fbpx

Panik Atak / Panik Bozukluk

Bu içerikte neler var?

Panik atak, ani panik duygusu ile yaşanan kalp çarpıntısı, hızlı nefes alma ve terleme gibi fiziksel semptomlar ile ortaya çıkan, normal olmayan korku ve endişe duygusudur. Bu gibi ataklar bazı bireylerde irrasyonel bir korku duygusu uyandırdığından, anksiyete bozukluğunu tetikleyebilir.

Günlük yaşantımızda, her birey korku ve endişe duygularını hisseder. Belli zamanlarda hissedilen bu duygular herkes tarafından hissedilen doğal bir tepkidir. Fakat panik atak bozukluğu olan kişiler yetersiz sebeplerden, düzenli olarak stres ve korku hali içerisindedirler.

Panik Atak Nedir?

Normal durumlarda, tehdit edici olmayan durumlara tepki olarak ortaya çıkan ani, kısa süreli bir panik hali ve güçlü bir fiziksel tepkiye panik bozukluk denilmektedir. Bu ataklarda aşırı terleme, nefes almada güçlük ve hızlı kalp atışı gibi semptomlar yaygındır. Kısaca birey atak sırasında, kalp krizi geçiriyor hissine kapılmaktadır.

Bu rahatsızlığa sahip olan kişiler sıklıkla ve beklenmedik anlarda ataklar yaşarlar. Bu ataklar, belirgin bir tehdit olmadan, korku hissi ile ani bir tepki veya kontrol kaybı ile kendini gösterir. Fakat atak geçiren herkeste panik bozukluk rahatsızlığı oluşmaz.

Panik Atak Belirtileri Nelerdir?

Ataklar ve yaşanan belirtiler birden ortaya çıkar. Ani olmasından dolayı başladıktan hemen müdahale edilemez. Belirtileri çok kısa bir süre içerisinde kendini gösterir. Dolayısıyla yaşanan duyguların hissedilme seviyesi kısa bir sürede zirveye ulaşır. Panik atak belirtileri genel olarak bunları içerir:

  • Göğüs ağrısı,
  • Boğulma hissi,
  • Nefes almada zorluk,
  • Kalp krizi geçiriyor gibi hissetme, çarpıntı,
  • Ciddi endişe,
  • Mide bulantısı veya ağrısı,
  • Terleme,
  • El ve ayak parmaklarında karıncalanma veya uyuşma,
  • Zayıf ve güçsüz hissetme,
  • Baş dönmesi gibi semptomlar görülmektedir.

Bu atakların bozukluğa sebep olup, devamlı olmasını tetikleyen bazı faktörler bulunmaktadır. Panik bozukluk belirtileri hemen hemen her bireyde aynı olsa da tetiklemeleri bunları içerir:

  • Bir sonraki panik atağın ne zaman olacağı düşüncesinden dolayı hissedilen yoğun endişe,
  • Kontrolü kaybetme korkusu,
  • Panik atağın kişiyi nerde olacağından bilememesinden dolayı yaşanan korku,
  • Utanç,
  • Sallanma ve/veya titreme
  • Rahatlayamama gibi hisleri ve düşünceleri içermektedir.

Panik Atak Nedenleri Nelerdir?

Birçok psikolojik rahatsızlıklarda olduğu gibi panik bozukluğunun da nedeni tam olarak anlaşılamamıştır. Bununla birlikte nedenleri yaş ve yaşanmışlıklara göre değişiklik gösterecektir.

Yetişkinlerde panik atak sebeplerinin tespiti ve tedavisi için bireyin çocukluğunda yer alan travmatik olaylara bakılır. Atak nedenleri, yas gibi travmatik olaylar ve stresli yaşam şartları, ayrıca atak yaşayan birisiyle bir yakınlığa sahip olmak ya da bireyin beyninde yer alan bazı hormonsal dengesizlikler gibi sebepleri olabilir.

Çocuklarda panik atak, yetişkinlerde yaşanan panik atak veya bozukluğu oranına göre daha yaygın görülmektedir. Özellikle ergenlik döneminde yaşanan hormonsal değişiklikler atakları tetikleyebilir. Ayrıca çocukların ve ergenlerin atak ile mücadelesi yetişkinlerin atakla mücadelesinden çok daha zor ve etkileyici olabilir. Bu durum çocukların gelişimini engelleyebilir.

Yetişkinlerde bu tarz atakların belirtileri ve nedenlerinin tespiti kolay olacaktır. Ancak aynı durum çocuklar için söz konusu değildir. Dolayısıyla çocuğunuzda panik bozukluk rahatsızlığı olduğunu düşünüyorsanız bu konuda daha hassas ve özenli davranmalısınız.

Yaşanan büyük travmalar çocuklara daha fazla etki eder. Ergenliğin verdiği ile yaşanan kaygılarla çocuklukta yaşanan travmalar birleştiğinde, bireyler yaşanan kaygıyı ve atakları azaltmak için zararlı maddelere yönelebilir. Bu durumların ilerlemesi ile tedaviye yönlendirilmeyen panik ataklar, ileride depresyon gibi büyük psikolojik problemlere yol açabilir.

Ayrıca bütün ailenin panik bozukluğa sahip olması, aile bireylerinin hepsinin aynı şeyi yaşamasından dolayı normal görülebilir ve rahatsızlıklar anlaşılmaz. Bu yüzden böyle durumlarla karşı karşıya kalırsak, bireyi uyarmalı ve tedaviye yönlendirmeliyiz.

Panik Atak Tanı Yöntemleri Nelerdir?

Panik bozukluk tedavisi için ilk adım tanının konulmasıdır. Kalp hastalığı gibi fizikse rahatsızlıkların panik atağa benzer semptomları olabilir. Bu tanılar tıp ve uzman psikolog tarafından konulabilir. Solunum problemleri ve kalp ağrıları, çarpıntıları yaşayanlar bu hastalıklar için gerekli kontrol ve testlerden geçmelidir. Testlerin sonucunda eğer fiziksel bir problem yoksa bir profesyonel ile görüşerek gerekli panik bozukluk testi yapılabilir.

Eğer kendi kendinize panik atak nasıl geçer diye düşünüyorsanız, öncelikle atak geçirmeyi ve sürekli sonuçları hakkında endişelenmeyi bırakın. Kontrolü kaybetme takıntısını bırakmaya çalışarak ve atağı tetikleyebilecek durumlardan kaçınmak için davranışınızı değiştirerek panik atak tedavisi için kendiniz adım atabilirsiniz.

Panik Atak Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Tanı konulduktan sonra, uzman tarafından alınan terapi, atak sayısını ve belirtileri olabildiğince azaltmak üzerine uygulanır.

Paniklere başa çıkmak için, travma tespiti ve atak nedenleri bulunmaya çalışılır. Sonrasında profesyonel destek ile yaşanan kaygı ile semptomlarla nasıl başa çıkılacağı hastaya öğretilir. Farklı tepki verilmesi için terapi en büyük tedavi yöntemidir.

Nefes egzersizleri önerilir. Bireylerin kendilerini atağın oluşmasında etkisi olan ortam ve kişilerden uzak durması ilk başta alınan tedbirlerdendir. Tedavi ile atak sırasında da duygularla başa çıkmanın teknikleri hastaya öğretilir.

Panik Atak Sorunlarınızda Profesyonel Destek Alabilirsiniz!

Psikolojik rahatsızlıklarınız için en önemli tedavi, profesyonel birinden destek almaktır. Çevrenizden birinin veya kendinizin panik bozukluk rahatsızlığına sahip olduğunu düşünüyorsanız, hastalığın ilerlememesi ve daha kötü sonuçlar doğurmaması için destek almalısınız. Hastalığınızın tespiti ve iyileşme sürecinizde yanınızdayız. Tedavi ile panik atak sorunlarınızdan kurtulun!

Panik Atak / Panik Bozukluk hizmeti sunan Medisam şubeleri