fbpx

Okul Korkusu

Bu içerikte neler var?

Okul çağındaki pek çok çocukta görülebilen okul korkusu kişinin yaşamını olumsuz yönde etkiler. Okuldan korkan öğrencilerin anne babaları bu fobiyle ilgili detaylı bilgi edinmeli, belirtileri yakaladıkları an bir uzman psikolog başvurusunda sorunun çözümünü sağlamalıdır. Okul korkusu nasıl yenilir, bunun için neler yapılmalıdır gibi soruların cevapları öğrenilmelidir.

Okul Korkusu Nedir?

Okula başlamak pek çok çocuğun hayalidir. Bir an önce eğitimine başlamak, yeni bilgiler öğrenmek, sosyalleşmek ve becerilerini geliştirmek isteyen çocuklar zamanı geldiği an eğitime başlar. Ancak bazı çocuklar okula her ne kadar istekli olsa da ilk gün korkusuyla karşı karşıya kalabilirler. Bu da okula gitmek istememelerine sebep olur. Okul fobisi olarak da nitelendirilen okul fobisi çocukları psikolojik olarak hayli zorlar.

Çocuklarda okul korkusu çoğunlukla okula gidildiği zaman baş gösteren yoğun bir huzursuzlukla kendini belli eder. Söz konusu hisler sebebiyle çocuk okula gitmek istemez. Okulda yalnız kalamama durumunun da eşlik ettiği bu korkunun %4 civarında görüldüğü saptanmıştır. Neyse ki okul korkusu psikolojik destek alınarak giderilebilen bir fobidir.

Okul fobisi akut ve kronik olarak iki farklı grupta toplanabilir. Korkunun görülmeye başladığı esnada yoğun belirtilerle karşılaşılır. Akut okul fobisine sahip olan çocuklar evde kaldıkları müddetçe oldukça iyi ve mutlu bir ruh hali içindedirler. Bu çocuklar gerek sosyal faaliyetlerde gerekse arkadaş ilişkilerinde de bir problem yaşamazlar. Ancak okula gittiğinde huzursuzlukları başlar.

Çocuklarda okul korkusu kendini kronik olarak da gösterebilir. Bu korku zaman içinde oluşabilir. Kronik okul fobisi bazı uyum zorluklarını da peşi sıra getirir. Bu korku okulun yanı sıra eskiden severek katılım sağlanan etkinliklerden da uzaklaşmaya sebebiyet verebilir. Netice itibariyle çocukların hiçbir şeye karşı ilgi duymadıkları ve ders çalışmaya yanaşmadıkları görülür.

Okul Korkusu Neden Olur?

Okul korkusu nedenleri arasında şu maddelere yer vermek mümkündür:

  • Ayrılık endişesi duymak,
  • Yeni deneyimlerle başa çıkmak,
  • Ebeveynlerin gerçeklikten uzak olan beklentilerin içine girmesi,
  • Yalnızlık duygusu,
  • Zarar verici davranışlara maruz bırakılmak.

Okul korkusu nedenleri iyi bir şekilde tespit edilmeli ve bu sebeplerin çözüme kavuşturulması sağlanmalıdır. Ancak bu çözümleme uzman eşliğinde gerçekleştirilecek olan terapiyle sağlanmalı ve bilinçsiz hareket edilmemelidir.

Okul fobisi görülmekte olan çocukların ortak nitelikleri şu şekilde verilebilir:

  • Ebeveynlerin aşırı koruyucu olmaları,
  • Çocukların her bir adımda anne babanın onayını beklemeleri,
  • Çocukların anneye aşırı derecede bağlı olmaları ve anneden ayrılma korkusu yaşamaları,
  • Çocukların isteklerinin hemen karşılanmasını istemeleri,
  • Karşılanmayan istekler karşısında ağlamaları ve huzursuzluğa sebep olmaları.

Bu ortak özellikler gösteriyor ki ayrılma korkusu ve onaylanma ihtiyacı çocukların kendi başlarına hareket etmekten çekinmelerine sebebiyet vermektedir. Çocukların her isteğinin yerine getirilmesi de yine okul fobisinin oluşumuna sebebiyet verebilir.

Okul Korkusu Belirtileri Nelerdir?

Okul korkusu belirtileri arasında şu maddelere yer vermek mümkündür:

  • Ağlama,
  • Sıkıntı hali,
  • Uykusuzluk,
  • Sinirlilik,
  • Saldırganlık,
  • İştahsızlık,
  • Mide bulantısı,
  • Baş ağrısı,
  • Karın ağrısı,
  • Titreme,
  • Baş dönmesi,
  • Kalp atışlarında hızlanma,
  • Kusma,
  • Terleme.

Okul fobisi belirtileri daha çok sabah vakti baş gösterir. Okul saatlerinde yoğunlaşan bu belirtilere karşın ebeveynler ve öğretmenler doğru bir yaklaşım sergilemelidir. Aksi takdirde bu korku pekişebilir ve bu da istenmeyen bir durumdur.

Okul Korkusu Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Okul fobisi anaokuluna ve ilk okula başlayan çocuklarda sıklıkla görülebilen bir durumdur. Bu korkunun okulun ilk gününde ya da herhangi bir zaman diliminde ortaya çıktığı tespit edilmiştir.

Okul Korkusu Nasıl Yenilir?

Pek çok ebeveyn okul korkusu nasıl yenilir sorusunun cevabını aramakta ancak nereden başlayacağını bilememektedir. Okul korkusu tedavisi için öncelikle çocuğun fiziksel şikâyetlerine kulak vermek gerekir. Çocuk çalışmaların güçlüğünden, sıkıcı oluşundan, öğretmeninden ya da arkadaşlarından şikâyetçi olabilir. Bu şikâyetlerle karşılaşan ebeveyn okulu ziyaret etmeli ve öğretmenden bilgi almalıdır.

Okul korkusu tedavisi için çocuğun korkularının dikkatli bir şekilde dinlenmesi gerekir. Ebeveyn iyi bir dinleyici olmalı ve çocuğunun korkularını anlatmasına izin vermelidir. Değer gördüğünü ve anlaşıldığını hisseden çocuk korkularını ailesiyle daha rahat paylaşacaktır. Paylaşılan korku eğer okul fobisine işaret ediyorsa profesyonel destek alınmalıdır. Çünkü bir uzman çocuğun tedavisi için gereken duygusal zemini onarabilecek yetkili kişidir.

Okul Korkusu için Profesyonel Destek Alabilirsiniz!

Okul fobisi psikolojik destek alınması gereken bir durumdur. Ebeveynlerin bilinçli yaklaşımları da tedavi sürecini destekleyen önemli unsurlar arasında bulunur. Yani tedavi yalnızca çocuk ve uzman psikolog arasında gerçekleşen iletişimle gerçekleşmez. Bu korkunun giderilmesi için ailesinin desteğini hissetmesi büyük bir ilerleme kaydedilmesine yardımcı olacaktır.

Eğer çocuğunuz okula gitmek istemiyor, okula gitme vakti geldiğinde fiziksel olarak şikâyetlerde bulunuyor ve huzursuzlanıyorsa durumu ciddiye almak gerekir. Okul fobisine işaret eden bu davranışlar için en kısa zamanda etkin bir çözüm bulunmalıdır. Bu çözüm de elbette başvurulacak olan profesyonel destekle mümkün hale gelir. Çocuğun davranışları ciddiye alınmazsa okul hayatı zor geçer ve aile de kendini bu zorluğun içinde bulur.

Çocuğunuzda gözlemlediğiniz okul fobisi için sizlere profesyonel destek sunmak üzere hizmetinizdeyiz. Çocuğunuzun gereksinim duyduğu terapiyi alanında uzman psikologlarımız eşliğinde veriyoruz. Güvenilir, güler yüzlü, tecrübeli, bilgili ve donanımlı psikolog ekibimizle çocuğunuzun okul fobisini yenmesine yardımcı oluyoruz. Fobinin en kısa süre içinde etkin bir biçimde giderilmesi için var gücümüzle çalışıyoruz.

Okul Korkusu hizmeti sunan Medisam şubeleri