fbpx

Diş Renklenmesi

Bu içerikte neler var?

Ağız Sağlığı günlük yaşamımızda hijyen ve estetik görünüm bakımından oldukça önemlidir. Sigara, antibiyotik, kahve ya da çay gibi içecek ve maddelerin tüketimi maalesef diş renklenmesi dediğimiz olumsuz duruma yol açar. Bu renklenmeler ağız hijyenini kötü etkilediği gibi estetiksel olarak da çirkin bir görüntüye sebep olur. Diş beyazlatma yöntemiyle bu problemden kurtulmak mümkündür.

Diş Renklenmesi Bölümü Hakkında

Dişler bazı genetik faktörlere bağlı olarak renklenebildiği gibi bazen de fizyolojik etkenler neticesinde de renklenebilir. Çocukluk dönemlerinde dişlerin yeni çıkması sırasında meydana gelen bazı yapısal bozukluklar, bebeklik döneminde ya da anne karnındayken maruz kalınan birtakım antibiyotikler, günlük yaşamda sıklıkla tüketilen yiyecek ve içecek içecekler diş eti renklenmesi ve diş renklenme durumlarına yol açar.

Dişlerde iki çeşit renklenme durumu görünür. Bunlardan ilki iç renklenmedir. İç renklenme, dişin içine kadar işlemiş ve fırçalama yöntemi ile giderilemeyecek kadar yoğun lekelerdir. Dişlerin oluşumları esnasında ortaya çıkan yapısal bozukluklar da iç renklenmeye neden olur.

Diğer renklenme ise dış renklenme olarak adlandırılır. Dişin yüzeyinde oluşan ve diş taşına sebep olan renklenmelerdir. Ağız hijyenine dikkat edilmediği sürece bu renklenmeler de diş fırçası ile geçmemeye başlar ve beyazlatmaya ihtiyaç duyulur.

Diş Renklenmesi Nedenleri Nelerdir?

Dişlerde görünen renk değişimleri kalıcı dişlerde ya da süt dişlerinde görülmektedir. Ön dişlerde oluşan renklenmeler özellikle genç ve yetişkinlerde çirkin bir görüntüye sebep olarak ağız estetiğini bozar. Bu renklenmeler kahverengi ile siyah karışımı, sarı ile turuncu ya da yeşil ile gri karışımı şeklinde görülebilir. Diş renklenmesi nedenleri birden fazla faktöre bağlı olarak kişiden kişiye değişmektedir. Ancak en sık görülen nedenler aşağıdaki gibidir:

  • Ağız hijyenine gereken önemin verilmemesi.
  • Düzenli bir şekilde gargara yapılmaması.
  • Sigara kullanımı.
  • Kahve ya da çay gibi içeceklerin sık tüketilmesi.
  • Annenin hamilelik sürecindeyken kullandığı ilaçlar ve beslenme şekli.
  • Genetik faktörler.

Diş Renklenmesi Belirtileri Nelerdir?

Diş renklenmesi tedavisi yapılmadığı ve sorunun önüne geçilmediği takdirde zamanla dişler çürümeye döner ve ağız sağlığı bozulmaya başlar. Aşağıda verilen diş renklenmesi belirtilerinden herhangi birine sahipseniz diş doktorunuza görünmeniz gerekebilir:

  • Diş etlerine yakın olan bölgelerde noktasal ya da çizgi şeklinde siyah ve kahverengi lekelerin görülmesi.
  • Üst çenede bulunan ön süt dişlerindeki gri, kahverengi ya da yeşil renklerde görülen lekeler.
  • Diş etine yakın bölgelerde ya da dişin yüzeyinde görülen sararmalar ve turuncu lekeler.
  • Ağız kokusu.
  • Ağız içindeki hijyenin düşmesine bağlı olarak gerçekleşen damak ve ağız içi yaraları.

Diş Renklenmesi Nasıl Teşhis Edilir?

“Diş renklenmesi nasıl geçer?” diye merak ediyorsanız öncelikle doktorunuza görünmeniz gerekebilir. Uzman doktor dişlerinizi muayene ederek sizin için uygun olan diş renklenmesi tedavi yöntemlerinden birini sunar. Bu genellikle diş beyazlatma şeklindedir. Ancak diş beyazlatma uygulamasının ardından dişlere ve ağız sağlığına gerekli önem verilmelidir.

Diş Renklenmesi Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Diş renklenmesi tedavi yöntemleri uygulama tekniğine ve alanına göre ikiye ayrılmaktadır. Bunlar şu şekildedir:

  • Ofis ortamında diş beyazlatma: Power Bleaching adı verilen bu yöntemde beyazlatıcı jel ve özel bir ışık kullanılır. Bir saat içerisinde gerçekleştirilir ve kısa sürede diş rengini 3 ila 4 ton arasında açarak güvenilir bir hizmet sunar.
  • Ev ortamında diş beyazlatma: Home Bleaching denilen bu yöntemde ise kişiye özel plastik ağızlıklar hazırlanır. Bu ağızlıkların içerisine beyazlatma jelleri konulur. Günde 4 ile 8 saat takıldığı takdirde en geç 1 hafta içerisinde istenilen renge ulaşılır.

Diş Renklenmesi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Herkes diş beyazlatma işlemi yaptırabilir mi?

Uygulamaya engel olabilecek herhangi bir diş ya da diş eti hastalığı olmayan herkes diş renklenmesine karşı diş beyazlatma tedavisini uygulatabilir.

Diş beyazlatma güvenilir midir?

Yüzde 10’luk beyazlatma solüsyonu kullanıldığı takdirde diş beyazlatma yönteminin hiçbir zararı olmadığı çalışmalar ile kanıtlanmıştır. Aksine diş renklenmesinin önüne geçtiği için ağız hijyenine oldukça yararı dokunur.

Diş beyazlatmanın etkisi ne kadar sürer?

Beyazlatmanın süresi kişinin diş yapısına ve beyazlatmanın ardından ağız bakımına verdiği öneme göre 6 ay ila 2 yıl arasında değişiklik göstermektedir.

Diş Renklenmesi hizmeti sunan Medisam şubeleri