fbpx

Total Protez (Damaklı Protez)

Bu içerikte neler var?

Total protez, çürük, travma ya da osteoporoz gibi sebeplere bağlı olarak tüm dişlerin kaybedilmesi halinde ağzın tamamında kullanılan portatif diş protezi türüdür. Tam diş protez olarak da bilinen bu uygulamanın yapılabilmesi için ağız içinde hiç diş kalmamalıdır. Halk arasında damak protez olarak da adlandırılmakta olan bu protez alt ve üst çene dokusunun içinde kalan kemik dokusunun üstüne yapılır.

Total Protez Nedir?

Ağız içinde yer alan eksik dişlerin sebep olduğu boşlukların doldurulması genel ağız sağlığı için büyük bir öneme sahiptir. Eksik dişlerin boşlukları boş kalmaya devam ettiği takdirde diğer dişler bu boşluğa doğru hareket ederler. Bu ufak çaplı ağız içi hareketliliği ağız, diş ve damak sağlığını tehdit eder. Ağız içinde az sayıda diş kalması ya da tüm dişlerin farklı sebeplere bağlı olarak kaybedilmesiyle tam diş protezi uygulamasına başvurulur. Bu tip ağzın tamamına yapılan portatif protezler implant ya da kaplama yapılamadığı durumlarda sıkça tercih edilir.

Total Protez Ne İşe Yarar?

Eksik dişleri olan hastalarda ağız ve diş sağlamak amacıyla yapılan damaklı protez diş aynı zamanda hastalara estetik bir görünüm de sağlar. Eksik dişleri sebebiyle günlük hayatlarında sorun yaşayan hastaların hayat kaliteleri de artmaktadır.

Total Protez Kimler İçin Uygulanır?

Damaklı protez, ağız içinde çok fazla diş boşluğu olan hastaların diğer dişlerinin de çekilmesiyle ya da ağzındaki tüm dişleri kaybetmiş hastalarda uygulanır. Genelde bir kaza sonucu darbeye bağlı olarak düşen dişler ya da yaşlılığa bağlı olarak kaybedilen dişlerin yerine tercih edilir.

Total Protez Nasıl Hazırlanır?

Total protez uygulaması kararına diş hekimi ilk muayene sonrası varır. Hastaların da tedaviyi kabul etmesi durumunda süreç başlar. Hastaların ağzında kalmış olan dişler varsa bunların belli seans aralıklarıyla çekimi yapılır. Çekim yapılan dişlerin oluşturdukları boşluklar altı ya da sekiz hafta gibi bir sürede iyileşir. Protezlerin dişe yerleşimi iyileşme sürecinden sonra yapılır.

Diş hekimi muayenesi ile hastanın ağız ölçüsü alınır. Diş protezlerinin hazırlanması için ölçü alınan bu muayenede dişlerin şekli, boyutu ve rengi hasta ve doktor tarafından belirlenir. Portatif özelliğe sahip protezler alınan ölçülere göre ortalama iki hafta içinde laboratuvar ortamında verilen ölçülere göre hazırlanır. Hastalara özel üretilen protezler akrilikten yapılırlar halk arasında takma diş olarak da bilinirler. Hastaların alt ve üst çenelerinde damak içinde sabit duran kemik dokusundan alınan ölçüye göre hazırlana total protez yapım aşamaları sona erdiğinde hastalara teslim edilir.

Total Protez Tedavisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Total protez diş tedavisi hakkında hastalar tarafından sıkça sorulan sorular aşağıda yer almaktadır.

Damaklı Diş Protez Tedavisi Ücreti Nedir?

Tüm dişlere uygulanan total protez fiyatları hastaların damak sağlığı, varsa eğer çekimi gerçekleştirilen diş sayısı gibi durumlara bağlı olarak değişim göstermektedir. En doğru fiyat bilgisini almak için bir diş hekimine muayene olunmalıdır.

Total Protez Dişlerin Bakımı ve Temizliği Nasıl Gerçekleştirilir?

Bu tip portatif dişler geceleri uyumadan önce mutlaka çıkarılmalıdır. Gece çıkarılan bu dişler su dolu temiz kabın içinde gece boyu muhafaza edilmelidir. Diş protezlerinin geceleri çıkarılmaması damakta mantar ya da enfeksiyon gibi sorunlara sebep olabilir. Protez dişlerin günde iki kere fırça yardımıyla fiziksel temizliği sağlanmalıdır. Hastaların isteğine bağlı olarak geceleri kullanılan suya temizleyici diş tabletleri atılarak kimyasal temizlik de sağlanabilir. Total protez kullananlar ağız temizliğine dikkat etmelidir.

Total Protezlerin Kullanım Ömrü Ne Kadardır?

Portatif diş protezlerinin kullanım süresi hastadan hastaya değişebilir. Total diş protezi kullananlarda yaşanan ani kilo kayıplarıyla yüzün çökmesi ya da küçülmesi durumu ve kemik erimesi gibi sebeplere bağlı olarak çene kemiklerinin küçülmesi kullanım süresini etkiler.

Total Protez (Damaklı Protez) hizmeti sunan Medisam şubeleri