fbpx

Endodonti

Bu içerikte neler var?

Endodonti, diş hekimliğinin alt dalıdır. Diş hekimliğinin alt dallarından olan bu anabilim dalı, dişin iç kısmı anlamına gelmektedir. Diş iç kısmını hedef alan bu anabilim dalı, dişin iç kısmında yer alan damar ve sinir gibi canlı dokularla ve dişi çevreleyen dokularla ilgilenmektedir.

Endodonti Bölümü Hakkında

Diş pulpasına uygulanan tedaviler genelde kanal tedavi yapan anabilim dalı olarak bilinmektedir. Bu uzmanlık alanı yalnızca kanal tedavisi yapmamaktadır. Diş pulpası olarak adlandırılan dişin kök kısmında meydana gelmesi mümkün olan hastalıkların önlenmesi, halihazırda bu kısımda bulunan hastalıkları tedavi eden, diş içi alanı tedavisi altındaki dişleri beyazlatan diş tedavilerinde travmaya maruz kalmış dişleri tedavi eden ve diş pulpasında cerrahi görevleri üstlenen bilim dalı endodontidir.

Endodontik tedaviler, dişin üst kısmında yer alan diş minesinde bulunan gözle görülebilen diş çürüklerinin tedavi edilmemesinden kaynaklı sorunlar için uygulanır. Diş minesindeki yüzeysel çürüklerin tedavi edilmemesi halinde burada bulunan bakteriler çoğalarak dişin köküne kadar inerler. Diş pulpasına inen bakteriler burada yer alan sinir ve damarlardan oluşan canlı dokuya hasar verirler. Ağızda doğal koşullarda yer alan bakteriler ve gıda artıklarının oluşturduğu bakteriler birleşerek diş içine tedavi uygulanması gerektiren sorunlara yol açarlar.

Endodonti Hangi Durumlarda Gereklidir?

Endodonti diş tedavisi, diş pulpasında bakteri ve tedavi edilmeyen çürüklerin sebep olduğu enfeksiyonel durumlarda gereklidir. Dişin en üst kısmında yer alan ve en sert tabakası olan diş minesi sinir ve damarlara sahip değildir. Diş minesi canlı bir doku olmadığından burada meydana gelen diş çürükleri hasta tarafından ağrı gibi semptomla fark edilemezler. Diş minesinde yer alan yüzeysel çürükler rutin olarak 6 ayda bir kere gidilmesi gereken diş hekimi kontrolünde fark edilip tedavi edilirler. Ağız hijyenine dikkat etmek ve rutin kontrollere gitmek diş pulpasına uygulanan tedavi gereksinimini minimuma indirebilir.

Diş pulpasına uygulanan tedaviler yalnızca bakterilerin sebebiyet verdiği diş hastalıklarında uygulanmazlar. Pulpada yer alan canlı doku travmalara bağlı olarak da hasar görebilir. Çene kayması, diş köklerinin birbirlerinin üstüne geçmesi, dişlerin birbirini sıkıştırması, diş sıkmak, diş gıcırdatmak çene darlığı ve dişe dış faktörlerden alınan darbeler bu travmalara örnektir. Özellikle dişler kullanılarak kabuklu yiyeceklerin kabuklarının kırılması ve dişler yardımıyla kapak gibi sert cisimlerin açılması dişe uygulanan dış kuvvetlerdendir.

Diş eti ve damakta yer alan hastalıklar da pulpada enfeksiyon oluşturulabilirler. Diş eti rahatsızlıklarından kaynaklı endodontik hastalıklarda dişlerde soğuk ve sıcağa karşı hassasiyet, diş sızlaması, çiğneme faaliyeti sırasında diş ağrısı ve yüzde gözle görülebilen şişlikler olan diş apnesi durumları yaşanır. Diş köküne kadar inen diş hastalıklarında hastalar hasarlı dişlerini kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya gelirler. Diş pulpasına yapılan müdahale olan kanal tedavisi, dişin kaybedilmesini önleyebilir. Endodonti uzmanı tarafından uygulanan bu müdahaleyle tedavi edilen diş uzun yıllar tüm fonksiyonlarını koruyarak kullanılabilir.

Endodonti Tedavisinin Amacı Nedir?

Diş pulpasına uygulanan tedaviler temelde bireylerin sahip olduğu dişleri, onların doğal işleyiş fonksiyonlarıyla beraber korumayı hedefler. Bu cerrahi müdahaleler, dişlerin kaybedilmesinin önüne geçmek amacıyla diş pulpasına yapılırlar. Diş içine uygulanan bu tedaviler dişin canlı dokusuna yapılarak canlı tutulmasını sağlamak için uygulanırlar.

Endodonti Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kanal tedavi yöntemi en çok bilinen endodonti tedavi yöntemidir. Bu yöntemde diş tıbbi görüntüleme yöntemleri kullanılarak görüntülenir. Dişin canlı dokusu işlem sırasında acı duyabilecek konumdaysa lokal anestezi yoluyla uyuşturulur. Dişin en dış katmanı olan mine tabakasından başlayarak iç kısma doğru çürükler temizlenerek pulpaya bir kanal açılır. Tedavi edilmekte olan diş diğer dişlerden izole edilir ve elektronik aletler kullanılarak pulpadaki enfeksiyon temizlenir.

Eğer kanal açılarak yapılan tedavi canlılığını yitirmiş bir dokuya uygulanıyorsa kök kanalına bir antiseptik yerleştirilir ve oradaki kan damarları kısa süreliğine dondurulur. Bu işlemden sonra diş çevresindeki sağlıklı dokularla ilişkisi kesilecek şekilde izole edilir. Enfeksiyon temizlenir. Çevre dokularda hasar varsa onlar da hastalığın tekrarlamaması için temizlenir.

Endodonti Hakkında Sık Sorulan Sorular

Endodonti tedavileri hakkında sık sorulan sorular aşağıda yer almaktadır.

Her Diş Çürüğü Bu Tür Bir Tedavi Gerektirir mi?

Hayır, endodontik tedaviler sadece dişin kökünde yer alan çürükler için uygulanır. Diş minesinde ya da dental tabakada bulunan yüzeysel çürükler diş hekimleri tarafından temizlenebilir.

Diş İçine Uygulanan Tedaviler Devlet Hastanelerinde Yapılıyor Mu?

Evet, endodontik tedavi hem devlet hastanelerinde hem özel hastanelerde uygulanmaktadır. Özel hastanelerde endodonti fiyatları dişin durumu, tedavinin süresi ve gerekli ekipmanlara göre değişmektedir.

Endodonti hizmeti sunan Medisam şubeleri