fbpx

Hassas Bağlantılı Diş Protezleri

Bu içerikte neler var?

Hassas bağlantılı diş protezleri, genellikle sabit protezler sayesinde tedavi edilemeyen çok fazla miktarda diş eksikliğinin ortaya çıktığı durumlarda kullanılan bir tedavi yöntemidir. Bu protezler ile protezin içinde yer alan gizli tutucular dişlere hazırlanmış olan yuvalara yerleştirilerek yeni bir görünüm sağlanır. Bu gizli tutucular, kanca şeklinde olmadığı için hassas tutuculu protezler, ağız içerisinde daha estetik bir görünüm elde etmede yardımcı olur.

Hassas Bağlantılı Diş Protezleri Nedir?

Fazla sayıda diş eksikliğinin olması ve bu eksikliğin sabit protezler yardımı ile tedavi edilememesi durumunda başvurulan diğer bir yöntem hassas bağlantılı diş protezleri şeklindedir. Bu protez çeşidine halk arasında çoğunlukla çıtçıtlı protezler adı verilmektedir. Bağlantısının daha kolay olması ve kişinin ağız içerisine estetik bir görünüm sağlamasından dolayı özellikle tercih edilen bir protez çeşididir.

Hassas bağlantılı diş protezleri, yapımı da diğer protezlerin yapımları ile tamamen aynıdır. Kişinin ağız, damak ve diş ölçüsünün ardından protezin sağlam ve uygun olabilmesi için 4 ya da 5 kez prova edilmesi gerekir. Protezin yapımı ve kişinin tamamen kullanmaya başlaması, ortalama olarak 2 ila 3 hafta arasında olmaktadır.

Hassas Bağlantılı Diş Protez Çeşitleri Nelerdir?

Hassas bağlantılı diş protezi çeşitleri, dişi destekleyen hareketli protezler grubunda yer alır. Diş eksikliği yaşayan kişilerin kroşe kullanımından rahatsızlık duyması ile hassas bağlantılı diş protezleri oldukça kullanılabilir bir hale gelmiştir. Hareketli protezler arasında en çok tercih edilen protez türüdür. Son derece estetik olması ve kullanım rahatlığı açısından doktorlar ve hastalar tarafından sıklıkla tercih edilir.

Hassas Bağlantılı Diş Protezleri Hangi Durumlarda Gereklidir?

Diş protezleri, kişilerin kaybedilmiş yani eksik dişlerinin yerine yerleştirilen özel yapay dişlere denir. Hastaların özel ihtiyaçlarına göre üretilmektedir ve bireyin ağzına uyum sağlaması oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra hastalar protezin doğal ve estetik görünmesini de tercih ederler. Bu bağlamda çıtçıtlı protezler kaybedilmiş dişlerin yerine geçen hareketli bir protez türüdür. Çıkartılabilir olması protezin hijyenini yapmada kolaylık sağlar.

Hassas Bağlantılı Diş Protezleri Nasıl Uygulanır?

Diş hekimi bu protezi yapabilmek için önce hastadan ölçü almalıdır. Alınan ölçülerin ardından protezin provaları yapılarak hastayı alıştırma işlemi yapılır. Bu süreç genellikle 2 ila 3 hafta şeklindedir ve 4 ya da 5 seansta protez kullanıma hazır hale gelir.

Hassas bağlantılı diş protezleri, çıtçıtlı olduğu için takıp çıkarılırken bağlantı bölümlerine dikkat edilmesi gerekir. Kısacası protezi takıp çıkarırken oldukça yavaş ve dikkatli olunması gerekir. Protezin ağza tam olarak oturmasının ardından çene kapatılmalıdır. Çene kapatıldıktan sonra protez yerine oturmuş olacaktır. Ekstra bir gayrete kesinlikle gerek yoktur. Aksi halde proteziniz zarar görebilir.

Hassas Bağlantılı Diş Protezleri Hakkında Sık Sorulan Sorular

Bu protez türü ile ilgili sıklıkla sorulan sorular aşağıdaki gibidir:

Hassas bağlantılı diş protezleri kullanımı kolay mıdır?

Bu protezlerde dişlere yapılan yuvalara yerleştirilecek hassas parçalar bulunmaktadır. Protezi takarken ve çıkarırken oldukça dikkatli olunmalıdır. Kullanımı kolaydır fakat yanlış bir harekette zarar görebilir.

Bu protezi kullanmaya alışabilir miyim?

Hassas bağlantılı diş protezi kullananlar protezin hijyenine ve kullanımına önem ve hassasiyet gösterdikleri sürece alışmanın gayet kolay olduğunu göstermiştir. Bu protezlerde dilin altından ve damaktan geçen metal kısımlar bulunur. Bu kısımların bulunması protezin ağıza daha kolay uyum sağlamasına yardımcı olur.

Hassas bağlantılı diş protezleri nasıl temizlenir?

Temizlik ve kullanım gibi genel bilgileri diş hekimi hastaya verecektir ve hastanın bu direktiflere uyması gerekir. Ancak genel olarak temizlik protez ağızdan çıkarılarak yapılır.

Hassas bağlantılı diş protezleri ile rahat bir şekilde yemek yemek mümkün müdür?

Evet, mümkündür. Bu protez çeşitleri yumuşak dokudan ve ağızda bulunan mevcut dişlerden destek alınarak yapıldığından günlük yaşamda kullanımı oldukça uygundur. Isırma, çiğneme ve öğütme gibi işlemler oldukça kolay sağlanır.

Farklı türden hastalıkları olan bireyler bu protezi kullanabilir mi?

Hassas bağlantılı diş protezleri neredeyse her hastaya uygulanabilecek şekilde tasarlanır.

Hassas Bağlantılı Diş Protezleri hizmeti sunan Medisam şubeleri