fbpx

Ergen Terapisi

Bu içerikte neler var?

Çocukların kişiliğini kazandığı yetişkinliğe geçiş sürecinde yaşadığı psikolojik rahatsızlıklar ergen terapisi yöntemleriyle tedavi edilir. 12-18 yaş aralığındaki çocukları kapsayan bu terapi yöntemi, çocukluktan yetişkinliğe geçiş sürecinde bulunan kişilerin kendilerini tanımalarına yardımcı olur.

Çocukluk ile yetişkinlik arasında kalan bu dönem, kişilerin her açıdan değiştiği bir dönem olarak farklılık kazanır. Bu anlamda kişilerin bu dönemde yaşadığı ruhsal dengesizlikler, ergen psikoloğu ile ailenin birlikte yol aldığı tedavi sürecinde normalize edilmeye çalışılır.

Ergen Terapisi Nedir?

İnsanların ruhsal ve fiziksel açıdan önemli değişimler yaşadığı 12-18 yaş aralığındaki kişilere uygulanan psikolojik terapi yöntemi, bu dönemde bireylerin karşılaştığı problemlere odaklanır. Bu dönemde verilen psikoterapi yöntemleri, 12-18 yaş aralığındaki kişiler üzerinde çalışma uzmanlığı bulunan ergen psikiyatrist, psikolog, psikolojik danışman ve terapistler tarafından uygulanır.

Çocukların yetişkinliğe geçiş evresinde aldıkları profesyonel destek, onların bu süreçte yaşadıkları duygusal ve bilişsel farklılıkları anlamlandırmak üzerine inşa edilir. Bu evredeki kişilerin; arkadaşlık ilişkileri, kendini kabul süreci, eğitim başarısı, ergen krizleri, davranış bozuklukları, dikkat eksikliği ve ebeveynleri ile olan ilişkileri tedavi yönteminin çalışma alanına giren başlıca konulardır.

Kişilerin kendilerini tanıma ve fark edilme süreci olarak bilinen bu evrede, anlaşılamadığını düşünen bireylerle iletişim kurmayı başarabilmek büyük önem taşır. Dolayısıyla ergen psikolojisi üzerinden kişilere yaklaşabilmek ve bu evredeki bireyleri anlamak için doğru teknikleri uygulamak, tedavi sürecinin olumlu geçmesi açısından oldukça önemlidir.

Ergen Terapisi Neden Gereklidir?

Yetişkinliğe geçiş evresinde kendini fark etmeye başlayan bireylerde oluşmaya başlayan ergen psikolojisi, ruhsal açıdan birçok anlamda değişimi meydana getirir. Bu süreçte kendisinin yaşadığı değişimleri anlamlandırmak isteyen kişiler, profesyonel bir desteğe ihtiyaç duyabilir.

Çocukların yetişkinliğe geçiş evresinde yaşadıkları ve maruz kaldıkları birtakım fiziksel ve psikolojik baskılar, kendilerinin çözüme kavuşturamayacağı noktaya varabilir. Bu noktada çocukların iletişim kurarken güven duyabileceği ve problemi çözebileceğine inanan profesyonel bir uzmandan destek alması oldukça faydalı olabilir.

12-18 yaş aralığındaki kişilerin psikolojisi üzerine temellendirilmiş doğru teknikleri uygulayan uzman psikolog, bu evredeki bireylerin kendilerini daha iyi tanımalarını sağlar. Fakat terapinin ilerleme süreci, kişilerin uzmana başvurma nedenlerine göre değişiklik gösterir.

Akranları ve duygusal bağ hissettiği kişiler ile iletişim kurmakta zorluk yaşayan çocuklar, bu tedavinin sonunda kendilerini daha iyi ifade etmeyi öğrenir. Benzer şekilde yas ve boşanma nedenleriyle başvuran çocuklar, tedavi sürecinde uygulanan ergenlerde terapi teknikleri ile kendilerini kötü hissettiren duygularla baş etmeyi öğrenebilir. Ailenin de onay vermesi gereken bu terapiye 12 yaşından büyük ve kendini ifade edebilen her birey katılım gösterebilir.

Hangi Durumlar Ergen Terapisine İhtiyaç Duyulur?

Çocukluk ve yetişkinlik arasında bulunan bu evrede uygulanan psikoterapi tekniklerinin çalışma alanları oldukça geniştir. Ergen psikoloğu ve birçok uzmanın bu evredeki çocukların ebeveynleri ile iletişim halinde kurarak başlattığı tedavi sürecinin çalışma alanları şu şekilde sıralanabilir:

  • Akademik başarı
  • Fobiler
  • OKB (Obsesif Kompulsif Bozukluk)
  • Bipolar Bozukluk
  • Kaygı Bozuklukları
  • Aile İçi Çatışmalar
  • Arkadaş İlişkilerinde Problemler
  • Madde Bağımlılığı
  • Hiperaktivite ve Dikkat Eksikliği
  • Saldırgan Davranış Sergileme
  • Öğrenme Bozukluğu
  • Cinsel Kimlik Sorunsalı
  • Stres
  • Zorbalığa Uğrama
  • Panik Atak

Ergenlik Döneminde Yaşanan Sorunlar Nelerdir?

Yetişkinliğe geçiş evresinde duygusal ve bilişsel farkındalığı gelişen bireylerin birtakım problemler yaşaması doğal karşılanır. Kendini fark etme isteğine bağlı bir kimlik arayışında bulunan çocuklar zaman zaman ergen krizleri olarak tanımlanan bazı problemler yaşar.

Bu evrede bireylerin yaşadığı ve yaşama ihtimali yüksek olan sorunlar şöyle sıralanabilir:

  • Kız çocuklarda regl düzensizliği ve hormonlara bağlı olarak kıllanma
  • Erkek ve kız çocuklarda sivilcelenme
  • Geç ya da erken başlayan ergenliğin neden olduğu kısa boy problemi
  • Dengesiz ruh haline bağlı gelişen sinirlilik ve hırçınlık hali
  • Dengesiz kilo alımı
  • Büyüme evresinde bacak ve bel ağrısı
  • Sebebi bulunmayan ağlama nöbetleri
  • Karamsarlık ve halsizlik
  • Okul yaşamında devamsızlık

Ergen Terapisi Ne Kadar Sürer?

Uzmanlar tarafından uygulanan ergenlerde terapi teknikleri ile gelişen tedavi sürecinin kaç seans ile tamamlanacağına dair net bir bilgi verilemez. Ortalama olarak 45-50 dk süren psikoterapi seansları, kişilerin tedaviye başvurma nedenlerine ve gelişen farkındalık sürecine göre farklı sayılarda tamamlanır.

Uzman psikologlar veya ergen terapisti ile ebeveynlerin iletişim halinde kaldığı tedavi süreci, çocukların psikoterapide olduğu sırada ortaya çıkardığı değişimle paralel bir şekilde ilerler. Dolayısıyla uygulanan psikoterapi seans süresi genel olarak 8-10 oturum halinde devam ederken, bazı özel problemler nedeniyle başvurulan tedavi süreci 13-14 seans sürebilir.

Ergen Terapisi Nasıl Gerçekleştirilir?

Çocukların davranışlarında değişiklik gözlemleyen ebeveynler, bu süreçte profesyonel bir tedavi arayışına girer. Dolayısıyla ergen terapisti ile gerçekleştirilen bu tedavi süreci, ebeveynlerin başvurusu ile başlatılmış olur.

Anne ve babasının isteği üzerine terapiye başlayan çocukların problemleri ile ilgili önce ebeveynleri ile görüşme sağlanır. Ebeveynden gerekli bilgileri alan uzman terapist, ardından çocuğun güvenini kazanmak için onunla iletişim kurmaya başlar. Genel konular üzerine yapılan ön görüşmenin ardından ergen psikiyatrist ve terapistler, çocuğun terapiye başvurma nedeni üzerine odaklanır.

Terapistin odaklandığı probleme, çocuğun iletişim gücü ve değişim potansiyeline göre farklı terapiler uygulanır. Davranış bozuklukları gibi problemler için bilişsel davranışçı terapiler, travmatik stres bozuklukları için de EMDR gibi psikoterapi teknikleri ile tedavi süreci ilerleyebilir. Seans sürecinde çocuk tarafından uzmanlara aktarılan bilgiler hasta gizlilik kurallarına göre ebeveynlere aktarılmaz. Fakat çocuğun tek başına iletişim kurmakta zorlandığı durumlarda ebeveynlerin desteği tedavi sürecini hızlandırabilir.

Ergenlik Sorunları İçin Profesyonel Destek İhtiyacınızda Yanınızdayız!

Çocuklar yetişkinliğe geçiş evresinde birtakım fiziksel ve ruhsal problemler yaşayabilir. Gelişme evresinde kendini fark etmeye çalışan bireyler olarak yaşadıkları problemleri tek başına çözmekte yetersiz hisseden çocuklar ergen terapisi olarak uygulanan profesyonel desteğe ihtiyaç duyabilir.

Arkadaşlık ilişkileri, ebeveyn ile çatışmalar, akademik başarısızlık, dikkat eksikliği, travmatik olaylar, boşanma ve birtakım psikolojik rahatsızlıklar gibi çalışma alanı oldukça geniş olan bu terapi yöntemine başvurarak çocuğunuzun bu problemlerin üstesinden gelmek için ihtiyaç duyduğu profesyonel desteği sağlayabilirsiniz.

Ebeveynler olarak 12-18 yaş aralığındaki çocuklar için profesyonel bir desteğe ihtiyacınız varsa, alanında uzman psikolog ve terapist kadromuzun sunduğu psikoterapi hizmetlerine başvurabilirsiniz.

Ergen Terapisi hizmeti sunan Medisam şubeleri