fbpx

Fluor Uygulaması

Bu içerikte neler var?

Çocuk diş hekimleri tarafından uygulanan fluor uygulaması koruyucu tedavi yöntemleri arasında yer alır. Çocuklarda yeni çıkan dişler, çürümeye karşı daha hassas oldukları için fluor uygulamasının temel bileşeni olan florid ile diş yapısı kuvvetlendirilir. Sistemik ve topikal olmak üzere iki farklı şekilde gerçekleştirilen fluor tedavisi, çocuklar 3 yaşına geldiği andan itibaren uygulanabilir.

Uzman diş hekimleri tarafından diş minesini güçlendirmek adına gerçekleştirilen fluor uygulamasıyla ilgili merak edilen tüm bilgiler şöyle aktarılabilir.

Fluor Uygulaması Bölümü Hakkında

Diş hekimleri tarafından uygulanan florür tedavisi koruyucu tedavi yöntemidir. Diş macunlarının da içeriğinde yer alan florür, diş minesini kuvvetlendirerek, çürük oluşumunu engeller. Dolayısıyla diş hekimlerinin gerçekleştirdiği fluor uygulamasının amacı dişlerin dışarıdan görünen kısmı olan mineyi kuvvetlendirmek ve çocuklarda çürük riskini ortadan kaldırmaktır.

Topikal veya sistemik olmak üzere iki farklı şekilde gerçekleştirilen uygulamanın süresi, kişilere ve dişin durumuna göre değişiklik gösterir. 5-6 ay koruma sağlayan uygulama kolay ve kısa süren bir işlem ile tamamlanır.

Fluor Uygulaması Nedir?

Diş yapısını kuvvetlendiren florid aynı zamanda flor olarak da adlandırılır. Çocukların ilk çıkardığı süt dişlerinin minesi olgunlaşmadığı için ilk çıkan dişler, çürük oluşumuna karşı daha yatkın ve dirençsizdir. Bu nedenle flor uygulaması ile çocukların ilk çıkan süt dişlerinin minesi güçlendirilir ve böylece çürük oluşumuna karşı direnç göstermesi sağlanır.

Fluor Uygulaması Hangi Durumlarda Gerçekleştirilir?

Fluor uygulamasının amacı çürük oluşumunu engellemek olduğu için henüz yeni başlayan çürüklerde veya herhangi bir çürük bulunmayan dişlerde uygulanması gerekir. Çocuklarda diş değiştirme dönemi 6 yaşında başlayıp, 14 yaşına kadar sürer. Bu süreçte çocukların diş minesinin kuvvetlendirilmesi için florür uygulaması yapılabilir.

Flor uygulaması yaptıranlar diş yüzeyinin daha pratik fırçalandığını, dişlerin daha parlak göründüğünü ve diş yapısının güçlendiğini ifade eder. Çocukların dişleri 16-17 yaşlarına kadar olgunlaşmaya devam eder. Bu nedenle o evreye kadar uygulanan flor tedavisi süt dişlerini etkilerken o yaştan sonra yalnızca çürük oluşumunu önlemek amacıyla uygulanır.

Hangi Hastalara Fluor Uygulaması Yapılır?

Koruyucu bir tedavi tekniği olarak uygulanan bu yöntem, çocuklarda 3 yaşından itibaren çürük oluşumunu önlemek amacıyla tercih edilir. Yetişkinlerde de uygulanabilen flor tedavisi, henüz çürük oluşumu gerçekleşmemiş bireylerde tercih edilen bir yöntemdir.

Çocuklarda uygulanan diş flor uygulaması zararları olmayan bir tedavi yöntemidir. Hiçbir yan etkisi veya zararı olmayan bu tedavi yöntemi diş yapısını kuvvetlendirme ve çürük oluşumunu önleme amaçlı koruyucu bir uygulamadır.

Fluor Uygulaması Nasıl Gerçekleştirilir?

Fluor uygulamasına başlarken hava cihazı ile dişler kurutulur. Dişlerin tamamen kuruduğundan emin olan diş hekimi, alt ve üst dişlerin hepsine sırasıyla jel şeklinde olan flor maddesini sürer. Hastanın işlem sırasında ağzında biriktirdiği tükürük cilaya etki etmemesi için hava cihazıyla tükürük temizlenir. Çocuklarda ve yetişkinlerde oldukça kolay bir şekilde uygulanan bu yöntem, yaklaşık 5-6 dk içerisinde tamamlanır.

Kliniğimizde gerçekleştirilen dişe flor uygulaması fiyatı ve tedavi hakkında detaylı bilgi almak için web sayfamızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Çocuklarda Fluor Uygulaması

Diş hekimleri tarafından gerçekleştirilen fluor uygulamasının içeriğinde flor elementi, diş minesini kuvvetlendiren bir özelliğe sahiptir. Normal şartlarda çocuklar gelişim evresinde balık ve yumurta gibi besinleri tüketerek bu maddenin etkisiyle diş minesini zaman içinde güçlendirir. Fakat çocuklarda flor uygulaması beslenmenin diş yapısını kuvvetlendirmede yetersiz kaldığı durumlarda gerçekleştirilir.

Jel olarak sürülen fluor uygulamasının koruyuculuğu 5-6 ay sürmekte olup, düzenli periyotlarla yeniden uygulanabilir.

Yetişkinlerde Fluor Uygulaması

İçeriğinde yer alan flor elementinin diş yapısını güçlendiren etkisiyle fluor uygulamasının çocukların gelişim evresinde sıklıkla tercih edildiği söylenebilir. Fakat yetişkinlerde flor uygulaması benzer etkisiyle çürük oluşumunu engellemek amacıyla uygulanır.

Ağız ve diş bakımı ürünlerinin birçoğunda florür maddesi bulunur. Bu nedenle fluor uygulamasının yalnızca çocuklarda değil, yetişkinlerde de faydalı bir koruyucu yöntem olarak uygulandığı öne sürülebilir.

Fluor Uygulamasından Sonra Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Fluor uygulamasını yaptırmak isteyenler, “flor uygulaması sonrası nelere dikkat edilmeli?” sorusunun yanıtını merak ediyor olabilir. Flor tedavisi ortalama olarak 5-6 dakika sürer. İşleme başlamadan önce kişilerin su içmesi tavsiye edilir. Çünkü çocuklar ve yetişkinler, flor uygulaması sonrası ilk 60 dakika hiçbir şey yiyip içmemelidir.

Tedavinin ardından kişiler ilk 4-5 saat sıcak-soğuk gıda ve içeceklerden uzak durmaları gerekir. Florür tedavisinden sonra kişiler işlemin uygulandığı gece dişlerini fırçalamamalıdır. Hastalar, tedaviden sonraki gün dişlerini fırçalamaya başlayabilir.

Fluor Uygulaması Hakkında Sık Sorulan Sorular

Fluor tedavisi hangi sıklıkla yapılmalı?

Flor uygulamasının 5-6 ay etkili olduğu bilinir. Dolayısıyla diş hekimleri 3, 6, 9 aylık periyotlarda bu işlemin düzenli olarak uygulanmasını tavsiye eder.

Fluor jelin herhangi bir yan etkisi var mı?

Fluor jel kimyasal değildir. Dolayısıyla çocuklarda ve yetişkinlerde koruyucu olarak uygulanan bu tedavi yönteminin hiçbir yan etkisi bulunmaz.

Flor uygulaması ne kadar süre etkili?

Uygulamanın etki süresi hastaya ve dişin yapısına göre değişiklik gösterir. Fakat genel olarak uygulamanın 5-6 ay koruyuculuğu bulunur.

Fluor Uygulaması hizmeti sunan Medisam şubeleri