Diş eti hastalığına yatkın olma yani genetik etkiler.
  • Yanlış ya da sert diş fırçalama.
  • Ağız ve diş hijyenine yeteri kadar önem vermeme ve yetersiz diş bakımı yapma.
  • Bazı hormonal değişiklikler yaşamak.
  • Tütün ve alkol ürünleri kullanmak.
  • Diş gıcırdatma.
  • Diş yapısının bozuk olması yani çarpık dişler.
  • Dudak veya dil üzerine piercing yaptırmak.

Diş Eti Çekilmesi Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın en bilinen belirtisi çoğunlukla diş ve diş etlerinde hissedilen aşırı hassasiyettir. Bunların yanı sıra çekilmenin genel belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Diş fırçalarken, yemek yerken ya da normal zamanlarda diş etlerinde görünen kanamalar.
  • Elma ve armut gibi sert yiyecekler yerken hissedilen sızlama ve kanamalar.
  • Dişlerin normal halinden daha uzun görünmesi.
  • Diş etlerinde oluşan kızarıklık ya da şişkinlik.

Diş Et Çekilmesi Nasıl Teşhis Edilir?

Diş eti çekilmesi teşhisi için öncelikle diş doktoruna gidilmesi gerekir. Doktor dişleri muayene eder. Bu sırada diş etlerinde herhangi bir enfeksiyon görürse hastaya öncelikle antibiyotik verilebilir. Bunun yanı sıra bu hastalığa neden olan durumlara bağlı olarak başka ilaçlar ya da tedaviler de uygulanabilir. Tedavi şekline, diş doktoru çekilmenin boyutuna göre karar vermektedir.

Diş Eti Çekilmesi Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Hastalığın şiddeti hafifse diş doktoru, sorunun oluştuğu bölgede temizleme yapar. Temizlik esnasında diş eti çizgisinin altında yer alan dişlerde ve kök yüzeylerinde bulunan plak ve tartar dikkatlice çıkarılarak kök alanı düzleştirilir. Doktor gerekli görürse antibiyotik de verebilir. Eğer bu tedavi yöntemi yeterli gelmezse oluşan hasarı düzeltmek için diş eti çekilmesi ameliyatı gerekebilir.

Diş eti çekilmesi tedavisi için cerrahi yöntemler üçe ayrılır. Bunlar şu şekildedir:

  • Açık flep operasyonu.
  • Yönlendirilmiş doku rejenerasyonu.
  • Yumuşak doku grefti.

Bu üç işlem de anestezi ile yapılır. Diş doktoru çekilmenin boyutuna ve hasarına göre bu tedavi yöntemlerinden en uygun olanını hastaya uygular.

Diş Eti Çekilmesi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Diş eti çekilmesinin önlenmesi için neler yapılmalıdır?

Ağız ve diş sağlığı için 6 ayda bir diş kontrolüne gidilmeli ve diş ile diş eti bakımına özen gösterilmelidir. Diş fırçası ile doğru bir şekilde dişler fırçalanmalıdır.

Gingivitis nedir?

Diş eti hastalıklarıdır. Dişi çevreleyen ve koruyan diş eti dokularını olumsuz yönde etkileyen durumların tümüdür.

Diş eti beyazlaması nedir?

Diş etinin beyazlaması, diş etlerinin sağlıksız olduğunu bir işarettir. Diş eti çekilmesi ya da gingivitis gibi ağız sağlığını kötü etkileyen durumların belirtisi olabilir.

Diş eti tedavisi ne kadar sürmektedir?

Bu tedavinin süresi hastalığın ilerleme ve şiddetine göre değişiklik gösterir. Genellikle bir ay ila bir yıl arasında değişir.

 

Diş Eti Çekilmesi hizmeti sunan Medisam şubeleri