fbpx

Hastalıklarda Beslenme Tedavisi

Bu içerikte neler var?

Çeşitli hastalıklarda beslenme tedavisi almak bir ihtiyaçtır. Hastalığın tedavi sürecinin sağlıklı bir şekilde atlatılabilmesi için uzman yardımı almak, iyileşmeye olumlu katkı sağlar. Sizde hastalıklarda beslenme ve birtakım hastalıklarda diyet desteğinin sağlanması ile ilgili detaylı bilgiye sahip olmak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

Hastalıklarda Beslenme Tedavisi Nedir?

Beslenmek çok önemli ve gerekli bir eylemdir. Bu eylemin bazı nedenlerden dolayı aksatılması, dikkatli bir şekilde gerçekleştirilmemesi söz konusu olabilir. Bunun yanı sıra birtakım rahatsızlıklar beslenme düzeninin değişmesine sebep olabilir. Hastalıklarda beslenme normal beslenmeden daha farklı ve hastalığın türüne bağlı olarak uzmanlar tarafından düzenlenir.

Hastalıklarda beslenme tedavisi hastalığın ya da tedavinin vücutta oluşturduğu değişimler çerçevesinde hastanın dengeli ve yeterli enerji alımını desteklemektir. Hastanın vücudu sindirim, besin öğesi metabolizması, emilim gibi konularda normal performansını sergileyemeyebilir. Bu da kişiye özel beslenme programı oluşturulmasını ve program dahilinde beslenmeyi gerektirir.

Hastalıklarda beslenme tedavisi alabilmek için bir uzmana başvurmanız gerekir. Böylece hastalığınızın çeşidine göre bir beslenme programı yapılabilir ve doğru bir şekilde beslenmeniz mümkün hale gelebilir. Hastalık süreci içerisinde de dengeli ve sağlıklı beslenmeye devam etmek bu sürecin hızlanmasını sağlayabilir. Eğer rahatsızlığınız kronikse ve hayatınızın kalanında size eşlik edecekse yaşam kalitenizin yükseltilmesine odaklanılır.

Hangi Hastalıklar için Beslenme Tedavisi Uygulanır?

Hastalıklarda beslenme desteği almak hem fizyolojik hem de psikolojik anlamda size fayda sağlar. Sahip olduğunuz hastalığın getirdiği olumsuz durumların etkisini doğru bir beslenme düzeni ile azaltabilirsiniz. Hangi hastalıklarda beslenme desteği alınması gerektiği ile ilgili fikriniz yoksa şu maddeler size yardımcı olabilir:

  • Kanser,
  • Kalp ve damar rahatsızlıkları,
  • Diyabet,
  • Kronik böbrek rahatsızlığı,
  • Kemik erimesi,
  • Hipertansiyon,
  • Polikistik over sendromu,
  • Sindirim sistemi rahatsızlıkları.

Bu hastalıklara sahipseniz en kısa zamanda bir uzmanla görüşme sağlayarak gereken desteği almanız gerekir. Bu hastalıkların tedavi sürecinde beslenmenin aksatılmaması ve vücudun zayıf düşmesinin önlenmesi çok önemlidir. Hastalığınıza bağlı olarak uygulanacak diyet programı ile etkili bir şekilde beslenebilirsiniz. Böylelikle vücudunuzun direncinin kırılmasını önleyebilir, diyet programı dahilinde daha sağlıklı bir şekilde süreci atlatabilirsiniz.

Kanserde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Kanserde kilo kaybı sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Gerek hastalıktan gerekse tedaviden dolayı gelişen bu durumun önüne kişiye özel diyet programı uygulanarak geçilebilir. Vücudun ideal ağırlığını koruma altına almak bu rahatsızlığın atlatılması sürecinde belirlenen hedeflerden biridir. Şeker ve yağ alımının en az seviyeye düşürülmesi, hazmedilmesi zor olan yağlı etlerin tüketilmemesi gibi kurallar beslenme düzeni içerisinde yer alan kurallardır.

Kanser türü hastalıklarda beslenme ve besinlerin hazırlanma şekli önem taşıyan konulardır. Fırınlama, buğulama ve haşlama gibi pişirme yöntemlerinin kullanılması daha sağlıklı olur. Tuz tüketiminin azaltılması ve aşırı tuz içeren gıdaların mümkün olduğunca tüketilmemesi de kanser tedavisi sürecinde sağlıklı beslenme düzeni oluşturabilmeyi sağlar. Bunun yanı sıra meyveler kabuklarıyla yenmeli, yeşil yapraklı sebzelere ve turunçgillere ağırlık verilmelidir.

Kalp ve Damar Hastalıklarında Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Kalp ve damar rahatsızlıklarına bağlı ölümlerin artması bu konuda gereken önlemlerin sıkı bir şekilde alınmasını zorunlu kılar. Özellikle beslenme hususuna ekstra dikkat etmek artık bir gereksinim haline gelir. Söz konusu hastalıklarda beslenme diyetisyen tarafından hazırlanan programla gerçekleştirilmelidir. Böylece bu hastalıkların tedavisinden alınacak olan verim artar ve yaşam kalitesi artırılabilir.

Kalp ve damar hastalıklarında da elbette yine kişiye özel diyet uygulanır. Her bedenin işleyiş şekli farklı ve kendine özgüdür. Bu bakımdan herkese standart bir program uygulamak mümkün değildir. Rahatsızlığın çeşidine bağlı olarak kişiye özel beslenme programı hazırlanmalı ve uygulamaya geçirilmelidir. Bununla birlikte bazı hususlarda alınan kararlar ortaktır.

İdeal vücut ağırlığının korunmasını sağlamak, bireyi fazla kilolardan arındırmak, aşırı yağ içeren gıdaların tüketimini sınırlandırmak genel bir yaklaşım olarak değerlendirilir. Çünkü kalp ve damar rahatsızlıklarını tetikleyen unsurlar bellidir ve bu unsurların bireye zarar vermesinin önüne geçmek gerekir. Tuz tüketimini azaltmak, meyve, sebze ve tahıl ürünlerine yönelmek, düzenli yürüyüş yapmak da programa eklenen diğer öğelerdir.

Diyabet Hastalığında Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Diyabet hastalığında glisemik indeksi yüksek olan besinlerden kaçınmak en önemli kuraldır. Bu tür hastalıklarda diyet uygulaması tabi ki yine kişiye özel olarak yapılır. Bununla beraber gün içinde alınan enerjinin %50-55’lik kısmı karbonhidratlardan karşılanmalıdır. Sık aralıklarla ve çok öğün yapmak sağlıklı beslenme programı kapsamında diyabet hastalarına uygulanır. Doğal olsa da pekmez ve bal gibi tatlandırıcılardan da uzak durmak gerekir.

Diyabette sağlıklı beslenme programı tek tip beslenmeye müsaade etmez. Bu bakımdan öğünlerde hastalar her besin grubundan tüketmelidir. İdeal kilonun korunması ve varsa fazla kiloların yavaş bir şekilde vücuttan atılmasının sağlanması bu program dahilindedir. Düzenli egzersiz yapmak ve doğru beslenme alışkanlığı kazanmak diyabetin yaşam kalitesini düşürmemesi bakımından önem taşır.

Kronik Böbrek Hastalığında Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Böbrek rahatsızlığı gibi hastalıklarda beslenme alışkanlığının değiştirilmesi gerekir. Fosfor, üre, potasyum, sodyum gibi mineralleri içeren gıdaların tüketimi sınırlandırılmalıdır. Aşırı protein tüketiminden kaçınmak böbreğe yük binmesinin önüne geçer. İçeriği bilinmeyen, tuzlu ve hazır gıdalardan uzak durmak bu tür hastalıklarda diyet tedavisi kapsamında bulunur.

Kemik Erimesi Hastalığında Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Kemiklerde kalsiyum kaybının görülmesi osteoporoz yani kemik erimesi olarak adlandırılır. Beslenmeyle direkt olarak ilişkisi bulunan bu rahatsızlık yeterli kalsiyum alımını gerektirmektedir. Bu yüzden kalsiyum açısından zengin gıda ürünlerinin tüketimi sağlanmalıdır. Her öğünde 4 ana besin grubundan birine mümkün olduğunca yer vermek kalsiyum alımı açısından gereklidir.

Beslenme düzenine haftada en az iki kere balık tüketimi eklenmelidir. Soya fasulyesi gibi soya ürünlerini tüketmek östrojen salgılanmasını artırır ve kemikten kalsiyumun eksilmesini azaltmaya yardımcı olur. Bu tür hastalıklarda diyet tedavisi çerçevesinde meyve ve sebze tüketimine ağırlık vermek büyük bir önem taşır. Doymuş yağ içeriği fazla olan gıdalar kalsiyum emilimini azalttığı için bu tür gıdaların tüketimi sınırlandırılmalıdır.

Diğer Hastalıklarda Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Hastalıklarda beslenme diyetisyen kontrolünde gerçekleştirilmelidir. Her rahatsızlığın kendine özgü bir tedavi yöntemi ve beslenme şekli bulunur. Ancak genel olarak hastalıklarda beslenme ile ilgili ortak bazı maddelere yer verilebilir. Hastalıklarda beslenme ile ilgili şu ifadelere yer verilebilir:

  • Yeteri kadar su tüketmek,
  • Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıkları bırakmak,
  • Hayvansal yağ yerine bitkisel kaynaklı yağ tüketimi gerçekleştirmek,
  • Basit şeker tüketimini sınırlandırmak,
  • Sebze ve meyve tüketimini artırmak,
  • Posa bakımından zengin gıdalara yönelmek,
  • Karbonhidrat, yağ ve protein alım dengesini sağlamak,
  • İntolerans görülen gıdalara programda yer vermemek.

Bu maddeler farklı hastalıklarda beslenme desteği sağlarken uygulanan genel unsurlardır. Ancak tüm unsurların birebir uygulanması mümkün olmayabilir. Çünkü rahatsızlığın detayı ve seyri beslenme programını etkiler.

Hastalıklarda Beslenme Tedavisi için Bizimle İletişime Geçebilirsiniz!

Siz de doğru beslenme gerektiren rahatsızlıklara sahipseniz yeterli, dengeli ve sağlıklı bir beslenme düzenine geçmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Hastalıklarda beslenme tedavisi desteği almak psikolojik ve fizyolojik anlamda size iyi gelecektir. İdeal ağırlığınızı korumak ve hastalık sürecinde beslenme yönetimini en iyi biçimde yapabilmek için uzmanlarımızla görüşme sağlayabilirsiniz.

Hastalıklarda Beslenme Tedavisi hizmeti sunan Medisam şubeleri