fbpx

Diş Eti Tedavisi (Periodontoloji)

Bu içerikte neler var?

Diş etinde görülen rahatsızlıklar diş eti tedavisi ile giderilebilir. Dişler, dil ve diş etinin sağlığı için gereken önlemlerin alınması kadar karşılaşılan problemlerin tedaviyle çözülmesi de çok önemlidir. Periodontoloji olarak da nitelendirilmekte olan diş eti tedavisi hakkında gereken ayrıntıları bilmek kişiye bilinç kazandırır.

Diş Eti Tedavisi (Periodontoloji) Nedir?

Ağız ve diş sağlığı ihmal edilmemesi gereken bir husustur. Dişlerin ve dilin olduğu kadar diş etinin de bazı rahatsızlıklarla karşılaşması olasıdır. Periodontoloji kısaca diş eti tedavisi olarak nitelendirilir. Dişleri sarmakta olan dokularda veya dişleri çevreleyen kemiklerde birtakım anormallikler gelişebilir. Bu gelişmeler diş etinin tedavi edilmesiyle giderilebilir. Söz konusu dokularda oluşan bütün hastalıklar periodontoloji bölümünün inceleme alanına girer.

Diş Eti Tedavisi (Periodontoloji) Neden Gereklidir?

Ağız ve diş sağlığının önemi özellikle birtakım rahatsızlıklarla karşılaşıldığı zaman anlaşılır. Ağzın içinde bulunan dişler, dil ve diş etleri pek çok fonksiyona sahip uzuvlardır. Beslenme, gülme ve konuşma gibi eylemler ağızda bulunan bu organlar vasıtasıyla gerçekleştirilir. Bu sebeple tüm bu uzuvların özenli bir şekilde korunması gerekir. Çeşitli sebeplerden dolayı dişlerde ve dilde olduğu gibi diş etlerinde de bazı rahatsızlıklar gözlenebilir.

Diş eti hastalıklarının bir kısmı basit problemler olabilir ancak bazı rahatsızlıklar ciddi sorunlar doğurabilir. Bu problemler arasında diş eti çekilmesi ve diş kaybı yer alır. Söz konusu problemler gündelik hayatı olumsuz yönde etkiler. Kişinin sosyal yaşantısı bu sorunlar sebebiyle aksamaya uğrar. Haliyle özgüven zedelenmesi yaşanır ve hem fizyolojik hem de psikolojik açıdan kişi kendini kötü hisseder.

Diş eti hastalıkları bireyin diş etlerinde şişmelerin, kızarıklıkların ve kanamaların oluşmasına sebep olur. Diş etinde çekilmeler meydana gelir ve diş boyu uzar. Bunlarla beraber ağız kokusu oluşur. Dişlerin yer değiştirmesi, aralarının açılması gibi problemler en sonunda diş kaybına yol açabilir. Diş etlerinde herhangi bir rahatsızlık varsa söz konusu dokularda kendiliğinden, sert gıda tüketirken, diş fırçalarken ya da diş ipi kullanırken kanama görülür.

Diş eti hastalıkları çoğunlukla kroniktir. Mevcut olmasına karşın pek çok birey bir müddet diş eti rahatsızlığını fark edemeyebilir. Bunun sebebi rahatsızlığın ağrıya neden olmamasıdır. Diş etinde oluşan hastalıkların tedavisi dişlerin muhafaza edilmesini sağlar.

Tedavisi Gereken Diş Eti Hastalıkları Nelerdir?

Tedavi edilmesi gereken diş eti hastalıkları farklı başlıklar altında toplanır.

Kronik Periodontitis

Dişlerin etrafındaki dokularda enfeksiyon oluşumudur. En yaygın görülen diş eti rahatsızlıkları arasında yer alan kronik periodontitis yavaş gelişim gösterir. Diş kemiğinin erimesine ve cep meydana getirmesine sebebiyet verebilir. Hafif ve orta dereceli kronik periodontisis cerrahi müdahale gerektirmez. Ancak ilerleyen vakalarda ameliyat şarttır. Mor diş eti, dişlerin aralanıp sallanması, ağız kokusu, diş eti apsesi ve diş eti çekilmesi rahatsızlığın belirtileridir.

Agresif Periodontisis

Diş eti tedavisi bölümünün ilgilendiği bir diğer rahatsızlık da agresif periodontisistir. Çoğunlukla gençlerde bu duruma rastlanır. Yerel tip ve yaygın tip olarak ikiye ayrılır. Yerel tipte kemik yıkımı ve cep derinliği fazladır. Yaygın tipteyse kemik yıkımıyla klinik semptomlar çok daha ileri düzeydedir.

Gingivitis

En sık görülen diş eti rahatsızlığıdır. Aynı zamanda en hafif diş eti problemi olarak bilinir. Çoğunlukla ağrı hissi oluşturmayan bu problem dental plaklar nedeniyle meydana gelir. Diş etlerinde kızarıklık ve ödem oluşması, ağız kokusu, diş fırçalama esnasında kanama görülmesi gingivitise işaret eder.

Diş Eti Apsesi ve Periodontal Apseler

Yabancı cisimlerin diş etine batması apseye neden olabilir. Hassasiyet, kırmızı renk, kanama, ağrı, kötü kokulu akıntı, diş etinin mora yakın bir renk alması ve şişlik apse belirtileridir.

Nekroz Oluşturan Periodontal Hastalıklar

Diş aralarını dolduran üçgen biçimindeki diş etlerinin tepe noktasından başlayarak erimesi durumudur. Diş eti tedavisi bölümü kapsamında yer alan bu rahatsızlık hemen tedavi edilmelidir. Şiddetli ağrıya neden olan bu problem ağız hijyeninin ihmal edilmesi, AIDS, aşırı stres ve tütün tüketimi sebebiyle oluşur.

Diş Eti Tedavi (Periodontoloji) Yöntemleri Nelerdir?

Diş eti tedavi yöntemleri arasından en doğru yol problemin kaynağına ve mevcut durumuna göre seçilir. Erkenden tanısı koyulan rahatsızlıkların büyük çoğunluğu cerrahi müdahaleye gerek bırakmaz. Fakat vaka ilerlemişse ameliyatla tedavi uygulanabilir. Ceerahi diş eti tedavi yöntemleri arasında rahatsızlığa göre flep operasyonu, subgingival küretaj, gingivoplasti, gingivektomi işlemlerinden biri tercih edilir.

Diş Eti Tedavisi (Periodontoloji) Hakkında Sık Sorulan Sorular

Diş Eti Tedavisi Fiyatları Ne Kadardır?

Diş eti tedavisi ücretleri pek çok kişinin araştırdığı konular arasında yer alır. Ancak diş etinin tedavisi ücretleri için kesin bir değerden bahsetmek mümkün değildir. Çünkü bu değeri belirleyen pek çok etken bulunur. Diş eti tedavisini gerçekleştiren hekimin tecrübesi, kliniğin fiyat politikası, uygulanan tedavi yöntemi ücretlere etki eder.

Diş Eti Tedavisini Kim Yapar?

Diş eti tedavisi periodontitis tarafından yapılır.

Diş Eti Tedavisinde Hasta Uyutulur mu?

Diş eti tedavisi lokal anestezi uygulanarak gerçekleştirilir.

Diş Eti Tedavisi (Periodontoloji) hizmeti sunan Medisam şubeleri