fbpx

Protetik Diş Tedavisi

Bu içerikte neler var?

Son zamanlarda pek çok kişiye uygulanan protetik diş tedavisi ağız ve diş sağlığı alanında giderek yaygınlaşan bir yöntem olarak ön plana çıkar. Bu tedavi sayesinde bireyler hem kaybettikleri estetik görünümü geri kazanmış olurlar hem de gündelik yaşamlarına rahat bir biçimde devam edebilme konforuna kavuşabilirler.

Protetik Diş Nedir?

Bilimin gelişme kaydetmeyi sürdürmesi sağlık alanında da etkisini büyük oranda hissettirmektedir. Öyle ki artık bireyler çeşitli sebeplere bağlı olarak kaybettikleri dişlerinin yerine geçebilecek yapay dişlere sahip olabilmektedir. Protetik diş halk arasında protez diş adıyla bilinen parçalardır. Protetik dişler tıpkı gerçek diş görünümünde ve renginde imal edilir. Bu sayede kaybedilen dişten pek de bir farkı olmaz ve doğal görünür.

Protetik Diş Tedavisi Hangi Durumlarda Gereklidir?

Protetik diş tedavisi uygulaması yapılabilmesi için kişinin diş kaybı yaşamış olması gerekir. Bu kayıp farklı nedenlerle meydana gelmiş olabilir. Zaman varken dişteki sorunun tedavi edilmemesi ve problemin ilerleyerek dişi kurtarılmaz hale getirmesi bu sebeplerden biridir. Profesyonel olarak diş bakımı almamış olmak, ağız bakımı ve hijyenine özen göstermemek de diş kaybına neden olan faktörler arasında bulunur.

Protetik Diş Tedavisi Yöntemleri Nelerdir?

Diş kaybı yaşayan kişiler gerek gülmede gerek gıda tüketmede ve gerekse konuşmada zorluk çekebilirler. Yaşadıkları bu kayıp onların özgüvenini zedeleyebilir ve bu da sosyal yaşantılarını olumsuz etkiler. Protetik diş tedavisi sayesinde kişi yaşamını daha rahat ve özgüven içinde sürdürebilir. Protetik diş tedavisinde birtakım uygulamalar mevcuttur. Bu uygulamaları farklı başlıklar altında incelemek mümkündür.

İmplant Tedavisi

İmplant tedavisi cerrahi müdahaleyle çene kemiğinin içine protez destekleyici işlem yapılmasıdır. Diğer dişlere zarar vermeksizin uygulanan bu işlem sayesinde gerçek diş görünümünde protezlere sahip olmak mümkün hale gelir.

Seramik Kaplama

Dişteki kırılmaların, çürümelerin giderilmesi ve madde kaybının görülmesi durumlarında uygulanan bir yöntemdir. Özellikle estetik diş hekimliği alanında sıklıkla tercih edilen bu yöntem porselen kullanılarak uygulanır.

Köprü Tedavisi

Bu tedavi yönteminde kayıp dişin sol ve sağında yer alan sağlıklı dişler törpülenmek suretiyle ufak hale getirilir. Bu ufaltma işleminin ardından dişler köprü protezine oturtulur. Bu yöntem protetik diş tedavisinde diş hekimlerinin sıklıkla tercih ettiği bir uygulama olarak bilinir.

Protetik Diş Tedavisinde Kullanılan Protezler Nelerdir?

Protetik diş tedavisi uzman diş hekimlerince gerçekleştirilen uygulamaları kapsar. Bu uygulamalarda kullanılmak üzere sabit veya hareketli protezler kullanılır. Bu protezler de kendi aralarında gruplara ayrılır.

Sabit Protezler

Sabit protezler iki ayrı başlık altında incelenebilir.

Tam (Total) Diş Protezi

Tam diş protezleri kullanımı için bireyin tüm dişlerini kaybetmiş olması gerekir. Bu dişler halk arasında takma diş olarak da isimlendirilir. Üst ve alt çeneye ayrı uygulanan tam diş protezleri kemik dokusundan destek alınarak kullanılsa da bu protez çeşidi için çoğu kişi özel yapıştırıcı kullanır.

Bölümlü Protez

Bölümlü protezler dişlerin tamamını değil yalnızca bir bölümünü kaybetmiş olan kişiler için tercih edilir. İskelet görünümlü olan bölümlü protezler kanca (kroşe) ile tutturulmak suretiyle kullanılır. Bu kanca görünür olduğu için estetiksel olarak hoş görünmeyebilir. Hassas tutuculu bölümlü protezlerse görünüm olarak bireyin rahatsız olmasına sebebiyet vermez.

Hareketli Protezler

Hareketli protezlerin de iki farklı çeşidi bulunmaktadır.

Metal Destekli Protez

Metal destekli protezler daha çok arka kısımda kalan dişler için uygulanır. Estetik bir görünüm kazandırmaması bu protezlerin arka dişler için daha uygun olduğunu gösterir. Altın yahut da nikel kullanılarak yapılan metal destekli protezler hasar gören dişlerin yerine diş şeklinin verilmesini amaçlar.

Zirkonyum Destekli Protez

Zirkonyum destekli protezler daha çok ön kısımdaki dişler için tercih edilir. Gülüş tasarımında da zirkonyum destekli protezlerden faydalanılır. Çünkü bu protezler kişiye estetiksel olarak hoş bir görünüm kazandırır.

Protetik Diş Tedavisi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Protetik Diş Tedavisi Ne Kadar Sürede Tamamlanır?

Ağızda bulunan dişler çekildikten sonra 3 ay beklemek gerekir. 3 ayın sonunda protez uygulanır. Alınacak ağız ölçüsü ve yapılacak olan provalarla beraber 4-5 seans içinde uygulama tamamlanabilir.

Protetik Diş Tedavisi Kim Tarafından Yapılır?

Protetik diş uzman bir prostodontist tarafından gerçekleştirilir.

Uygulanan Protezler Konuşmayı Etkiler mi?

Protez kullanımıyla birlikte bazı harfleri çıkarmakta güçlük çekilebilir. Ancak kişi bu sesleri uygun şekilde çıkarmak için alıştırma yapabilir ve daha rahat konuşmaya başlayabilir.

Protetik Diş Tedavisi hizmeti sunan Medisam şubeleri