fbpx

Diş Protezleri

Bu içerikte neler var?

Diş protezleri, diş, diş eti ve diş çevresindeki dokuların çeşitli nedenlerle zarar görmesi ya da kaybedilmesi halinde uygulanan bir tedavi yöntemi olarak ifade edilmektedir. Kişiye özel olarak gerçekleştirilen bu tedavi yönteminde hastanın sindirim sisteminde önemli bir yere sahip olan dişlere tekrardan sahip olması ve çiğneme fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde kullanması sağlanmaktadır.

Diş protezleri hastanın ölçüleri doğrultusunda hazırlandığından ağız yapısına tam olarak uyum sağlamakta ve hastanın yaşam kalitesi yeniden artırılmaktadır. Bununla beraber rahat bir kullanım imkanı sunan bu protezler, tercihe göre ağız içine sabitlenebilmekte ya da takıp çıkarabilir özellikte üretilmektedir.

Çeşitli nedenlerle kendisine protez diş tedavisi uygulanan hastalarda bu dişlere alışma süresi birkaç devam edebilir. Bu süreç içerisinde protezler hastanın ağızda dolgunluk ve şişlik hissetmesine neden olabilmektedir. Bu durum son derece doğal olarak kabul edilirken, alışma süreci olarak ifade edilen bu dönemde hastanın yanak kasları ve dili protezlere alışmaktadır. Üstelik belli bir zaman sonrasında protezleri ağız içerisinde tutabilmek için ayrıca çaba sarf etmeye gerek kalmayacaktır.

Diş protezleri günümüzde birçok ağız ve diş sağlığı sorununda uygulanan bir tedavi yöntemi olurken, yalnızca uzman diş hekimleri tarafından uygulanmaktadır.

Diş Protezleri Nedir?

Diş protezi, genellikle diş kaybı, diş eti ve çevresindeki dokularla alakalı yaşanan sorunlarda uygulanan bir tedavi yöntemi olarak tanımlanmaktadır. Özellikle de diş kaybı ağız sağlığı açısından pek çok farklı olumsuz durumu beraberinde getirirken, bu gibi durumlarda diş protezi uygulanabilecek en doğru yöntem olarak tercih edilmektedir.

Protez diş ameliyatı sayesinde kaybı yaşanan dişi, çevresindeki dokuları, estetik kayıpları, konuşma ve çiğneme fonksiyonlarındaki olumsuzlukları gidermek amaçlanır. Bu türden sorunların tedavisini sağlayan diş protezi, aynı zamanda dişin etrafındaki mevcut dokuların sağlığını korumasını da sağlamaktadır.

Diş Protezi Çeşitleri Nelerdir?

Sindirim sistemi açısından önemli bir yere sahip olan dişler, insan sağlığı açısından da kritik bir önem taşımaktadır. Diş tedavisinde son çare olarak tercih edilen bu yöntem, diş kırılması veya dolgu, kanal tedavisi gibi uygulamaların yetersiz kalması gibi durumlarda gerçekleştirilmektedir. Diş protezi çeşitleri genel anlamda sabit ve hareketli olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

Sabit Diş Protezi

Ağız içerisinde yapıştırılmak suretiyle uygulanan sabit protez diş, hastanın kendi talebi doğrultusunda uygulanmakta ve çıkarılması yine doktor kontrolünde gerçekleştirilmektedir. Genellikle az diş kaybına sahip olan hastalarda tercih edilen bu yöntemde, çiğneme fonksiyonları daha rahat işlev görmektedir.

Günümüzde gelişen diş protezi teknolojisi sayesinde sabit diş protezleri de çeşitlilik göstermektedir.

Zirkonyum Restorasyonlar

Beyaz tonlarındaki bir metal element olan zirkonyum, günümüzde birçok hastanın ve diş hekiminin tercih ettiği protez dişlerden biridir. İşlevselliği, estetik görünümü ve sağlamlığıyla ön plana çıkan zirkonyum protez dişler, diş çarpıklığı ya da ayrıklığı gibi durumlarda ideal bir tercih olarak değerlendirilmektedir.

Laminate Restorasyonlar

Dişlere müdahalenin son derece az olduğu laminate restorasyonlar, dişin ön yüzeyine ince bir yaprak şeklinde porselen yapıştırılarak uygulanmaktadır. Yalnızca ön dişlerde gerçekleştirilen bu uygulama, diş arasındaki boşlukların, renk değişimlerinin ya da kırık dişlerin görünümünün düzeltilmesi için uygulanmaktadır.

Hareketli Diş Protezi

Diş protezi çeşitlerinden bir diğeri olan hareketli diş protezi, diş kayıplarını telafi etmek için uygulanan bir yöntem olarak tanımlanmaktadır. Takılıp çıkarılabilir bir özelliğe sahip olan bu protez dişler, doğal dişlerin bulunduğu ancak sabit protezin yeterli olmadığı vakalar için tercih edilmektedir. Uygulama aşamasında mevcut dişlerden destek alınırken, hareketli diş protezi de kendi içerisinde 4 farklı çeşidiyle karşımıza çıkmaktadır.

Total Protezler

Hastanın dişlerinin büyük çoğunluğunu ya da tamamını kaybetmesi halinde uygulanan protez diş türüdür. Alt ve üst çeneye ayrı ayrı uygulanan bu protezler, halk arasında takma protez diş olarak adlandırılmakta ve genellikle akrilikten elde edilmektedir.

Parsiyel Protezler

Kancalı diş protezi olarak da bilinen parsiyel protezler, ağızdaki dişlerin bir bölümünün eksik olması durumunda uygulanmaktadır. Hastanın kendisi tarafından takıp çıkarılabilmekte ve rahat bir kullanım sağlayabilmektedir. Mevcut dişlere kroşe tellerle tutturulmakta ve tel görünümünün gizlenmesi için estetik protez uygulanmaktadır.

İmplant Üstü Protezler

İmplant, diş kaybı yaşayan hastalarda çene kemiği için titanyum alaşımdan üretilen vida benzeri metal yapı olarak ifade edilmektedir. Diş kökü görevi üstlenen implant, üzerindeki protezin tutunmasını daha kolay bir hale getirmekte, sağlamlığını da artırmaktadır. Ayrıca bütün dişlerini kaybetmiş olan hastalarda hareketli protezin tutunmasını sağlamak adına implant tedavisi gerçekleştirilebilir. Bu sayede kişinin nihai protezi, çene kemiği içine yerleştirilen implantlara tutturularak, çiğneme ve konuşma fonksiyonlarının işlevini korumaktadır.

İmmediat Protezler

Geçici protez olarak da ifade edilen immediat protezler, doğal dişlerin çekilmesi sonucunda ortaya çıkan estetik kaygının giderilmesi için uygulanmaktadır. Genellikle hastaya kalıcı protez hazırlanana kadar kullanılmaktadır.

Diş Protezlerinin Avantajları Nelerdir?

Protez diş kullanımındaki en büyük amaç, dişsizliğin neden olduğu psikolojik problemleri ve bu problemlerin yol açtığı giderilmesiyle beraber ağız bütünlüğünü yeniden sağlamaktır.  Bu amaçlar doğrultusunda diş protezi bölümü, diş hekimliğinde önemli bir alan haline gelmiştir.

Diş protezinin avantajlarından kısaca bahsetmemiz gerekirse;

  • Diş protezleri hastanın ağız konforunu yeniden kazanmasına yardımcı olur. Hasta, protez dişler sayesinde sindirim sisteminin başlangıcı olan ağızda eksik dişlerine yeniden kavuşurken, böylelikle çiğneme fonksiyonlarını da sağlıklı bir şekilde gerçekleştirebilir.
  • Protez dişler yeme ve konuşma fonksiyonlarının da iyileşmesini sağlayabilmektedir.
  • Ağızdaki estetik görünümün geliştirilmesine yardımcı olur.
  • Eksik diş nedeniyle yetersiz çiğnemeden kaynaklanan sindirim sistemi sorunlarının da giderilmesini sağlar.

Diş Protezleri Nasıl Uygulanır?

Protez dişler hastanın talebi ve ihtiyacı doğrultusunda kişiye özel olarak üretilmektedir. Eksik dişin ölçüleri alınarak üretilen protezler, dişlerin doğal rengine uygun bir şekilde tasarlanmakta ve kullanımının kolay olmasına özen gösterilerek hazırlanmaktadır. Protezler tek bir diş için üretilebildiği gibi birçok diş için de üretilebilmektedir. Üstelik hastanın kemik rengi dikkate alınarak hazırlandığından gerçek dişlerle farklı anlaşılmamakta ve doğal bir görünüm sağlamaktadır. 

Diş Protezleri Hakkında Sık Sorulan Sorular

Parsiyel Protezler Estetik Görünüm Sağlar mı?

Kancalı bir yapıya sahip olan parsiyel diş protezi, ön dişlere kancayla bağlanmaktadır. Bu nedenle bu tür protezlerde estetik görünüm ikinci planda tutulmaktadır.

Protez Dişler Rahatlatır mı?

Protez diş operasyonlarından sonra genel itibariyle rahatlayabilmek mümkündür. Bu türden dişler sağladıkları avantajlarla hastaya rahat bir kullanım imkanı sunmaktadır.

Geçici Protezler Avantajlı mı?

Diş çekiminin gerçekleştirilmesinin ardından geçici bir süreliğine takılan protez dişler, immediat protezler olarak isimlendirilir. Hastaya kalıcı bir protez yapılana kadar uygulanan bu dişlerin en önemli avantajıysa hastanın estetik görünüm açısından rahatlamasını sağlamaktır. Protez diş tedavisi hastanın psikolojisi açısından zorlu bir süreç olurken, geçici protezlerle bu süreci kolaylaştırabilmek mümkündür.

Diş Protezleri hizmeti sunan Medisam şubeleri

Diş Protezleri hizmeti sunan Medisam hekimleri