fbpx

Stres Yönetimi

Bu içerikte neler var?

Stres, genel olarak yaşamımızda hemen hemen her insanın yaşadığı olaylara verdiği bir tepki türüdür. Hayatın bir parçası şeklinde kabul edilen bu tepki türü, aşırıya kaçtığında ve uzun süreli mutsuzluk hissine yol açtığında kontrol altına alınması gerekir. Stres yönetimi, yaşadığımız stresi en aza indirgeyerek günlük yaşantımızı olumsuz etkilemesini engeller.

Stres Yönetimi Nedir?

Stres, insanların yaşadığı pozitif veya negatif duygulara vermiş olduğu bir tepkidir. Genel olarak hayatımızın bir parçasıdır ve aşırıya kaçmadığı sürece stresin, insanların ruhsal yapısında olumlu etkiler bırakıldığı söylenebilir. Ancak sürekli olarak stres durumunda kalmak, bu tepkiyi kronik hale getirir ve bu da kişiye psikolojik olarak zarar verir.

Stresin neden olduğu duygusal gerilimleri ve olumsuz, istenmeyen duyguları azaltmak, bunlarla başa çıkabilmek için stres yönetimi uygulanır. Bu yöntem, strese verilen tepkinin şiddetini minimum düzeyde tutarak kontrol altına alınmasını sağlar.

Stres Yönetimi Neden Gereklidir?

Stres normalden fazla hissedildiğinde birçok olumsuz duygu baş göstermeye başlar. Bu durumda kişiler sağlıklı düşünemez. Bireye ruhsal ve fiziksel olarak zararlar verir. Böylece kişinin sağlığından sosyal yaşantısına kadar birçok konuyu olumsuz etkiler.

Psikolojik sorunlar, insanların yalnızca rutin ve sosyal yaşantısını değil, aynı zamanda sağlığını da olumsuz yönde etkiler. Stres kronik bir hale gelirse vücuda zarar vermeye başlar. Dolayısıyla bir uzman yardımıyla kontrol edilmesi gerekir. Bu tepkiyi doğru bir şekilde yönetmeyi öğrendiğinizde, hayatınızın ve hislerinizin kontrolünü kendiniz sağlamaya başlarsınız.

Stres Hangi Sorunlara Yol Açar?

Stres, insan hayatında olumlu sayılabilecek durumlardan biri olmasına rağmen kontrol edilemediğinde ruh sağlığına zarar vermeye başlar. Kişi, hayatını stresin yönetmesine izin verdiği takdirde sosyal yaşamında birçok sıkıntıyla karşı karşıya kalır.

Örneğin topluluğun önünde konuşma yapmak neredeyse imkânsız hale gelir. Özellikle aşırıya kaçan stres, insanların iş ve arkadaşlık ilişkilerini sekteye uğratır. İş yerinde kendinizi sürekli olarak baskı altında hissetmeye başlarsınız ve bu doğal olarak iş verimliliğinize etki eder. Aynı şekilde insanlarla iletişim kurmanız zorlaşır ve arkadaşlık ilişkileriniz dahi bitebilir.

Stresin Psikolojik Belirtileri Nelerdir?

Stres, bilindiği üzere kişileri psikolojik olarak etkiler. Psikolojik stres belirtileri şu şekildedir:

  • En önemli ve en yaygın görülen stres belirtisi endişe ve huzursuzluktur.
  • Odaklanma sorunu, kişilerin aşırı stres yaşadıkların dönemlerde oldukça sık görülür.
  • Unutkanlık ve özellikle dalgınlık stresin bir diğer olumsuz belirtisidir.
  • Fazlasıyla sinirli ruh hali ve gerginlik ortaya çıkar.
  • Kişiler kendilerini üzgün, çaresiz, öfkeli ve baskı altındaymış gibi hisseder.

Stresin Fiziksel Belirtileri Nelerdir?

Psikoloji oldukça geniş bir alandır. Öyle ki bizi olumsuz etkileyen tüm duygular gereğinden fazla hissedilmeye başlandığında sağlığımıza dahi etki eder. Stresin yol açtığı fiziksel stres belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kan şekerinin aniden yükselmesi.
  • Mide bulantısı, baş dönmesi ya da baş ağrısı.
  • Aşırı yemek yeme ya da aşırı iştahsızlık.
  • Saç dökülmesi.
  • Mide ve bağırsak bozuklukları.
  • Vücut sıcaklığının artması ya da tam tersi birdenbire çok üşüme hissi.
  • Uyku esnasında fazla kasılma ve dişlerin sıkılması.
  • Bitkin hissetme.
  • Tansiyonun aşırı düşmesi ya da yükselmesi.

Yukarıda belirttiğimiz psikolojik ve fiziksel belirtileri sık sık görüyor ve yaşadığınız stresle başa çıkamadığınızı düşünüyorsanız mutlaka bir uzman psikolog ile görüşmeniz gerekir.

Stres Yönetimi Nasıl Yapılır?

Stres kavramı kronikleştiğinde birçok olumsuz etki görülmeye başlar. Stres yönetimi yapabilmek hem rutin yaşantımızda hem de fiziksel olarak daha sağlıklı bir yaşam sürmemize vesile olur. Genel stres yönetimi teknikleri şu şekildedir:

  • Pozitif olmak: Bu bakış açısına sahip olduğumuzda karşımıza çıkan bazı durumlarda endişelenmek yerine çözüm ararız.
  • Zaman yönetimi: Zamanı verimli kullanmak stresi minimuma indirmekte yardımcı olabilir.
  • Hobiler: İlgi alanlarımıza yönelmek bizi stresten uzaklaştırır.
  • Arkadaşlık ilişkileri: Sevdiğimiz insanlarla bir araya gelmek ve sohbet etmek stres halinden kurtulmamızda bir etkendir.
  • Sağlıklı beslenmek: Bu yalnızca fiziksel değil, ruhsal sağlığınıza da iyi gelir.
  • Egzersiz yapmak: Sürekli stres halinde olan insanların günlük en az bir saat yürüyüş yapmaları önerilir.

Denediğiniz yöntemler iyi gelmiyorsa mutlaka bir uzmanla görüşmelisiniz.

Çatışma ve Stres Yönetimi

Çatışmalar, iletişim esnasında kişiler arasında oluşan bir durumdur. Bu da tıpkı stres gibi hayatımızın bir parçasıdır. Çatışma ve stres yönetimi bir senkronizasyon içindeyken kişilerin bulundukları ortama uyum sağlamalarına yardımcı olur. Çatışma ve stres yönetimi sayesinde normal iletişim ya da çatışma anında stresinizi kontrol altına alarak daha sağlıklı ilişkiler kurabilirsiniz.

Kriz ve Stres Yönetimi

Kriz kavramı günlük yaşantımızda bize rahatsızlık veren, istenmeyen olaylara denir. İş yerinde çalışanlar arasında ya da okulda öğrenciler arasında kaygı hissine neden olur. Bu yalnızca kişiler arasında değil aynı zamanda yaşanan herhangi bir durumda da meydana gelebilir.

Bir öğrenci sınav öncesinde sınav stres yönetimi eğitimi almazsa sonuç hüsran olabilir. Özellikle kriz ve stres yönetimi, bir öğrencinin veya bir çalışanın yaşantısındaki stresi en aza indirgemesi başarıyı olumlu yönde tetikler.

Stres Yönetimi İçin Profesyonel Destek Alabilirsiniz!

Stres bize ruhsal ve fiziksel olarak zarar vermeye başladığında bu psikolojinin kapsam alanına girer. Stresiniz hayatınızı olumsuz yönde etkiliyorsa uzman psikolog yardımı almanız gerekir. Böylece profesyonel şekilde stres yönetimi tekniklerini, çatışma ve kriz stres yönetimlerini öğrenebilir, hayatınızı daha sağlıklı devam ettirebilirsiniz.

Stres Yönetimi hizmeti sunan Medisam şubeleri