fbpx

Distimi (Kronik Depresyon)

Bu içerikte neler var?

Yetişkinlerde ve çocuklarda uzun süren depresyon olarak bilinen distimi kişileri yaşamdan büyük ölçüde soyutlayan ruhsal bir rahatsızlıktır. Kronik bir hale gelen depresyon semptomları, insanları dengesizleşen bir ruh hali yaşamaya sevk eder. Distimik bozukluk olarak da tanımlanabilen psikiyatrik rahatsızlığın nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemi ile ilgili birtakım bilgiler aktarılabilir.

Depresyon belirtileri ile benzer semptomlar geliştiren bu rahatsızlık, psikoloji alanında uygulanan tedavi yöntemleri ile iyileştirilebilir. Günlük yaşamın kalitesini etkileyen ve kişiler üzerinde duygusal bir çöküntü hissi oluşturan psikiyatrik rahatsızlığın tanısının konması ve akabinde tedavi sürecinin başlatılması için distimi testi uygulanması gerekir. Ciddi bir psikiyatrik rahatsızlık olan distimiyle mücadelede bu tip tanı testlerinin önemi oldukça büyüktür.

Distimi (Kronik Depresyon) Nedir?

Distiminin bir başka adlandırılması olarak kronik depresyon, kişilerin içinde bulundukları depresyonun uzun bir süre devam etmesidir. Kişilerde kronikleşen genel depresyon hali genel olarak hafif şiddette geçer.

Distiminin kelime anlamına bakıldığında Yunancadan geldiği ve karamsar mizaç olduğu görülür. Aynı zamanda psikiyatri alanında yapılan ilk tanımına bakıldığında ise, manik depresif bozukluk olmadığı ve kronik bir depresyon halinin seyrettiği anlaşılabilir. Peki kronik depresyon geçer mi? Bu psikolojik rahatsızlığın tedavi sürecinde tek bir yöntem yeterli olmayabilir. Bu gibi durumlarda konuşma terapisiyle beraber psikiyatri desteğiyle ilaç tedavisi de uygulanabilmektedir.

Bu türden bir ruhsal bozukluk yaşayanlar geçirdiği semptomları majör depresyonun belirtileri ile karıştırabilir. Fakat bu bozukluğun majör depresyondan farkı, şiddetinin daha hafif ve belirtilerinin daha uzun sürmesidir. Bu anlamda kronik depresyon olarak bilinen distiminin kişiler üzerinde uzun süreli bir duygu çöküntüsü, karamsarlık, genel bir kaygı ve sinirlilik haline neden olduğu, böylece kişilerin yaşamını olumsuz yönde etkilediği ifade edilebilir.

Distimi (Kronik Depresyon) Belirtileri Nelerdir?

Süreğen bir genel depresyon halinin hâkim olduğu kronik depresyon belirtileri, kişilerin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen ve uzun süren davranışlar olarak kendini gösterebilir.

Yaşamınız boyunca stresli durumlar karşısında kendinizi yalnız hissedebilirsiniz. Geçmiş travmalarınız, içinde bulunduğunuz yaşam koşullarının zorluğu ve genel ruh halinizin gergin olması gibi faktörlere bağlı olarak çaresiz, yalnızlık ve mutsuzluk duygularını yoğun olarak hissedebilirsiniz. Böyle durumlarda kendinizi bu duygu durumundan çıkaramıyorsanız, psikoloji alanında uygulanan tedavi yöntemlerini deneyebilirsiniz.

İnsan yaşamını büyük ölçüde etkileyen bu türden bozuklukla mücadelede tanı koyabilmek adına oldukça önemli olan kronik depresyon belirtileri şöyle sıralanabilir:

  • Aşırı uyuma isteği
  • Genel mutsuzluk ve memnuniyetsizlik
  • Genel yorgunluk ve halsizlik
  • Sosyal çevreden uzaklaşma
  • Karamsarlık hali
  • Herhangi bir aktiviteye karşı isteksiz ve meraksız olma
  • Güven eksikliği
  • Konsantre olamama
  • Enerji düşüklüğü
  • Umutsuzluk hissi

Distimi (Kronik Depresyon) Nedenleri Nelerdir?

Kronik olan depresyonun nedenleri belirlenirken kesin ve tek bir faktör sıralamak doğru değildir. Psikiyatrik rahatsızlıklar için tek bir nedenden bahsedilemeyeceği için, distimik bozukluk ile ilgili bir takım tetikleyici faktörler sıralanabilir.

Distiminin nedenleri şöyle listelenebilir:

  • Sosyal ve ekonomik durumlar
  • Geçmiş travmatik olayların devam eden etkisi
  • Bağımlılık
  • Aile içinden beklenmeyen kayıp
  • İlaç kullanımı
  • Aile içerisinde ciddi rahatsızlığın ortaya çıkması
  • Çocukluk döneminde yaşanan travma
  • Genetik faktörler
  • Nörolojik bozukluk

Kişilerin 1.derece kan bağı olan akrabalarında majör depresyon öyküsü bulunuyorsa, bu rahatsızlığa yakalanma ihtimali oldukça yüksektir. Distimi yaşayanlar çocukluk dönemlerinde cinsel travma veya fiziksel şiddet görmüşlerse, genetik faktörlere benzer şekilde daha kolay bu rahatsızlığa yakalanabilir.

Distimi (Kronik Depresyon) Tanısı Nasıl Koyulur?

Kronik olan depresyon için kesin bir tanısı konması, semptomların diğer psikiyatrik hastalıklara göre daha az şiddette olması ve uzun sürmesiyle ilişkilidir. Majör depresyon ile benzer semptomlar geliştiren bu rahatsızlık, uzman psikolog eşliğinde uygulanan konuşma terapileri ile anlaşılabilir.

Kişiler üzerinde; mutsuzluk, halsizlik, yorgunluk, karamsarlık, dikkat eksikliği ve enerji düşüklüğü şeklinde seyreden belirtiler 2 yıl gibi uzun bir sürede devamlılık gösterir. Bu ruhsal bozukluğun net bir tanısını koymak ve kişiye yönelik bir tedavi sürecini başlatmak için uzman psikologlar eşliğinde kronik depresyon testi uygulanabilir. Uzmanların hasta ile konuşmasının ardından uygulanan distimi testi ile hastanın geçmiş hikayesi öğrenilip, uygun tedavi sürecine geçiş yapılır.

Distimi (Kronik Depresyon) Tedavisi Nasıl Gerçekleştirilir?

Yıllarca depresyon belirtileri olarak kendini gösteren ve şiddeti belirli zaman aralıkları ile farklılık gösteren kronik depresyon geçer mi? Kronik olan depresyonun tedavisinde tek bir yöntemin iyileştirme açısından etkili olmadığı söylenebilir. Kronik depresyon tedavisi için uzmanlar, hastaların yaşadığı psikiyatrik rahatsızlığın farkına varmalarını sağlar. Ardından hastaya yaşadığı depresyon semptomlarının şiddetini belirlemek için ölçekler olarak hazırlanan kronik depresyon testi uygulanır.

Kronik bir seyir izleyen depresyon, tedavi edilmediği müddetçe kişileri yalnızlık, çaresizlik ve umutsuzluk duygularına sürükler. Depresyonla mücadelede bu duyguları kontrol altına almak oldukça önemlidir. Bu nedenle bu rahatsızlığın tedavisinde uzman psikolog eşliğinde gerçekleştirilen tedavi yöntemlerinin kapsadığı profesyonel bir destek alınması gerekir.

Distimi (Kronik Depresyon) Tedavisinde Yanınızdayız!

Kronik depresyon, profesyonel bir tedavi süreci gerektiren psikolojik bir rahatsızlıktır. Distiminin tedavisinde hastalara özel bir tedavi planı oluşturulur. İlişki terapisi, bilişsel terapi ve grup terapisi gibi birçok tedavi yöntemi, bu rahatsızlığın giderilmesi için uzmanların uyguladığı tekniklerdir.

Distiminin diğer ruh sağlığı sorunlarından farkı, kişilerin yaşam kalitesini ciddi oranda düşürmesidir. Günlük yaşam içerisinde bu rahatsızlığa sahip olan insanlar, yoğun enerji kaybı, yüksek kaygı ve aşırı umutsuzluk duygularını önemli ölçüde yaşar. Hastanın tedavi sürecinde uzman ile paylaştığı bilgiler ışığında özel bir tedavi planı oluşturulup, zaman içinde semptomların ortadan kaldırılması için gerekli olan tedavi yöntemleri uygulanır.

Kişilerin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen psikiyatrik rahatsızlığın giderilmesi için kliniğimizde kronik depresyon tedavisi uygulayan uzmanlarımızdan profesyonel destek alabilirsiniz. Uzmanlarımızın uyguladığı etkili tedavi yöntemleri ile bu süreçte sizlerin yanınızda olduğumuzu bilmenizi isteriz.

Distimi (Kronik Depresyon) hizmeti sunan Medisam şubeleri